Šta je aloe vera gel i kako se koristi?

Aloe vera se originalno uzgajala u zemljama južne Evrope, severne Afrike i na Kanarskim ostrvima, odakle se proširila na ceo svet. Hiljadama godina se koristila u tradicionalnoj medicini, dok se i danas koristi u modernoj, što kao sastojak lekova, što kao dodatak ishrani.

Zbog čega je aloja toliko popularna, možda ste se nekad zapitali? Čak i u našem podneblju retka su domaćinstva koja nemaju bar jednu saksiju sa ovom sobnom ili baštenskom biljkom. Iznimnu popularnost aloja duguje gelu koji se nalazi unutar njenih mesnatih listova. Ako ste probali nekad da odsečete list, sigurno ste primetili gusti, lepljivi, prozirni gel na preseku. Ovaj gel ima izuzetan sastav, koji daje odlične rezultate i kada se pije, i kada se nanosi na kožu.

Naime, gel aloe vere sadrži čak 250 hranljivih materija. Od vitamina i minerala, oligoelemenata, preko salicilne i amino kiselina, enzima, šećera, lignina, saponina, biljnih sterola i drugih.

U nastavku donosimo više informacija o moćnom aloja gelu, kako biste potkovani informacijama doneli odluku da ga uvrstite u vašu svakodnevicu i iskusite sve njegove prednosti!

Gel aloe vera u drvenoj posudi

Kako se pravi aloe vera gel?

Kako biste osetili sve prenosti aloje po zdravlje, potrebno je da konzumirate 100% prirodan sok aloje, bez dodataka veštačkih boja, pojačivača ukusa i drugih hemikalija. Aloe vera gel se dobija ceđenjem odnosno presovanjem iz listova biljke aloje, ali ovaj prirodni sok je nestabilan, kao i većina drugih prirodnih sokova. Kada dođe u dodir sa agensima spoljašnje sredine (mikrobima i bakterijama koje su sveprisutne), njegovi sastojci se razaraju i bivaju uništeni.

Zahvaljujući modernoj tehnologiji prerade prirodnih proizvoda, aloe vera gel je moguće ekstahovati u sterilnim uslovima, bez dodavanja vode i pomoćnih sredstava. Na ovaj način se čuvaju svi biohemijski, hranljivi i zaštitni elementi, a aloe vera gel koji pijete isti je po sastavu kao i sam gel koji se nalazi unutar biljke aloje.

Proizvod se može koristiti dve godine od datuma proizvodnje (ako je neotvoren – otvoren se može upotrebiti u toku od mesec dana). Kako bi to bilo moguće, gel je stabilizovan vitaminom C iz papaje, a za konzervans je korišćena kožica crne ribizle. Dakle, u sastavu nema vode (proizvod nije razblažen), alkohola, niti štetnih supstanci koje bi umanjile njegovu nutritivnu vrednost i učinkovitost. 1l napitka aloe vera gel sadrži 1l gela iz središnjeg dela biljke.

U čemu se ogledaju pozitivna svojstva aloe vera gela?

Redovnom konzumacijom aloe vera gela osetićete niz prednosti. Recimo:

 • Sprečava zatvor i omogućava redovnu i urednu probavu. Samim tim crevne resice su očišćene i bolje upijaju korisne materije iz hrane koju unosite.
 • Pomaže detoksikaciju organizma. Redovno izlučivanje otpadnih materija iz organizma će doprineti boljem funkcionisanju organa i zdravijoj koži.
 • Doprinosi snažnom imunitetu i otpornosti organizma.
 • Stabilizuje nivo šećera u krvi i koristan je kod preddijabetesa i dijabetesa tip 2.
 • Smanjuje upalne procese u organizmu i oksidativni stres, na taj način štiteći od kardiovaskularnih, kancerogenih i brojnih drugih oboljenja.
 • Štiti od prevremenog starenja i odlična je dopuna anti-age programu nege.
 • Doprinosi hidriranosti organizma, bez unošenja suvišnih kalorija.
 • Ima blago analgetičko dejstvo – smanjuje bol.
 • Unapređuje oralnu higijenu ako se koristi umesto vodice za ispiranje usta.
 • Deluje antimikrobno – bori se protiv virusa, gljivica, bakterija i svih drugih patogena.
 • Štiti od UV zračenja – apsorbuje čak 20% sunčevih zraka.

Možda će vam zvučati neverovatno, ali pozitivno dejstvo aloe vera gela se ogleda na funkciju svih organa. Jednako koliko je aloe gel moćan kada ga nanosite na kožu i sanira suvoću, upalne procese i iritacije, toliko napitak od aloe gela “popravlja” stvari iznutra.

Kako se konzumira aloe vera gel?

Ako se odlučite da uvedete aloe vera gel u vašu rutinu biće potrebno da prođe oko mesec dana, da biste osetili njegovo blagotvorno dejstvo – promene ne očekujte preko noći. Aloe vera gel cena je dostupna na upit, kao i informacije o mogućim popustima i odgovori na sva druga pitanja o dejstvu ili sastavu moćnog aloe vera gela.

Konzumirajte gel uvek onako kako proizvođač preporučuje i ne preterujte. Preporučena doza je 120 ml dnevno, podeljeno u dve doze od po 60 ml ili tri doze od po 40 ml. Ukoliko popijete više napitka moglo bi se desiti da dobijte grčeve i stomačne tegobe – gel će ispoljiti laksativno dejstvo.

Aloe vera gel promućkajte pre upotrebe, kako bi se sastojci povezali i sjedinili, a nakon otvaranja ga čuvajte u frižideru ili na temperaturama do 7 stepeni.

Podeli