Upotreba veš mašine – održavanje odeće #3

Pranje u veš mašini onima koji nisu u tome iskusni zvuči kao naučna fantastika. Gomila simbola na programatoru i milion dugmića često zbunjuju korisnike, i nikako da naučimo kako funkcioniše mašina za veš i čemu zaista služe oznake na veš mašini.

pranje veša u veš mašinama

Svaka mašina za veš je drugačija. Neke veš mašine imaju slova ili brojeve, koji zapravo objašnjavaju kako funkcionišu programi na veš mašini, na nekima jednostavno piše koji je program u pitanju, a kod određenih proizvođača postoje i posebni simboli na veš mašini.

Takođe, na nekim mašinama se mogu menjati temperatura i broj obrtaja, dok na drugima to nije moguće. Najbolje bi bilo da pročitate uputstvo za veš mašinu, a ukoliko ga nemate, najčešće ga možete naći na sajtu proizvođača veš mašine.

Pošto je svaki tip mašine drugačiji, u nastavku teksta ćemo pojasniti kako uključiti veš mašinu, kako funkcionišu programi na veš mašini – kako biste znali koji da odeberete, i objasnićemo šta zapravo znače oznake na mašini za veš.

Kako izabrati veš mašinu?

Ono na šta treba da obratite pažnju prilikom kupovine veš mašine jeste:

 • Način punjenja mašine za veš: sa strane ili odozgo.
 • Kapacitet mašine: varira od, recimo, 5 do 9kg (postoje i mini veš mašine kapaciteta do 2 ili 2,5kg). To predstavlja težinu veša koji može da stane u veš mašinu.
 • Energetski razred: od A do A+++-20%.
 • Širina veš mašine
 • Dubina veš mašine
 • Broj obrtaja centrifuge: 400, 600, pa sve do 1400, a kod nekih mašina i više. Centrifuga na veš mašinipodrazumeva odvajanje vode, tečnosti od čvrstih tela, u našem slučaju veša. Što veća brzina, to se odvoji više tečnosti. To ne znači da centrifugu treba da koristite za sušenje veša.
slika

Oznake na odeći su često zbunjujuće. Evo objašnjenja za svaki simbol.

Pretpranje

Većina ljudi koristi pretpranje kada pere pamučni beli veš. Naravno, pretpranje možete koristiti i kada vam je bilo koji drugi veš previše zaprljan. Što se tiče samog programa na mašini, pretpranje može biti odvojeno od svih ostalih programa, a može se nalaziti vezano za neki određeni program.

Na primer, na programatoru možete videti oznaku 60 i 60P. „P“ označava pretpranje, što znači da će mašina odraditi proces pranja na 60⁰C sa pretpranjem. Isto važi i ukoliko oznaka „P“ stoji uz bilo koji drugi program. Još simbola koji se mogu naći na programatoru su kadica sa 2 – 3 kapi vode ili kadica sa vertikalnom linijom (kao rimski broj 1)

Programi na veš mašini

Na slici su prikazani osnovni programi pranja koji se mogu naći na nekim mašinama i njihova primena u zavisnosti od materijala odeće koja se pere.

Osnovni programi
Neki programatori imaju samo slova ili brojeve, a neki i mešavinu brojeva i slova, kao i slova i simbola za centrifugu. Pahuljica predstavlja „hladno“

30 – pranje na 30 stepeni                                       centrifuga
40 – pranje na 40 stepeni                                            pamuk – do 1200 obrtaja
50 – pranje na 50 stepeni                                            sintetika – do 600 obrtaja
60 – pranje na 60 stepeni                                            osetljivo – do 600 obrtaja
90 – pranje na 90 stepeni                                            vuna – bez centrifuge
95 – pranje na 95 stepeni
Pahuljica – pranje „na hladno“

Program mix se uglavnom koristi za odeću koja ne pušta boju; jako svetlu odeću ili neke sintetičko – pamučne materijale.

Proverite šta piše na etiketi, ukoliko niste sigurni kako nešto sme da se pere.

Dodatni simboli mašine za pranje veša

ispiranje  – ispiranje                                                           1/2  – mašina napunjena do pola

ispuštanje vode  – ispuštanje vode                                               max – puna mašina

odlaganje pranja  – odlaganje pranja

Već smo pomenuli da neke veš mašine imaju i mogućnost menjanja broja obrtaja centrifuge. U principu, maksimalan  broj obrtaja koji koristite ne bi trebalo da pređe 1000. Centrifuga na veš mašini bi trebalo da se koristi pažljivo, jer što je veći broj obrtaja, veća je i mogućnost da uništite veš. Imajte na umu da centrifuga nije mašina za sušenje veša.

Kako uključiti veš mašinu?

 1. Ubacite prethodno razvrstan veš u mašinu. Nemojte pretrpavati mašinu, niti je uključivati praznu. U prvom slučaju, veš se najverovatnije neće oprati, a u drugom ćete imati problem sa poskakivanjem mašine. Neke veš mašine imaju programe za određenu količinu veša, obično naznačene simbolima 1/2 ili 1/3.
 2. Sipajte prašak za veš i omekšivač. Ukoliko koristite tečni prašak za veš, njega sipate direktno u bubanj, obično u nekoj vrsti „kuglice“ ili „čepa“ koji dobijete uz sam prašak. Tečni prašak se obično koristi za pranje odeće na ispod 60⁰C. A gde se stavlja prašak u mašinu?Mašine za pranje veša imaju najmanje tri pregrade. Jedna je za omekšivač, i na njoj stoji simbol cvetića ili rimski ili arapski broj 3. Ova pregrada može stajati skroz levo ili u sredini. Ostale dve pregrade su za običan prašak za veš. Prva pregrada, označena rimskim ili arapskim 1, obično se nalazi skroz desno i u nju sipate prašak ukoliko koristite pretpranje. Druga pregrada, koja se nalazi skroz levo ili u sredini (u zavisnosti od toga gde je pregrada za omekšivač), označena rimskim ili arapskim brojem 2, je pregrada u koju sipate običan prašak za veš koji koristite za pranje. Na nekim mašinama, u pregradu možete sipati i tečni prašak (umesto u bubanj). U fioci sa pregradama može se naći i četvrta pregradica, najčešće pored ili iznad pregrade za omekšivač, sa mrežicom, označena trouglom. To je pregrada u koju se sipa izbeljivač ili neki drugi tečni preparat koji skida fleke. Prašak, omekšivač i izbeljivač dozirate prema uputstvu na flaši ili džaku. Nemojte dodavati više praška nego što je preporučeno, jer se neće rastopiti! Svaka hemija može izazvati alergijske reakcije ukoliko se sa njom preteruje.
 3. Okrenite točak (programator) na program koji želite. Možete i da promenite temperaturu i broj obrtaja koji koristi program, uradite to.
 4. Proverite da li vam je otvoren ventil za vodu. Ukoliko nije, otvorite ga.
 5. Pritisnite start ili dugme za uključivanje veš mašine. Neke starije mašine pokreću se pritiskom samog točka ili izvlačenjem istog.

Verujemo da nakon ovog teksta nećete više imati nedoumica oko toga kako koristiti veš mašinu, šta znače znakovi na veš mašini, i čemu služi koji program. Sledite upustvo za veš mašinu kako bi vaša garderoba bila kako čista, tako i očuvana i nakon više pranja.

 

Podeli