Šta je psorijaza i kako ublažiti tegobe preparatima iz prirode

Psorijaza spada u dugoročnu, zapaljensku bolest kože koja se veoma sporo i teško leči. Drugi poznati naziv za psorijazu je ljuspavica. U osnovi, to je autoimuno oboljenje, što znači da su se kod obolelog bela krvna zrnca usmerila protiv vlastite kože.

biljka

Zbog toga, dolazi do ubrzanog sazrevanja ćelija kože, čiji se slojevi nagomilavaju umesto da otpadnu. Ovo nadalje dovodi do kožnih zadebljanja usled pojave oivičenih lezija, pokrivenih srebrnasto-belim ljuspama.

Pravilna primena preparata od lekovitog bilja je bezbedan i veoma efikasan metod lečenja ovog kožnog oboljenja. U tekstu koji sledi podelićemo sa vama korisne savete kako se može ublažiti psorijaza na prirodan način, ali važno je napomenuti da ti prirodni načini nisu zamena za odlazak kod lekara i pregled imunologa koji jeste prvi i osnovni korak u procesu izlečenja ove bolesti.

Koji delovi tela su najčešće obuhvaćeni psorijazom?

Promene na koži često su uočljive na laktovima, vlasištu, glutealnoj regiji i kolenima. Upravo na tim regijama kože javlja se perutanje, crvenilo, svrab, osećaj zatezanja; to su ujedno i  tipični simptomi ove ozbiljne zapaljenske bolesti kože. Nikako se ne sme izostaviti ni bol koji je čest pratilac psorijaze.

Međutim, tu nije kraj tegobama s kojima se susreću psorijatičari, jer osim uobičajenih simptoma, koji narušavaju kvalitet života, oboleli često stiču utisak da su odbačeni od društva i okoline. Razlog tome leži u nedovoljno razvijenoj svesti kod ljudi, ali i nedostatku tačnih informacija kad je reč o o psorijazi.

Naime, psorijaza ne spada u životno ugrožavajuća oboljenja i ne može se preneti drugima, niti se može dobiti od drugih, jer nije reč o zaraznoj bolesti. Takođe, ljuspavica nije odraz življenja u lošim higijenskim uslovima.

Ono što treba imati na umu jeste činjenica da ova kožna bolest povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa i takozvanog psorijatičnog artritisa. Zato je stavljanje bolesti pod kontrolu veoma važno.

noge u vazduhu

Kako se postavlja dijagnoza psorijaze

Da bi se postavila klinička dijagnoza ljuspavice neophodan je temeljan dermatološki pregled kojim se posmatra opšti izgled obolelog i utvrđuje tačna raspodela svih promena na koži.

Psorijaza se može manifestovati u tri  oblika:

  • blagi
  • umereni
  • teški.

Na ovo najviše utiče način na koji se bolesnik nosi sa bolešću, tj. koliko psorijaza narušava njegov svakodnevni život.

Budite oprezni sa kortikosteroidima

Lekovi za psorijazu, poput kortikosteroida, posle dužeg nanošenja mogu postepeno izgubiti efikasnost dovodeći do atrofije kože. Takođe, njihova nepravilna primena vodi ka pogoršanju stanja, često i u vidu teške gnojne psorijaze koja se znatno teže leči.

Noviji biološki lekovi pokazali su se delotvornijim u tretmanu psorijaze, ali su, nažalost, teško dostupni. Ipak, njihovu primenu umnogome ograničavaju maligna oboljenja, nuspojave i neželjena dejstva koja nisu bila predviđena pre njihovog puštanja na tržište.

Psorijatičari, čuvajte jetru

Nakon što utvrde dijagnozu psorijaze, lekari neretko zatraže od pacijenata i analizu krvi, kako bi se proverio nivo određenih enzima jetre i funkcija ovog važnog organa. Razlog tome jeste veza koja postoji između ove zapaljenjske kožne bolesti i pojave masne jetre.

Zašto do toga dolazi, još uvek nije do kraja razjašnjeno. Ipak. da bi se izbegle komplikacije koje uzrokuje bezalkoholna masna bolest jetre, važno je održati funkciju ovog organa pravilnom. I u tome vam od velike pomoći mogu biti čičak i biljka rusa (rosopas).

Recept za zdravu jetru:

Sa 250 ml proključale vode prelijte kašićicu dobro usitnjenog semena čička, a zatim to poklopite i ostavite da odstoji 30 minuta. Čaj procedite i pijte uvek nezaslađen dva-tri puta dnevno tokom dve nedelje.

Protiv masne jetre

Kašićicu nadzemnog dela (herbe) trave ruse prelijte sa 2 dl ključale vode, poklopite i nakon 10 do 15 minuta procedite. Čaj pijte lagano u gutljajima i to jednom do dvaput dnevno.

Najbolji prirodni lekovi za psorijazu

Srećom, mnogima od nas nadohat su ruke lekovite biljne vrste i prirodne kreme koje se uspešno suprotstavljaju ovoj ružnoj i neprijatnoj kožnoj manifestaciji.

Čičak – najbolji biljni doktor za psorijazu

Čaj od čička:

Kašičicu sitno iseckanog korena čička preručite u 350 ml hladne vode i kuvajte sve do ključanja. Čaj potom poklopite i nakon 10 minuta procedite. Pijte napitak triput dnevno, posle glavnih obroka.

Melem s čičkom:

U 300 g svinjske masti izručite dve kašike usitnjenog cveta nevena i dodajte po kašiku sitno seckanog čičkovog korena, cveta čestoslavice, lista sapunjače i cveta divlje danonoći. Melem kuvajte na blagoj vatri ili, još bolje, na pari sve dok ne dobijete željenu gustinu i kašastu teksturu. Mažite zahvaćena područja na koži tri puta dnevno – i svaki put držite melem na koži bar dva sata.

Sok od ruse – narodni lek za kožne bolesti

Od herbe ruse u sokovniku iscedite mlečni sok čiji sastojci deluju protivupalno. Dobijeni sok sjedinite sa svinjskom mašću u odnosu 1 : 5 ( 5 g soka na 50 g masti). Dobro izmešajte, pa dobijenom mašću mažite psorijatična mesta dvaput dnevno.

Mast od ruse uvek čuvajte u frižideru.

Lekoviti melem sa pčelinjim voskom

U sudu rastopite dve šolje svinjske masti i punu šolju pčelinjeg voska. Zatim dodajte po šolju dobro usitnjenog lista bokvice, cveta nevena i ivanjskog cveća.

Smesu zagrevajte na tihoj vatri, mešajući je u smeru obrnutom od smera kazaljke na satu. Kada dobijete kompaktan melem, ocedite smesu kroz sterilnu gazu u odgovarajuću staklenu posudu.

Na obolela mesta koja je već zahvatila psorijaza nanesite melem i držite ga puna dva sata. Potom isperite kožu blagim čajem od kamilice ili nevena.

Oporavite kožu bundevom

Bundeva je veoma bogata beta-karotenom, koji se u organizmu po potrebi pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin dokazano jača kožu i sluzokožu, čineći ih otpornijim, te ubrzava proces zarastanja i obnove. Kada je u pitanju psorijaza, ovaj dragoceni vitamin igra značajnu ulogu u oporavku kože.

Recept za sok od bundeve

U sokovniku napravite sok od jedne bundeve, a zatim dobijenu količinu podelite na dva jednaka dela. Prvi deo pijte svakog jutra (uzimajte po šoljicu na prazan stomak), a drugi deo iskoristite za mazanje kože zahvaćene psorijazom.

Nakon dva sata isperite kožu čajem od kamilice.

Isprobajte melem od aloje

Aloja vera je kraljica lekovitog bilja, njene zdravstvene koristi su višestruke, a naročito pogoduje koži (zdravoj i oboleloj). Ako vam je dijagnostikovana psorijaza pripremite sledeći recept:

U staklenu posudu izručite 85 g gela od aloje, a zatim dodajte po pet kapi eterskog ulja lavande, čajevca i geranija. Sve zajedno promešajte i nanesite na kožu zahvaćenu psorijazom.

Melem umiruje, hladi i ublažava svrab, te osoba oseća veliko olakšanje. Nakon nekoliko tretmana primetićete kako vam se koža lagano oporavlja.

Probajte čaj od žutike

Naša narodna medicina obiluje korisnim savetima i receptima kada su u pitanju bolesti kože.

Zahvaljujući nizu terapijskih efekata aktivnog sastojka zvanog berberin, žutika je pronašla primenu i u tretmanu psorijaze. Od kore korena ove biljke spravlja se čaj. Ipak, pre upotrebe čaja od žutike, treba se posavetovati s fitoterapeutom.

Recept za pravljenje čaja:

Izručite u 200 ml vode ravnu kašičicu usitnjene i osušene kore korena žutike. Nakon pet minuta procedite čaj i pijte ga nezaslađen jednom do dvaput dnevno.

Lečenje kožnih bolesti nikad nije lako, a naročito psorijaze koja može potrajati i nekoliko godina. Srećom, unazad nekoliko godina dostupne su nam nove formule, efikasne kreme i preparati na prirodnoj bazi. Pre primene bilo kog od navedenih preparata obavezno se konsultujte sa vašim dermatologom.Sa dugogodišnjom psorijazom se borio i izborio naš čitalac Uroš Milić, pročitajte kakva su njegova iskustva sa Psorilax kremom.

Podeli