Super saveti za selidbu

“Nigde se ne spava kao u sopstvenom krevetu“ kažu oni nešto iskusniji,  koji su prošli kroz razne etape u životu i menjali svoje navike u skladu sa mestom življenja. Jasno je da postoje različiti karakteri pa prema tome i oni koji vole neizvesnost i oni njima suprotni. Stoga treba pratiti sopstveni instikt kada je u pitanju vezivanje za dom.

ključ visi iz kutije

Ipak, mnogo puta to ne zavisi samo od nas samih, pa su seobe iz mesta u mesto, sela u grad, stana u kuću, sastavni deo života. Zbog toga, čak i da niste planirali da se selite, ove savete treba da imate na umu, jer nikad se ne zna šta će vam sledeće život izrežirati. A mnogo ćete opuštenije i sa više motivacije obaviti preseljenje, ako za to ikada dođe vreme. Pa, evo šta ne bi bilo loše da znate.

Distanca diktira organizaciju

Ukoliko se ne selite u drugi grad ili drugu državu, situacija je za nijansu lakša. Ne, ne mislimo da nećete morati da selite sve stvari. To vas sigurno očekuje. Ipak, organizovanje prevoza poprilično je olakšano.

Primer br. 1.

Živite u Beogradu i želite da sa Karaburme preselite stvari na Novi Beograd. Saglasićemo se oko toga da to i nije tako veliki problem kao kada biste morali da sav svoj nameštaj selite u Bukurešt. U tome vam i te kako može pomoći nekad od agencija za profesionalne selidbe u Beogradu. Cena će, razume se zavisiti od količine stvari, i razdaljine, ali će stvar biti mnogo lakša jer je reč o istom gradu.

Primer br.2.

Selite se sa porodicom u drugi grad? Stvar postaje za nijansu komplikovanija, jer u tom slučaju ne možete baš da računate na sve one prijatelje koji bi vam mogli zameniti profesionalce.

Stoga ćete morati da pripremite budžet. Finansije su u ovom trenutku problem, ali ne toliki. U čitavoj ujdurmi preseljenja, zaboravićete na troškove, jer ćete neke od njih moći da “prebijete“ u hodu, sa nekim komadom nameštaja, tehnikom, ili već nečim što vam u novom stanu neće moći da pasuje. A onome ko vam pomaže i te kako.

Primer br. 3

Osamostaljivanje? Odlučili ste da napustite roditeljsko gnezdo i započnete sopstveni život. Imajte na umu da u ovom slučaju ne morate da ponesete sve plišane medvede, jastuke, igračke i ostatak zaostavštine iz detinjstva. Za početak isplanirajte najbitnije stvari, a vremenom ćete iz bivšeg doma odnositi ono što vam treba. To je bar najlakše, uvek se možete vratiti na mesto gde ste naučili da hodate.

Dokumentaciju selite pažljivo

Ako slučajno, tokom transporta okrnjite deo nameštaja ili vam ispadne fen za kosu, to i nije tako veliki problem. Uzmimo u obzir da zaturite dokumentaciju za kredit, novčanik, račune, ugovore. Pre nego što napravite haos od bivšeg stana i sve završi u kutijama za transport preporučujemo vam sledeće:

  1. Prikupute svu dokumentaciju na jedno mesto
  2. Nađite dobru, nepromočivu kutiju za transport
  3. Zaključajte je
  4. Sklonite je na sigurno i čuvajte zaključanu

Popišite i razvrstajte svoje stvari!

Pre nego što vas uhvati euforija, pa tegle sa džemom trpate u istu kutiju sa knjigama, napravite plan. Popišite sve knjige koje posedujete. Nosite ih odvojeno u kutijama, ukoliko želite da se u novom stanu ne pitate “a gde mi beše stoji ono?“.

Iznosite prvo robusne stvari i stvari koje su manje potrebne u stanu u kom ostajete. Nećete moći da se preselite za jedan dan, te stoga vodite računa da u svakom od stanova imate neophodan nameštaj. U onom u kom provodite više vremena, tokom selidbe, ostavite radio, televizor, frižider. Tek kada zaista odstupite, spakujte i neophodnosti.

I da, ako ste naleteli na ovaj tekst i pročitali ga do kraja, shvatićete da je svako ko se barem jednom selio, proživeo određeni stres. Stoga, ne dozvolite da vam promene utiču na zdravlje. Čuvajte se, neće se desiti ništa loše. Uplovićete u sigurne vode!

Podeli