Stealthing – opasni seks trend za koji MORATE da znate

“Nisam sigurna da li je ovo silovanje, ali…” je rečenica kojom žrtve stelthing-a započinju razgovor sa operaterom na telefonskoj liniji za žrtve silovanja u Americi. Novi užasni seksualni trend praktikuje sve više pripadnika muškog roda, širom američkog i evropskog kontinenta. Da li ste čuli za stealthing? Evo šta je, i zašto morate da znate o čemu se radi.

dva pakovanja kondoma

Šta je zapravo stealthing?

Stealthing predstavlja skidanje kondoma u toku seksa, bez znanja partnera/ke. Iako se prethodno slože da nose kondom, muškarci su smislili način da prevare svoje partnerke i istog se otarase u sred “obavljanja posla”. Takođe, pod stealthing spada i skidanje kondoma pre samog čina (iako je partnerka pristala isključivo na zaštićen odnos), kao i namerno oštećenje kondoma pre ili u toku seksa. I kao šlag na tortu, muškarci kao muškarci, o tome se hvale na internetu. Ali, nismo ni mi žene cveće. Postoje žene koje namerno buše kondom kako bi ostale u drugom stanju. 

Kao žena u tridesetoj deceniji svog života, smatram da se svaka intimna veza zasniva na dva osnovna principa: iskrenosti i poverenju. Da bi dvoje ljudi uživalo međusobno poštovanje i da bi imali kvalitetan seksualni život, ova dva principa se moraju poštovati. I nije reč samo o seksualnom životu. Svako narušavanje poverenja dovodi do nezadovoljstva, svađa i drugih problema (nasilje, agresija, sumnja) u svim aspektima veze.

Kako tretirati stealthing?

Primetićete da sam koristila izraz „žrtve stealthing-a“. Da razjasnimo: ako osoba pristane na nešto pod određenim uslovima, svako kršenje uslova narušava i sam pristanak. U ekonomiji, pravu, pa i kad upisujete fakultet ili dobijete posao, postoji nešto što se zove ugovor. Prema definiciji, ugovor u opštem smislu je saglasnost izjava volja ugovorenih strana kojim se želi postići određeno obligaciono dejstvo. Praktično, ugovorom se definišu uslovi pod kojim treba da funkcioniše određena saradnja. Svako narušavanje uslova dovodi do narušavanja ugovora i sledi odgovarajuća kazna.

Primera radi, kada kupujete SIM karticu (broj) u nekoj telekomunikacionoj kompaniji, morate da sklopite ugovor. Prema tom ugovoru, ukoliko uznemiravate nekoga koristeći tu SIM karticu, kompanija ima pravo da raskine ugovor i deaktivira karticu. Sa druge strane, tim Beleške se drži usmenih dogovora. Ako radimo na nekoj temi ili ideji, ona ne sme izaći van zidova kancelarije. Svako narušavanje dogovora sankcioniše se suspenzijom i ukidanjem određenih povlastica.

Dakle, ako žena pristane na seksualni odnos sa kondomom i muškarac pristane, a onda u toku seksa namerno ukloni ili ošteti kondom, to je direktno narušavanje dogovora. Kršenje dogovora i inicijalnog „Da“ dovodi do kršenja autonomije i poverenja. Ovim činom, ne samo da se iskazuje nepoštovanje, već se u potpunosti ignorišu osećanja i želje druge strane. Narušava se lični prostor osobe i njihovo pravo da upravljaju svojim telom. A niko nema pravo da vam oduzme vaše telo.

Sa moje tačke gledišta, stealthing je ravno seksualnom nasilju. I nisam jedina koja tako misli. Januara 2016. u Švajcarskoj je muškarac osuđen zbog namernog skidanja kondoma u toku seksa. Švajcarski pravni sistem stealthing poistovećuje sa silovanjem.

Neki misle da silovanje i stealthing nisu isto, a obrazloženje je: žrtve silovanja ne daju pristanak na seksualni čin, dok žrtve stealthinga daju. Ok, evo protivargumenta: većina žrtava stealthing-a izjavile su da ne bi pristale na seksualni čin da su znale da će kondom da bude uklonjen. Poenta je u kršenju volje.

Trend pogađa i strejt i gej populaciju

Kao što sam na početku pomenula, „stelteri“ mogu biti i muškarci i žene. Razlika je samo u načinu „steltovanja“. Ovaj trend ugrožava sve grupe, omladinu, odrasle ljude, pripadnike LGBTQ populacije, bez obzira na pol, rasu ili versko opredeljenje. Svakako, najugroženiji su mladi, jer je svest o posledicama veoma mala. Možda je vreme da se uvede seksualno obrazovanje.

Jedan od branioca ovog trenda je izjavio da „…muškarcima nikada ne treba uskratiti pravo da šire svoje seme.  Kao ženi, njena je dužnost da raširi noge i pusti muškarca da „je napuni“ kad god on to poželi“. I dok muškarci misle da je njihovo „pravo da šire svoje seme“, interesuje me da li bi isto tako mislili u slučaju da počne da ih svrbi u predelu njihove „muškosti“. Takođe, skoro se vodila polemika o alimentaciji i pravu da, ako žena može da abortira, muškarci mogu da izbegnu plaćanje alimentacije. Nemaju to pravo ako se vode prethodno navedenim stavom.

Najrasprostranjenija, ali i najsigurnija metoda za zaštitu od polno prenosivih bolesti jeste upravo kondom. Protiv neželjene trudnoće je efikasan u 93% slučajeva. Doduše, postoje efikasnije metode za zaštitu od neželjene trudnoće, ali one ne štite od veneričnih bolesti toliko dobro kao kondom. Prema istraživanju koje smo sproveli o seksualnom životu studenata, podaci o korišćenju kontracepcivnih sredstava su alarmantni.

Kad sam već spomenula i neželjenu trudnoću, vreme je da se pozabavimo i „stelterkama“. Žena želi da ostane u drugom stanju, muškarac ne želi da bude otac i onda ona probuši kondom pre seksa. Pripadnice ženskog pola, koje tako olako koriste ovu metodu za ispunjenje svojih želja, počinile su krivično delo. Kao što su muškarci silovatelji ako skinu kondom u toku seksa, tako su i žene ako ga namerno probuše.

Naravno, pošto nijedna kontracepcivna metoda nije 100% sigurna, nekad se desi i da kondom slučajno pukne ili se ošteti. To ne znači da treba odmah da napadnete partnera. Razgovor je ključni deo bilo kakvod odnosa između dve individue.

Kako se zaštititi od stealthing-a?

Bilo da ste muškarac ili žena, možete primeniti neke od sledećih pravila da biste se zaštitili od ovih seksualnih prestupnika:

#1 Nosite kondom sa sobom. Uvek držite jedan kod sebe. Ovde jedini problem može biti rasprava sa partnerom. Ukoliko ste oboje nepoverljivi jedno prema drugom, složite se da nemate seks ili nađite način da se zaštitite tako da se oboje osećate sigurno.

#2 Navucite sami kondom. I muško i žensko treba da zna kako se kondom navlači. Pored toga što je veoma praktično za igrice u krevetu, može vas zaštititi od stealthing-a.

#3 Proveravajte da li je kondom na mestu. Izbegavajte poze u kojima nemate pregled situacije dole. Zaboravite na bilo koju pozu „od pozadi“. Nemojte postaviti pitanje, jasno je da će (skot) odgovoriti potvrdno.

#4 Obratite pažnju ako namešta ili dodiruje kondom. Kondom se lako cepa, a na internetu se može naći veliki broj videa koji objašnjavaju na koje se sve načine kondom može sabotirati.

#5 Ako mu/joj ne verujete, nemojte ni pristati na seks.

Pored mnogih neželjenih fizičkih posledica koje stealthing ima po telo, postoje i emotivne i psihičke. U očima zakona i etike, stealthing je veoma kompleksna stvar. Od nanošenja fizičkog i duševnog bola, do priznavanja očinstva, mnoga pitanja će verovatno biti predmet rasprava u okviru individualnih slučajeva. Veoma je važno ostvarivati komunikaciju i pričati o stvarima koje mogu da nas povrede na bilo koji način. Stealthing nije nova tema, ali je tema o kojoj ne sme više da se ćuti. 

Podelite sa nama vaše mišljenje o ovoj temi u komentarima. I zapamtite, koristite zaštitu i vodite računa kome i koliko verujete!

Podeli