Uspešni domaći brendovi u Srbiji

Domaći biznisi su u procvatu, naročito mali. Mogućnost oglašavanja svojih proizvoda za relativno malo novca na društvenim mrežama, mnogima je dala priliku da svetu pokažu svoje proizvode, prodaju ih i zavisno od uspešnosti vođenja biznisa – razgranaju svoje poslovanje i konstantno napreduju.

Oni koji se u tome ne snađu najbolje, uglavnom se brzo povuku sa tržišta, ali često na njega i vrate sa novom idejom, produktom ili uslugom.

Jednom biznismen – uvek biznismen!

U moru različitih domaćih brendova i biznisa naročito se, po svojoj uspešnosti, izdvajaju oni koji posluju u okvirima određenih delatnosti i niša. U nastavku teksta upoznajemo vas sa dobrim primerima domaćih brendova i nišama koje su se pokazale sjajnim za osvajanje na domaćem tržištu.

 

#1 Proizvodi i odeća za decu – mlade majke radije biraju domaće proizvode

Mladi roditelji u potrazi za opremom i odećom za decu često će naići na domaće produkte, naročito na društvenim mrežama koje imaju mogućnost za ciljanje reklama onima koji su skoro postali roditelji ili stupili u bračne zajednice. Domaći produkti su uglavnom povoljnija opcija, a svakako i originalnija, pa je svakkao i to razlog popularnosti domaćih brendova iz ove niše.

Kotex odeća za decu odličan je primer kreiranja dečijeg tekstila koji po svom kvalitetu i dizajnu parira svetskim brendovima. Ovaj brend se potrudio da u ponudi obuhvati baš sve što mališanima može zatrebati – od donjeg veša, stvari za spavanje, do garderobe za sve prilike i sezone.

Osim toga, nudi sjajne cene i potpuno bezbednu online kupovinu, što je svakako velika olakšica mladim roditeljima koji jedva pronalaze vremena da spavaju, a ne i da idu u kupovinu.

Još jedan od dobrih primera domaćih brendova za decu je i Kido oprema za bebe, koja se izdvaja po svojoj unikatnosti. Potpuno originalan dizajn, materijali koji ne smetaju ni najnežnijoj, bebinoj koži i visok kvalitet, samo su neke od prednosti ovog brenda i tajni njegovog uspeha.

#2 Domaći modni dizajn uvek je u trendu

Nositi domaći brend na sebi oduvek je bilo IN. To pokazuje izvesnu privrženost domaćoj umetničkoj sceni, ali svakako daje priliku i da se svojim modnim izborima istaknemo u moru ljudi koji kupuju na istim mestima, u istim fast fashion prodavnicama.

Poklonici mode zato obožavaju da svrate u Čumićevo sokače u Beogradu kada je vreme za šoping. Ovde ih čekaju prodavnice domaćih dizajnera po relativno povoljnoj ceni, a naglašene unikatnosti i sjajnog kvaliteta.

Oni koji su spremni da ulože više sredstava u ono što nose na sebi, kupuju u dizajnerskim ateljeima nanizanim u ulici Kralja Petra, Balkansok ili Uzun Mirkovoj. Svaka od ovih prodavnica i ateljea ima svoju tajnu uspeha i dobar je primer domaćeg modnog brenda koji je uspeo da nađe “svoje mesto pod modnim suncem”.

Tu su, naravno, i manje “umetnički”, ali i razgranatiji domaći modni brendovi: P.S. Fashion, Extreme Intimo i Jasmil, u koje se uvek rado svraća u popularnim tržnim centrima i šoping ulicama širom zemlje. Ukoliko razmišljate da pokrenete domaći modni brend – prošetajte navedenim ulicama, istražite i online prodavnice domaćih dizajnera i otkrijte u čemu se kriju tajne njihovog uspeha.

Krofne

#3 Od slatke ideje do prestižne biznis nagrade – domaći prehrambeni brend koji zaslužuje vašu pažnju

Ko bi rekao da od jednostavnog recepta, poput onog za krofne, može da se napravi jedan od najprepoznatljivijih domaćih brendova hrane?

Slatkoteka je u tome uspela! Ovaj domaći brend je prva prodavnica krofni u Srbiji. Fenomenalne kombinacije ukusa, izvanredna prezentacija proizvoda i fenomenalna promocija na društvenim mrežama ovoj domaćoj firmi su za relativno kratko vreme doneli visoku prepoznatljivost kod potrošača, mogućnost za širenje biznisa, pa čak i prestižnu nagradu “Najbolje iz Srbije”.

Još neki od sjajnih, autentičnih i kreativnih primera domaćih prehrambenih brendova su i: Ferdinand knedle, Milky palačinke i Ukusi moga kraja – mali proizvođači najvećih domaćih vrednosti, kako za sebe vole da istaknu. Tu su, naravno i tržišni prehrambeni giganti, poput Imlek mlečnih proizvoda, koji su toliko dugo u našim domovima, da su na izvestan način postali simbol porodične trpeze. No, u članku ostali orjentisani na manje biznise.

Kako osvojiti domaće tržište?

Ako upravo razmatrate da pokrenete sopstveni domaći brend i biznis, pa zato i istražujete uspešne primere manjih domaćih brendova, odlično, jer prevashodno treba krenuti upravo od toga – od istraživanja uspešnih primera i ugledanja na njih.

Pronađite primere domaćih brendova koji su zaista uzor po svojoj uspešnosti i razmislite o tome čime su se istakli. Zatim, promislite o tome koje su komparativne prednosti vaših proizvoda, onih koje vi planirate da predstavite domaćem tržištu. Tek kada to uradite, pronaći ćete svoj USP (unique selling point), koji treba da bude i stub vašeg marketing pristupa.

Korisne, praktične savete o tome kako pokrenuti biznis pronaći ćete i u ovom tekstu, pa ga obavezno pročitajte.

Srećno!

Podeli