Kako pokrenuti biznis: 7 saveta za osnivanje firme

Želite da započnete sopstveni posao a ne znate kako? Verujte nam, niste usamljeni. Neka istraživanja su pokazala da svaka treća osoba na svetu razmišlja o tome da pokrene sopstveni biznis. A razlozi su mnogi: nezadovoljstvo trenutnim poslom, nezadovoljstvo trenutnim primanjima, nezadovoljstvo odnosom posla i života. Lista tako može ići i dalje, no mi se nećemo ovog puta baviti samim razlozima i motivima koji ljude navode da zarone u preduzetničke vode.

Ovog puta ćemo se potruditi da Vam , ukoliko razmišljate ili ste se već odlučili da budete preduzetnik, damo korisne savete za osnivanje firme!

#1 Dosta ste radili za druge, vreme je da počnete da radite za sebe

Prvo da razbijemo jedan mit.

Ukoliko vam nekim čudom bogati rođak testamentom nije ostavio kompaniju kao što je, na primer, Majkrosoft, prvo sa čim morate da se upoznate je to da morate sami da se potrudite kako biste zaradili dovoljno novca da bi vaša kompanija “preživela”.

Ako smo toga svesni, onda moramo biti svesni rizika u koji se upuštamo i šta nas sve čeka na preduzetničkom putu.

#2 Mali biznis počinje od ideje

Možda vas je ova rečenica iznenadila, ali zaista, biznis ne počinje od osnivanja firme  niti počinje pisanjem biznis plana – kao što mnogi misle – a pogotovu ne započinje od analize konkurencije, nego upravo od ideje.

Prvo što treba da uradite na svom putu otvaranja firme jeste da smislite ideju.

Ako želite da napravite biznis plan ili da analizirate konkurenciju, svakako prvo morate da odredite koja je vaša ideja ili da odlučite čime želite da se bavite. Pritom je potrebno da vašu zamisao sagledate sa svih strana!

Recimo, želite da otvorite školu engleskog jezika. Za početak treba da razmislite o veličini škole: da li će to biti mala škola ili veliki obrazovni centar; želite li da zaposlite strane ili domaće predavače itd.

A nakon toga, možete pristupiti tehničkim detaljima kao što su izrada biznis plana i analiza poslovanja.

#3 Analizirajte sebe

Čim vaša zamisao sazri i formira se, prelazite na analiziranje. Potrebno je da proanalizirate svoje mogućnosti i konkurenciju.

Na ovom delu puta ćete proceniti koliko se vaša ideja slaže sa vašim mogućnostima, a takođe ćete sagledati sve moguće rizike. Upamtite: ako ne procenite svoje realne mogućnosti, rizikujete da vaš posao brzo propadne.

Takođe treba da uzmete u obzir sledeće:

 •   Sva svoja znanja i veštine, i mogućnost da ih primenite u svom biznisu;
 •   Ciljnu grupu prema  kojoj ćete bazirati vaš biznis;
 •   Da li vam je potreban radni prostor ili specijalna oprema;
 •   Imate li dovoljno novca za započinjanje biznisa ili morate da podignete kredit;
 •   Da li vam je potrebno osoblje;
 •   Koji su putevi reorganizacije ako vaš biznis na početku doživi neuspeh.

Da da, dobro ste čuli!

Pre nego što započnete sopstveni biznis potrebno je da proanalizirate sve detalje.

#4 Analizirajte konkurenciju

Kada „stavite na vagu“ svaki plus i svaki minus koje donosi pokretanje sopstvenog biznisa i kada odlučite da započnete svoj posao, prelazite na analizu odabranog posla. Sada treba da se pozabavite konkurencijom. Kako biste ovo uradili potrebno je da za svakog konkurenta napravite jednu karticu na kojoj ćete napisati najvažnije podatke o njemu.

Na primer, ukoliko pričamo o školi stranog jezika onda biste o konkurentskoj školi stranih jezika mogli da napišete sledeće:

 • Lokaciju škole,
 • koliko postoji,
 • kojim jezicima se bavi,
 • koliko predavača ima ,
 • koji jezici su im fokusu.

I ovo su sve informacije koje možete lako saznati, putem internet. No postoji i jedan mali trik. Samo „špijuniranje“ konkurencije u vašem kraju daće vam potpunu sliku o njoj. Možete da posetite sve škole u bližoj okolini i da saznate sve informacije koje su vam potrebne. Kako biste uvideli sve jake i slabe strane tih škola, poželjno je da posetite nekoliko časova u svakoj od njih. Ako dođete u školu kao učenik, saznaćete od predavača sve o radu škole, o platama, broju učenika itd. Takođe možete da osmislite sopstvene metode za pronalaženje informacija o konkurenciji.

Mnoge male firme su propale u prvoj godini poslovanja baš zato što pre otvaranja nisu prikupile podatke o konkurenciji. Nemojte da ponavljate te greške!

#5 Napravite biznis plan

Biznis planiranje će vam pomoći da bolje razumete strukturu odabrane ciljne grupe i konkurenciju i da imate minimalne troškove na početku vašeg preduzetničkog puta. U biznis planu treba da bude opisano sve, počev od tačnog opisa robe koju prodajete ili usluga koje pružate, pa do metoda za razvoj vaše firme. Samo tako ćete tačno znati kako i kome planirate da prodajete robu ili pružate usluge.

#6 Registrovanje firme

Ovom zadatku posvetite posebnu pažnju. Izučite postojeće pravne forme pravnih subjekata. Možete da registrujete vašu firmu kao DOO, AD ili da se registrujete kao preduzetnik. Kako da započnete biznis ako ne možete da odredite pravnu formu vaše firme?

Morate da analizirate sve prednosti i obaveze svih pravnih formi. Najbolje bi bilo da se obratite knjigovodstvenoj agenciji i da obavezno unapred odaberete kako ćete plaćati porez. Takođe ćete morati da imate račun u banci i pečat firme. Kada obavite sve ove formalnosti, potrebno je da se pozabavite iznajmljivanjem radnog prostora, odabirom saradnika i reklamiranjem firme.

#7 Kreditiranje malih preduzetnika

Mnogi novopečeni preduzetnici žele da podignu kredit na samom početku bavljenja svojim biznisom. Većina banaka ne može da im pomogne jer su njihovi krediti namenjeni preduzećima koja su već „stala na svoje noge“. I zato je potrebno da pre nego što podnesete zahtev za kredit, izučite sve uslove pod kojima banka posluje sa malim preduzetnicima.

Neće škoditi ako se raspitate o programima kojima država podržava male preduzetnike. Država često subvencioniše određene sfere malog preduzetništva i stoga se raspitajte i na nacionalnom birou za zapošljavanje postoje li takve subvencije u vašem gradu. Sve o postojećim programima možete da saznate u gradskoj administraciji.

I evo, kada su sve formalnosti iza vas i kada stojite na vratima Poreske uprave sa gomilom papira koji dokazuju da ste postali direktor novootvorene firme, počinje najkomplikovanija i istovremeno najinteresantnija etapa vašeg rada.

Pošto ste otvorili firmu, treba da organizujete njen rad, da zaposlite radnike, kupite opremu i da napravite reklamu vaše firme. Od toga kako ćete dalje organizovati poslovanje vašeg malog biznisa ponajviše zavisi koliko ćete biti uspešni i kakve ćete prihode ostvarivati u budućnosti.

Podeli