Saveti za odabir kvalitetnog gejming monitora za kompjuter

Prilikom odabira gejming monitora, sigurno postoje mnoga pitanja koje imate. Koja veličina ekrana je najbolja – 24, 27, 34 inča? Koju rezolucia je bolja – Full HD, 1440p ili 4K? Da li je važan HDMI 2.1? Šta je sa HDR tehnologijom?

Ali, najvažnija stvar koju treba da znate je da su računari ograničeni svojom najsporijom komponentom. Bez obzira na to koliko je vaša grafička kartica dobra, spor monitor sa lošim prikazom boja može smanjiti njegove performanse prilikom igranja igrica.

Zato su monitori za kompjuter izuzetno bitna stavka, a oni obično traju duže od grafičkih kartica, pa su vredni ulaganja.

Izbor veličine monitora za kompjuter

Prva stvar o kojoj treba da razmislite je veličina monitora, koja se kreće od 24 do 32 inča. Proverite koliko prostora imate na raspolaganju, a nakon toga i koje vrste igrica najčešće igrate.

Monitori od 24-25 inča su najpopularniji za FPS igre, a čak ih koriste i profesionalni igrači, jer vam daju potpuni pregled svega što se dešava u igri dok sedite blizu monitora.

Ukoliko ipak želite malo veći ekran, monitor od 27 inča je idealna opcija. Dovoljno je velik za prosečnog igrača i omogućava vam da vidite ceo monitor ako se zavalite u svoju stolicu. Za one koji ne planiraju da sede direktno ispred ekrana, onaj je 32 inča je pogodan, a grafika nešto bolja.

Brzo učitavanje

Brzina učitavanja je znatano unapređena na monitorima, pa oni od 144Hz, 240Hz, pa čak 360Hz ili više, omogućavaju prikazivanje više vizualnih elemenata svake sekunde. Prilikom igranja igrica, svaki trenutak može biti važan, a igračima je potrebno minimalno kašnjenje između određene akcije i njenog prikaza.

Pored brzog učitavanja je veoma bitno da ekran ima brzo vreme odziva i nisku latenaciju, koja se odnosi na kašnjenje između akcije igrača i odraza na ekranu. Vreme odziva označava koliko brzo monitor može promeniti boju piksela. Što su vrednosti niže, to će zamućenje pri brzim pokretima u igrici biti manje.

Otkrijte prednosti VRR tehnologije

IPS paneli i OLED monitori su doneli značajna poboljšanja u odzivu piksela. AMD FreeSync je najčešći oblik ove tehnologije, koji je podržan na kompatibilnim GPU-ovima i sistemima poput Xbox Series X/S. Intel hardver i određeni Nvidia GPU-ovi mogu koristiti Adaptive-Sync preko „G-SYNC Compatible Mode“.

VRR podrška je takođe dostupna putem HDMI 2.1 kao opciona funkcija, koja može biti korisna na sistemima poput PS5 koji ne podržavaju Adaptive-Sync. Određeni modeli imaju G-SYNC modul koji pruža bolje iskustvo, uključujući varijabilni overdrive. G-SYNC Ultimate modeli su usresređeni na poboljšane HDR performanse.

Ukoliko razmatrate kupovinu monitora, nabolje bi bilo da birate one sa kratkim vremenom odziva od 5 ms ili manje. Što se tiče brzine osvežavanja, tražite monitor sa 144 Hz ili više, što će biti sasvim dovoljno za igranje igrica.

Rezolucija i oštrina slike

Standardni monitori su neko vreme koristili rezoluciju od 1920×1080 (Full HD ili 1080p). Međutim, sa poboljšanjem njihovih performansi, pojavile su se više rezolucije kao što su 2560×1440 (QHD ili 1440p) i 3840×2160 („4K“ UHD). Ove rezolucije imaju znatno veću gustinu piksela, što znači da pružaju mnogu veću jasnoću i preciznije detalje.

Pritom, ekrani većih rezolucija vam pružaju prikaz slike bez gubitka oštrine. Iako konzole trenutno ne podržavaju UltraWide rezolucije, neke podržavaju više rezolucije 16:9, poput izlaza od 1440p za Xbox Series X/S i podrške za 4K UHD igre na Xbox Series X i PlayStation 5.

Razlike između G-Sync i V-Sync

G-Sync i V-Sync su tehnologije prilagodljive brzine osvežavanja koje smanjuju isprekidanost ekrana. V-Sync je softverska funkcija koja sinhronizuje monitor sa GPU-om, dok je G-Sync NVIDIA-ova tehnologija promenjive brzine osvežavanja.

Razlike između G-sync i V-Sync su:

  • V-Sync je podržan na većini grafičkih kartica, dok je G-Sync ograničen na NVIDIA GPU-ove i odabrane monitore.
  • G-Sync pruža bolje rezultate u smanjenju isprekidanosti ekrana i kašnjenja unosa, ali je skuplji i ima ograničenu kompatibilnost.
  • V-Sync je besplatan i podržan od većine GPU-a, ali može izazvati vizuelno lošiji prikaz i nije idealan za takmičarske igre.

Prilikom odabira monitora, treba da znate da ako imate kompatibilan NVIDIA GPU i budžet koji vam dopušta taj izbor, G-Sync će pružiti mnogo bolje rezultate u eliminaciji screen tearing-a, smanjiti input lag i poboljšati iskustvo igranja. Međutim, V-Sync je univerzalna opcija koja će raditi na svim sistemima i monitorima, bez obzira na proizvođača.

Podeli