Šta sve možete raditi i videti na studentskim ekskurzijama

Obilazimo najpopularnije lokacije za studentske ekskurzije i beležimo šta u njima ne smete preskočiti – od bivše Jugoslavije do sunčanog Mediterana! Gde se šta jede i obilazi, a gde je vrhunski provod – saznajte u tekstu koji sledi.

Bilo da idete na regionalnu konferenciju ili samit studenata, višednevni izlet ili krstarenje mediteranom 2018 godine, obratite pažnju na sledeće lokacije i posvetite im malo vemena – divno iskustvo je zagarantovano! Osetite najlepše ukuse, obiđite atrakcije od kojih zastaje dah i uživajte u lepotama studentskog putovanja – barem onom delu koji nije rezervisan za jednako privlačne žurke, alkohol i flert sa kolegama ili koleginicama.

Italija

Mnogo je razloga za popularnost ove zemlje: moguće je naći najrazličitije povoljne varijante za smeštaj, ali i aktivnosti – u Italiji vam nikada neće biti dosadno!

Probajte fantastični gelato i picu

U Italiji se, izvesno, jede najlepši sladoled. O tome svedoči činjenica da na engleskom govornom području postoje posebne reči: ice cream, za sladoled, i gelato – izvorna reč za poslasticu koja je mnogo više od običnog sladoleda.

Držite se dalje od već viđenih frižidera sa industrijskim sladoledima i probajte pravi sladoled u nekoj od italijanskih poslastičarnica. Ima ih u svakom gradu, a one najbolje ljubomorno čuvaju svoje recepte, i same prave sve – pa i hrskave kornete koji daju posebnu draž italijanskim sladoledima koji dolaze u desetinama fantastičnih ukusa.

Pica se prvi put pominje još u 10. veku u Laciju; prvobitno, na nju su se stavljali beli luk, sir, bosiljak, so i mast, a paradajz se dodaje tek kasnije. Autentična Pizza Napoletana pravi se od San Marzano paradajza i od bufalo mocarele.

Da li ste znali da je pica Napolitana zaštićena, na UNESCO – voj listi Svetske baštine?

Ovde imate priliku da probate pravu stvar – ali verujte svojoj slobodnoj proceni, jer vas ulični prodavci koje nije briga za očuvanje reputacije pica majstora mogu razočarati svojim proizvodima. S druge strane, neke picerije svoja jela uzdižu na nivo vrhunskih delikatesa!

Slavni fudbalski stadioni

Pored gastronomskih užitaka, posvetite se i sportu – u Italiji se nalaze ovi čuveni stadioni:

  • Stadio Giuseppe Meazza (San Siro) – ovaj fudbalski stadion nalazi se u Milanu i sagrađen je još 1926. Godine. To je najveći italijanski stadion dom klubovima A.C. Milan i Inter.
  • Stadio Olimpico – matični stadion klubova Lazio i Roma nalazi se u Rimu, i to je najvažniji sportski objekat u prestonici.

Crna Gora

Ako idete do suseda, sva je prilika da već znate kako stoje stvari; mi vas ovde podsećamo na neke stvari po kojima je Crna Gora čuvena (osim Njeguškog pršuta).

Obilazak prelepog Kotora

Obalski grad koji je pronašao svoje mesto na UNESCO – voj listi svetske kulturne baštine nalazi se na severu Bokokotorskog zaliva i diči se dugom istorijom, lepotom i kulturom.

Postoji još od trećeg veka pre Hrista, prvo kao grčko naselje, i u njemu danas možete videti brojne prelepe barokne palate, među kojima i:

  • Grubonja;
  • Lombardić;
  • Providurova palata;
  • Bizanti.

Kako ovde velikom većinom žive hrišćani, možete videti i brojne verske objekte – najznačajniji su katedrala Sv. Tripuna, simbol grada, i crkva Sv. Luke.

Grčka

Drevna antička civilizacija ostavila je brojne tragove duž cele Grčke, ali za studente je danas najpopularnija zbog letnje zabave i žurki na plaži – kombinujte kulturno uzdizanje i dobar provod!

Noćni život Zakintosa

Ostrvo zabave i uživanja poznato svima!

Za dobar provod, uputite se u Laganas ili Argasi – gde vas čekaju neki od najboljih noćnih klubova Grčke. Uz koju čašicu uza, doćekajte zoru na plaži uz letnje hitove – Zakintos je pravo mesto za to!

Akropolj i Meteori

Popnite se u Akropolj i upoznajte sa ostacima drevne grčke civilizacije – najvažniji je Partenon, hram posvećen boginji Atini. On predstavlja simbol demokratije i zapadne civilizacije, a arhitektonski je značajan predstavnik dorske arhitekture sa svojim prominentnim stubovima i skulpturama.

Meteori u Grčkoj su idealni za jednodnevni izlet: to je manastirsko naselje na strmim stenama u podnožju planinskog lanca Pindos.

More se odavde povuklo pre više miliona godina, a zemljotresi i druge vremenske prilike oblikovale su ovaj geografski fantastičan predeo.

Studentska putovanja i ekskurzije su najlepši trenuci u životu svakog studenta – nema brige o akademskim obavezama, samo provod i istraživanje u odličnom društvu!

Podeli