Studiranje u Pragu – univerziteti, stipendije, saveti

Ako uskoro upisujete fakultet i razmatrate da lokacija vašeg studiranja bude Češka republika, svakako će vam Prag biti jedan od prvih izbora i ideja. Ako želite da studirate u Češkoj, sve informacije saznajte u našem tekstu Studiranje u Češkoj, a takođe pročitajte i iskustvo našeg studenta sa Karlovog univerziteta u Pragu.

Trg u Pragu

Svi univerziteti u Pragu

 1. Charles University
 2. Czech Technical University in Prague
 3. University of Economics, Prague
 4. Czech University of Life Sciences Prague
 5. University of Economics and Management
 6. University of Chemistry and Technology, Prague
 7. Academy of Arts, Architecture and Design in Prague
 8. Police Academy of the Czech Republic
 9. Academy of Fine Arts, Prague
 10. Academy of Performing Arts in Prague
 11. Metropolitan University Prague
 12. Prague Conservatory
 13. University of Finance and Administration
 14. Univerzita Jana Amose Komenského Praha
 15. University of New York in Prague
 16. Anglo-American University
 17. Banking Institute / College of Banking
 18. University of Business in Prague
 19. CERGE-EI
 20. CEVRO Institute
 21. Faculty of Humanities, Charles University in Prague
 22. Unicorn College
 23. Czech College
 24. University of International and Public Relations Prague
 25. Architectural Institute in Prague
 26. Prague College
 27. International Baptist Theological Seminary of the European Baptist Federation
 28. TC Business School
 29. Tiffin University Prague
 30. University of Northern Virginia in Prague
 31. A&W Business School, Prague
 32. German Charles-Ferdinand University

Najpopularniji univerziteti za strane studente u Pragu

Studentske organizacije za internacionalne studente u Pragu

Studentske organizacije u Češkoj, sačinjene su od mnoštva volontera koji će vam pomoći da se snađete u prvim nedeljama svog boravka u Pragu.

Neke od studentskih organizacija organizuju nedelju adaptacije u kojoj možete ići na izlete, obići Prag, upoznati nove ljude i dobiti sve neophodne informacije koje želite da imate kao novi student u novom gradu.

Pojedine studentske organizacije omogućavaju čak i druženja u vidu internacionalnih večera, gde ćete biti u mogućnosti da probate tipičnu hranu za određene države sveta, uključujući, naravno i Češku.

Mnoge organizacije organizuju i razne zabavne aktivnosti – svečane, sportske, avanturističke i druge, detaljno o tome možete se informisati na sajtu konkretne organizacije koja vas interesuje.

Buddy System je jedna od sjajnih studentska organizacija koja nudi veoma korisne usluge i informacije.

Pre vašeg dolaska, ova studentska organizacija pomoći će vam u vađenju vize, zdravstvenog osiguranja, registrovanja za kurseve češkog jezika, kao i u vezi prijave i propratnog pisma koji su vam neophodni da biste se upisali na fakultet.

Nako što stignete u Prag, oni će vam pomoći u orijentaciji po gradu, prikupljanju dokumenata, vodiće vas u prvu kupovinu, daće vam savete u vezi adaptacije na studentski dom, čak će vas i dočekati na aerodromu ili autobuskoj stanici, pomoći vam da izvadite ID karticu, a na kraju semestra će vas čak i iseliti iz prostora u kom ste živeli, ako vam to bude potrebno.

Ako želite da budete deo ove organizacije, samo treba da se prijavite na njihovom zvaničnom sajtu i odmah će vam biti dodeljen pomoćnik, koji će vam biti na usluzi u periodu adaptacije. U slučaju da dođe do bilo kakvog porblema, uvek se možete obratiti koordinatoru ove organizacije. Ako budete zadovoljni uslugom, vaše je samo da svog pomoćnika na kraju semestra ocenite birajući ocenu na Buddy System sajtu.

Mi vam savetujemo da pokušate da ostanete u kontaktu sa članovima studentske organizacije tokom čitavog semestra, jer će vam oni biti najbolji vodiči i savetnici, u slučaju da se pojavi bilo kakva nedoumica ili problem.

Ako odlučite da se uključite u neku od studentskih organizacija, možete potražiti onu koja pripada vašem univerzitetu i fakultetu.

Ovo su najpopularnije studentske organizacije:

Charles University

Czech Technical University

Czech University of Life Sciences Prague

University of Economics

University of Chemistry and Technology

Cene života u Pragu

Češka Republika je članica Evropske unije, ali je van evrozone što znači da ne koristi Evro kao svoju valutu. Češka valuta je češka kruna (CZK). Trenutni kurs je dostupan na veb stranici Češke narodne banke, ali okvirno možemo računati da je 100 čeških kruna oko 4 evra.

Strane valute mogu se razmenjivati u bankama ili menjačnicama. U centru grada postoji veliki broj turističkih menjačnica, od kojih su neke otvorene svakog dana do kasno uveče.

Strancima se savetuje da nikada ne menjaju novac na ulici. 

U Pragu postoji naročito gusta mreža bankomata. Skoro svi ovi terminali prihvataju i međunarodnu VISA i EuroCard-MasterCard, prihvaćeni su i Cirrus, EDC-Maestro i American Ekpress kartice. Dobro je da proverite etikete na svakom terminalu pre nego što ga upotrebite.

Takođe pazite na lopove kada koristite bankomat.

Kartice EuroCard-MasterCard, VISA i American Ekpress su prihvaćene u velikim prodavnicama – naročito u turističkim područjima grada.

Troškovi života u Češkoj se smatraju pristupačnim. Mesečni troškovi iznose oko 17% više u odnosu na mesečne troškove studenata u Beogradu, što je znatno niže u odnosu na druge evropske zemlje. 

Prosečni troškovi života studenata variraju od 300-750 evra mesečno, a uključuju obroke, smeštaj, javni prevoz i druge aktivnosti.

Naravno, cene se mogu razlikovati u zavisnosti od lokacije, doba godine, izbora smeštaja, načina života i navika potrošnje.

Sve cene koje ćemo ovde navesti shvatite kao okvirne, a ne konačne cifre, jer se menjaju u odnosu na ekonomsko stanje države.

Prosečne cene hrane i pića u Pragu

 • Ručak u studentskoj kantini oko 50 CZK
 • Pica u piceriji od 110 CZK
 • Jedan obrok u restoranu od 130 CZK
 • Pivo u pabu oko 30 CZK
 • Mlečni proizvodi 10-30 CZK
 • Kafa od 20 CZK
 • 1 kg pilećeg mesa od 100 CZK
 • 1 kg jabuka 40-60 CZK
 • 1,5 l mineralne vode oko 15 CZK

Hrana u Pragu

Cene zabavnih aktivnosti u Pragu

 • Bioskopska karta 100-200 CZK
 • Pozorišna karta 100-500 CZK
 • Karta za muzej od 40 CZK

Cene sportskih aktivnosti u Pragu

 • Ulaz za fitnes centar od 100 CZK
 • Bazen od 80 CZK po satu
 • Iznajmljivanje bicikala 200-500 CZK dnevno
 • Iznajmljivanje skija i snouboarda 250-500 CZK po danu

Smeštaj za studente u Pragu

 • Studentski dom oko 150 evra mesečno. Sobe u studentskim domovima imaju Internet, ali vi morate imati sopstvene kablove za laptop (10/100-base-t i RJ-45 non-cross over patch). 
 • Privatna soba u stanu od 250 evra mesečno, zajedno sa svim troškovima stanovanja i Internetom; 
 • Privatni stan od 500 evra mesečno, što uključuje i komunalne troškove i Internet. Budite spremni i platiti depozit, koji će vam biti vraćen prilikom odlaska, pod uslovom da stan ostavljate u dobrom stanju.

Univerzitetski domovi za internacionalne studente u Pragu

Skoro svaki univerzitet u Pragu ima sopstveni dom za studente, gde sobe možete rezervisati sami preko Interneta ili to za vas može uraditi fakultetsko osoblje. U slučaju da u domu koji ste odabrali nema dovoljno mesta, bićete smešteni u drugi dom. Ako pronađete mesto u željenom domu, neophodno je da platite depozit (oko 5000 CZK), kako bi vam ono bilo rezervisano.

Spavaonice su uglavnom dvokrevetne, mada ima i jednokrevetnih do kojih je teže doći, jer se morate prijaviti veoma rano. Ćebad, jastuci i posteljina su obezbeđeni i mogu se menjati dva puta mesečno. Sobe su opremljene krevetom, stolom, stolicom i ormarom za svakog studenta. Postoje i frižideri i šporeti u kuhinjama, ali nema kuhinjskog pribora, tako da to morate doneti sami.

Usisvač uglavnom možete pozajmiti besplatno. Što se pranja veša tiče, mašine za veš su dostupne, a peglanje odeće možete platiti po ceni od 30 CZK.

Iako Internet postoji u svim sobama, ponekad je wifi signal slab, pa će vam za korišćenje Interneta na računaru biti potrebna dodatna oprema u vidu kablova.

Najraniji datum za ulazak u sobu u domu jeste 6. septembar. U slučaju da stignete u Prag pre tog datuma, dom nije dužan da vam obezbedi smeštaj. Međutim, ako u Prag stignete nakon 6. seprembra, dom će vam naplatiti boravak kao da ste došli na vreme.

Ovo su studentski domovi u Pragu u kojima najčešće borave internacionalni studetni:

 1. Student residence Jednota
 2. Student residence Budeč
 3. Student residence Švehlova
 4. Student residence Jižní Město – Kolej Vtava
 5. Student residence Jižní Město – Kolej Otava
 6. Student residence Na Větrníku
 7. Student residence Hvězda
 8. Student residence Kajetánka
 9. Student residence Komenského
 10. Student residence 17. listopadu
 11. Student residence areál Hostivař

Smeštaj van studentskog doma u Pragu

Ako ne želite da živite u studentskom domu, onda možete potražiti privatan smeštaj širom Praga.

Najbolji način da pronađete smeštaj i budete okruženi kolegama sa svog fakulteta, jeste da posetite neku od Fejsbuk grupa vašeg univerziteta i detaljno se informišete, a možda pronađete i cimere.

Alternativno rešenje jeste da sami tražite stan, posetom na neki od sledećih sajtova:

U slučaju da živite privatno, ili vi ili stanodavac morate obavestiti policiju o vašem mestu boravka. Iako je običaj da to rade stanodavci, vi se svakako možete dogovoriti sa njima ili sami prijaviti na sledećoj adresi: Olšanská 2, 130 51 Praha 3

Registrovanje stranaca u češkoj policiji

Registracija u Odeljenju za spoljnu policiju je obavezna za sve strane državljane koji borave u Češkoj Republici više od 30 dana. Oni se moraju registrovati u roku od 3 dana od dana dolaska u zemlju.

Da biste se registrovali, potrebno je da u policiji popunite formular za registraciju.

Ovo su podaci o mestu na kom možete izvršiti registraciju u Pragu:

CR Foreign Police Office (Oddělení pobytových agend cizinecké policie ČR)
Adresa: Olšanská 2, 130 51 Praha 3
Telefon: 974 820 317
Faks: 974 820 783
E-mail: ocppraha@mvcr.cz
Radno vreme: Ponedeljak: 7.30 – 18.00; Utorak: 7.30 – 15.00; Sreda: 7.30 – 18.00; Četvrak: 7.30 – 16.00; Petak: 8.00 – 12.00

Stipendije za studiranje u Pragu

Studenti koji slušaju predavanja na češkom jeziku ne moraju da plaćaju školarinu. Studije na engleskom i drugim stranim jezicima se plaćaju u proseku 1000 evra po semestru. Postoje brojni programi stipendiranja za studente u Pragu, a ovo su najpopularniji:

 1. Stipendija češkog Ministarstva prosvete i sporta
 2. Stipendija češke Vlade
 3. Erasmus Mundus
 4. Visengard stipendija
 5. Erasmus+
 6. CEEPUS stipendija

Iznos stipendije se svake godine menja.  Trenutno iznosi oko 560 evra za osnovne i nešto više za Master studije. 

Stipendija nije velika, međutim Češka nije skupa zemlja. Iako vam stipendija može biti dovoljna za život, sa studentskom vizom možete raditi puno radno vreme, ili naći posao sa pola radnog vremena, te tako možete dopuniti svoj budžet.

slika

NAPOMENA: Za razliku od drugih evropskih zemalja, u Češkoj republici je krajnji rok za prijavu za stipendije 30. septembar. 


Za još informacija o stipendijama za studiranje u Češkoj, pročitajte naš tekst Studiranje u Češkoj – univerziteti i fakulteti.

Karlov univerzitet u Pragu

Studentski posao za internacionalne studente u Pragu

Prilično je lako naći posao sa nepunim radnim vremenom tokom studiranja, isto kao i posao sa punim radnim vremenom nakon završetka studija. Lokalne i međunarodne kompanije u Pragu često traže kandidate koji odlično govore engleski i druge jezike i koji imaju odgovarajuće kvalifikacije.

Zdravstveno osiguranje za inostrane studente u Pragu

Studenti koji nisu iz Evropske unije i koji borave u Češkoj duže od 90 dana dužni su da imaju privatno zdravstveno osiguranje, jer univerziteti ne nude nikakvo zdravstveno osiguranje.

U slučaju da već imate zdravstveno osiguranje iz neke druge države koja je članica EU, preporučuje se konsultacija sa češkom ambasadom ili konzulatom i provera da li osiguranje ispunjava uslove za vizu ili boravišnu dozvolu za boravak duži od 90 dana.

Putničko zdravstveno osiguranje mora pokriti troškove hitne medicinske zaštite, uključujući medicinsku evakuaciju ili, u slučaju smrti, repatrijaciju posmrtnih ostataka u zemlju koja je izdala putnu ispravu podnosioca zahteva ili zemlji prebivališta podnosioca prijave.

Polisa osiguranja ne bi trebala da obuhvata  povrede prouzrokovane namernim delima podnosioca prijave, kao i povrede i štetu prouzrokovanu upotrebom alkohola i narkotika.

Minimalna pokrivenost osiguranja je 30.000 evra po jednom osiguranom događaju, a cene osnovnog osiguranja kreću se između 1500 i 3900 CZK.

Ovde možete naći listu osiguravajućih kuća, koja nude adekvatno putno zdravstveno osiguranje:

Studenti moraju nositi sa sobom plan osiguranja koji je licenciran od strane Češke narodne banke. U slučaju da vas policija zaustavi i legitimiše, ima pravo da traži od vas i ovaj dokument, mada to nije praksa.

Što se stomatološkog osiguranja tiče, osnovni stomatološki zahvati pokriveni su zdravstvenim osiguranjem, a sve dodatne usluge plaćate. Veoma je važno da se o cenama raspitate pre intervencije, jer one variraju do te mere da je na nekim mestima plombiranje zuba 330 CZK, a na nekim 3900 CZK.

Studentske biblioteke u Pragu

Ako vam je potrebno mirno mesto za učenje u Pragu, onda je najbolji izbor neka od studentskih biblioteka. Praktične biblioteke su savršena opcija, jer poseduju odeljenja za strane jezike, gde će vam ljubazno osoblje uvek pomoći komunicirajući sa vama na engleskom jeziku.

Učionice i biblioteke imaju integrisane savremene tehnologije, omogućavajući studentima da imaju pristup potrebnim informacijama i studijskim materijalima za svoje programe.

Ovo su najbolje biblioteke u Pragu:

Komunalna biblioteka – Městská knihovna

Nalazi se u centru grada, na trgu Marianske. Stolovi za studente nalaze se po  čitavoj biblioteci, sa najvećim delom na prvom spratu desnog krila.

Ne morate biti član da biste ovde učili.

Ako ipak odlčite da se učlanite, taksa za registraciju za godinu dana članstva je 80 CZK, što je prilično jeftino s obzirom na to da možete pozajmiti sve knjige i imati besplatan pristup Internetu tokom celog meseca.

Da biste postali član vam je potreban vam je lični dokument (vozačka dozvola ili pasoš), kao i zvanični dokaz o vašem boravištu. Ako nemate to, možete platiti depozit (1,000 CZK) i pozajmljivati knjige na ovaj način.

Biblioteka je otvorena svakog dana osim nedeljom i ponedjeljkom (utorak-petak: 9-18h, subota: 10-18h), a najbliža tramvajska stanica i metro stanica je Staromestska (zelena linija C, tramvaji 17, 18 i 53).

Nacionalna biblioteka – Klementinum

Nacionalna biblioteka Češke republike, nalazi se u blizini opštinske biblioteke, na istom trgu Marianske.

Ova biblioteka datira još iz 17. veka i poseduje ogromnu kolekciju knjiga na engleskom jeziku.

Biblioteka u centru Praga

Mesečna članarina iznosi 10 CZK, dok je godišnja članarina 100 CZK. Da biste dobili članstvo potrebno je da imate službeni dokaz o privremenoj ili stalnoj rezidenciji u Češkoj republici.

Međutim, čak i ako niste član, možete platiti dnevni ulaz 10 CZK.

Najlepši deo biblioteke je Opšta čitaonica (nalazi se sa desne strane u odnosu na sigurnosnu kapiju), koja sadrži veoma bogat spektar knjiga, koje se uglavnom mogu koristiti samo unutar biblioteke. Takođe, ono što je svakako važno jeste da ovaj deo ima wifi.  

Ako želite nešto da kopirate ili koristite računar, posetite Referentni centar sa leve strane, pored sigurnosne kapije.

Opšta čitaonica je otvorena od ponedeljka do petka od 09:00 do 22:00 i subotom 09:00 do 19:00 časova. Glavna hala i referentni centar otvoreni su od ponedjeljka do subote od 9 do 17 časova.

Biblioteka Akademije nauka

Nalazi se naspram Narodnog pozorišta na obali reke i smatra se najlepšom bibliotekom. Sa svojom ogromnom dvoranom sa ornamentnim arkadama, mermernim lampama i zlatom svuda, nudi sjajnu atmosferu za čitanje i učenje.

Centar je okružen stolovima za čitanje sa internetskim vezama. Ovde možete uživati u širokom spektru knjiga na engleskom jeziku o umetnosti, nauci, politici, istoriji, kao i  časopisima i periodičnim publikacijama. Možete pozajmiti većinu knjiga, izuzev časopisa i nekih starijih knjiga.

Da biste učili u biblioteci, morate postati član.

Za to vam je potreban lični dokument (pasoš ili vozačku dozvolu) i 150 CZK za članstvo u godini ili 80 CZK po pola godine, plus 20 CZK za karticu.

Dnevna karta će vas koštati 10 CZK.

Biblioteka je otvorena od ponedeljka do petka od 9 do 19 sati.

Najbliža tramvajska stanica je Narodni Trida (tramvaji 6, 9, 17, 22 i 23), a najbliža metro stanica je Mustek (žuta linija B).

Nacionalna biblioteka za tehnologiju

Nacionalna tehnološka biblioteka nalazi se u modernoj staklenoj zgradi, u srcu češkog tehničkog univerzitetskog kampusa u Dejvicama. Prag 6. To je najveća i najstarija biblioteka tehničke literature u Češkoj republici, sa zbirkom od preko 1.5 milion knjiga.

NTK pruža odlično okruženje za studente svih programa.

Ovde možete raditi individualno  ili u timu na grupnom zadatku, jer postoje odvojene učionice, kao i usluge štampanja i kopiranja, a i računari.

U prizemlju se nalazi noćna radna soba, tako da zgrada pruža 24-časovnu uslugu. Ovo mesto je takođe socijalni i kulturni centar, sa čestim predavanjima, edukativnim izletima, događajima i eksponatima.

Biblioteka je dizajnirana da u velikom broju obima ima izložbeni prostor, konferencijski centar, kafić i knjižaru.

Aktivnosti za studente u Pragu

Ako imate mali mesečni budžet, onda je Prag idealna destinacija za vaše studiranje, jer je čitav grad koncipitan kao muzej na otvorenom, te ćete tako moći da vidite najlepše delove grada besplatno.

Pokušajte da posetite što više znamenitosti Praga, dok ste student u tom gradu, jer je to najbolja prilika da vidite turističke atrakcije Praga.

Ako želite da osetite duh grada i da prošetate, idealna destinacija je predeo oko spomenika Jan Husa, odnosno Starogradski trg. To je mesto na kom se okupljaju turisti, te tako možete upoznati i ljude drugih nacionalnosti i kultura.

Mostovi u Pragu

Osim toga, ako ste raspoloženi za detaljniju edukaciju, često se organizuju besplatni obilasci grada, koji polaze od Astronomskog sata.

Prag, kao glavni grad Češke, svakog meseca je domaćin stotinama umetnika i muzičara, bilo za kratke performanse, ili za duže boravke, poput festivala i muzičkih takmičenja. Ako želite da vidite ulične izvođače, obiđite Kralov most i uživajte u atmosferi koju ćete tamo osetiti.

Tokom letnjeg perioda, Prag često ima tri ili više muzičkih festivala istog vikenda.

U zimskim mesecima možete uživati u božićnim pijacama sa kuvanim vinom i uličnim zabavljačima.

Ako vam se sviđa zabava, poznati četvorodnevni muzički klub u blizini Karlovog mosta je glavna lokacija. Ako ste više u džez raspoloženju, možete uživati u koncertima uživo dva puta nedeljno.

Ako volite klasičnu muziku, svakodnevno se održavaju opere i koncerti.

U slučaju da ste ipak tip osobe koji uživa u miru, posetite vrtove na putu ka brdu Petrin, koji nisu okupirani turistima, te će vam tako pružiti mir koji želite.

Noćni život u Pragu

U Pragu postoji mnogo barova i klubova u kojima se odvija noćni život. Barovi su otvoreni ceo dan, klubovi uglavnom od 23 sata do 4 ujutru. Ukoliko želite da nastavite sa zabavom i posle toga, naći ćete nekoliko otvorenih klubova.

Saveti za svakodnevni život u Pragu

  • Pozdravite nekoga koga ste tek upoznali rukovanjem. Pri sledećim susretima, žene će često ljubiti jedna drugu nua oba obraza u znak pozdrava. Obično ljudi kažu „Dobrý den / Dobar dan“ prilikom ulaska u bilo koju vrstu prodavnice, kancelarije, u voz, ili čak i lift.
  • Uvek kod sebe imajte keš u domaćoj valuti, jer neki trgovcini nisu opremljeni aparatima za kartice.
  • Naučite što više svakodnevnih izraza i često potrebnih reči iz češkog jezika, jer će vam to izuzetno olakšati komunikaciju širom Praga.
  • Uobičajeno je da ustupite mesto u javnom prevozu starim ljudima, trudnicama i deci.
  • Češki humor je poznat po ironiji i sarkazmu. Zato nemojte shvatati sve bukvalno, jer možete doći u nepotreban nesporazum sa Česima.
  • Skromnost je važna vrednost.
  • Na pokretnim stepenicama uvek stojite na desnoj strani da dozvolite ljudima da prođu sa leve strane. Pustite ljude da izlaze iz tramvaja ili metroa pre nego što uđete.
  • Skinite cipele kada uđete u nečiju kuću.
  • Uvek morate imati službenu identifikaciju sa sobom (vaš pasoš, ličnu karta ili potvrdu o prebivalištu) i karticu zdravstvenog osiguranja, koju ste dužni da pokažete policijskom službeniku na zahtev. Iako se retko dešava, može vam uštedeti mnogo vremena ako imate dokumentaciju s sobom.

Gradski prevoz u Pragu

 • Metro – Praški metro je brz, čist i efikasan način kretanja u Pragu. Karte možete kupiti na bilo kojoj stanici metroa, u hotelima ili na kioscima. Moguće je čak kupiti ih unapred. Prilikom ulaska u metro, morate kartu čekirati na mestu predviđenom za to.
 • Tramvaji – ovo je sporiji, ali mnogo zanimljiviji način putovanja, jer ćete u putu videti i veliki deo grada. Na tramvajskim stanicama možete videti vreme polaska tramvaja i mapu kretanja linije. Tramvajske linije 22, 17 i 14 najkorisnije su za kretanje po centru grada.

Tramvaj u Pragu

 • Autobusi – Praški autobusi povezuju uglavnom periferiju grada sa centrom. Voze svakodnevno u periodu od 05 do 00h. Za autobuse se koriste iste karte kao i u čitavoj gradskoj mreži javnog prevoza. Noćni autobusi voze u intervalima od pola sata, od ponoći, pa sve do 05 ujutru, kada počinje dnevni red vožnje.

Saveti za vozače u Pragu

Prag ima dobro razvijenu mrežu puteva mada su saobraćajne gužve česte. U centru kao i na periferiji je dosta javnih parkinga i garaža u kojima preporučujemo da ostavite svoj auto jer su krađe automobila na ulicama česte.

Za slučaj da vam auto odnese pauk, ili da vam auto ukradu, pozovite 158 ili 156 za sve informacije.

Mi vam preporučujemo da auto ostavite u nekoj od garaža na periferiji i da do centra sođete javnim prevozom.

Događaji u Pragu

U Češkoj Republici je skoro svaki dan neki verski praznik, a ‘posebni dani’, festivali i javni praznici su široko prihvaćeni.

U Pragu se svakog 30. aprila održava češka verzija Walpurgisnachta, i  zove se Paleni Carodejnic (Spaljivanje veštica).

Međunarodni muzički festival – Praško proleće, održava se u maju i junu, Međunarodni sajam knjiga u Pragu je takođe u maju, a Mocartov festival u septembru.

Božić i Nova godina se relativno mirno proslavljaju u najvećem delu Češke republike, osim u Pragu gde turisti ne prestaju da divljaju danima pre i posle dočeka.

Važni telefoni:

 • Vatrogasna služba: 150
 • Hitna služba: 122 (na engleskom jeziku)
 • Hitna pomoć: 155 (samo na češkom jeziku)
 • Policija: 158

Dakle, ako odlučite da studirate u Pragu, za početak izaberite univerzitet, fakultet i studijski program, zatim kontaktirajte neku od studentskih organizacija, jer će vam iskusni volonteri najadekvatnije pomoći. Sve informacije u vezi dokumenata i vize saznajte u našem tekstu  Studiranje u Češkoj ili pitajte kontakt osobu iz studentske organizacije.

Obavezno ispoštujte rok prijave za stipendije (30. septembar), prijavite se za studentski dom i platite depozit za rezervaciju mesta u domu. Nakon dolaska, obavezno se prijavite u policiju u roku od 3 dana i ne zaboravite da prijavite i mesto boravka, ako stanujete privatno.

Nakon što obavite sve formalnosti, sakupite sva dokumenta i uselite se u odabrano mesto boravka, vaše je samo da učite i uživate u čarima Praga.

Ukoliko smatrate da možemo poboljšati opis toga kako izgleda studiranje u Pragu, ili smo napravili neku grešku, slobodno nam pišite.

Podeli