Uspon nacizma u Nemačkoj

Adolf Hitler (1889. – 1945.) rodjen u Braunau, kod Linca, Austrougarska. Vodja trećeg rajha, firer, Hitler, austrijski nemac; rođen u porodici sa dosta dece; njegov otac bio je carinik. Veoma strog otac tukao je decu,a majka Klara ih je štitla. Hitler se jako vezao za majku, čak je i pred kraj života držao njenu sliku. Bio je osrednji djak, nije se izdvajao. Pevao je u crkvenom horu, voleo da se opija na liturgijama. Odlučio je da napusti školu i odseli se u Beč, veliki kulturni, crkveni, školski centar. Takav grad privlačio je Hitlera. U mladosti je maštao da izgradi umetničku karijeru (slikar ili arhitekta, radio je panoramske slike) zbog čega je i došao u Beč. Deo radova uspevao je da proda turistima, ali nije uspeo da udje na likovnu akademiju (dva puta je odbijen, to je prvo veliko razočarenje u njegovom životu) Pošto je došao u Beč, morao je teško da radi, kako bi nešto zaradio i preživeo. Živeo je oskudno. U Beču je prvi put video Jevreje, nisu mu se dopali, gledao ih je kao uljeze u evropskoj, hrišćanskoj metropoli. Polako pripada antisemitizmu, mrzi Jevreje, takodje misli da oni svojim kapitalom žele da osvoje svet.

Seli se u Nemačku,  u Minhen, nadajući se da će ovde nešto promeniti, ali nije. Kada je javljeno za sarajevski atentat, Hitler nije sumnjao u pobedu Nemačke, i dobrovoljno se prijavljuje u rat, kako bi dao lični pečat pobedi. Prvi svetski rat je proveo na Zapadnom frontu (nikada nije bio na Balkanskom frontu, to je mit, ali prema Srbima stvara poštovanje zbog onog što je čuo). Hitler se pokazao hrabar u ratu i dva puta je odlikovan gvozdenim krstom zbog hrabrosti, nekada je i sam zarobio više francuza; teško ranjen, privremeno gubi očni vid. Jedan vodja je za Hitlera napisao je da nema komandne sposobnosti, ali se prevario. Rat je završen teškim porazom Nemačke. Hitlera je boleo ovaj poraz i nepravda na Versajskom ugovoru, kao i ostale Nemce. U  Nemačkoj posle rata nastupa velika kriza.

Posle kraja rata Hitler ostaje u vojsci, ali u civilu, bio je plaćeni agitator, propagant, plaćen da drži govore pred vojnicima, kako bi podigao moral. Ovde se osetio uspešnim,  primetio je da ga ljudi sa pažnjom slušaju, spoznao je svoj najveći kvalitet. Držao je govore i u pivnicama, za prost svet. Pomišlja da se umeša u politiku, zbog ove spoznaje i frustracija.

1919. ulazi u politiku i stvara sa istomišljenicima „Nacionalsocijalističku nemačku radničku partiju“ (NSDAP), poznatiju kao nacistička. Partijska zastava bila je crvena, sa belim krugom i kukastim krstom u sredini. Vrlo brzo, posle mesec dva, on postaje firer, vodja stranke. U početku ovo je mala partija, na desetine takvih je bilo, ali malo po malo se širi, skuplja simpatizere. Hitler se uči, glavni adut bio mu je blistav govornički glas, ogromna energija u malom čoveku, puno emocija. Nemačka omladina bila je najmanje otporna na hitlerove reči. Prva formacija partijske vojske, paravojska, SA – jurišni odredi, prvo mala, omladinska armija, kasnije do pola miliona, nemačka bojska imala je svega 100.000, brojna nadmoć. Hitler je nudio avanture, logorovanja, vojnu obuku. Imali su smedje uniforme. Druga formacija, SS imala je crne uniforme, SA mogu da mu služe za obračun sa političkim protivnicima, komunistima i Jevrejima. Javno je govorio kako su Jevreji krivi za gubitak rata. Druga svrha SA je reklamiranje partije, marširali su ulicama sa zastavama. Besprekoran hod, urednost, pevaju nacionalističke pesme. On pokazuje mladu generaciju koja će uzdići osramoćenu Nemačku do one stare, velike Nemačke!

1923. odredjen napredak, ohrabren Musolinijevim uspehom, pokušava sledeće godine da uradi isto, ali ne u celoj Nemačkoj, već u jednoj državi, u Bavarskoj. Minhenski puč, veliki skup nacističke vojske odlazi ka zgradi bavarske vlade, oni odlučuju da se suprotstave, vojska i policija razbijaju demonstrante, 16 ubijenih, Hitler na robiji. Proveo je u zatvoru samo 13 meseci, prevremeno pušten, robiju iskoristio je da napiše svoju najbitniju knjigu, „Moja borba“ (biblija nacista). Glavna ideja knjige je da Nemci predstavljaju superiornu rasu, i kao takvi imaju puno prirodno pravo da vladaju svetom. Posle robije nastupa zatišje u njegovim aktivnostima.

1929. ekonomska kriza, najgore je pogodila Nemačku, ostavila je najrazornije posledice, svaki treći Nemac bez posla, glad na svakom koraku. Za vreme krize, Hitler ponovo pokreće svoju stranku, jedna od posledica ove krize jeste uspon Hitlera na vlast. U kriznim godinama širi se velika nacistička propaganda, po svim gradovima. Prvi se dosetio da iz aviona ispusta letke,i na taj način reklamira svoju stranku. Širi propagandu, firer nad Nemačkom, glavna poruka da jedino on može da oporavi Nemačku. Ova poruka je stizala do Nemaca, sve veći broj pristalica, to se vidi iz izbora. Za vreme krize češće su  se održavali izbori, na svakim novim, Hitler je dobijao sve više pristalica, pa samim tim i sve više glasova.

Vrhunac su bili izbori za skupštinu, rajhstag, novembar 1932. Nacisti postaju vodeća stranka, ali nisu imali dovoljno glasova, nisu uspeli da samostalno obrazuju vladu. 31. Januara 1933. Hitler je izabran za kancelara, predsednika vlade. Obrazovao je koaliciju, sa više manjih partija koje su bile spremne da ga podrže, naravno uz neku svoju korist. Hitler neće da zavisi ni od koga, želi čvrstu, diktatorsku vlast, koju nema sve 1931.

Zadovoljan je što je na vlasti, ali ne zadovoljan što je ograničen, uvek može neka stranka da izadje iz koalicije i on bi pao. Došao je na vlast legalno, ali će do diktature doći nasiljem. Krajem februara bila je paljevina rajhstaga, neko je zapalio skupštinu, veliki plamen, to je bila najviša institucija, uhvaćen je jedan holandski komunista, ovo je Hitler iskoristio da prema komunistima preduzme drakonske, oštre mere, koje na kraju dovode do zabrane komunističke stranke. Ovaj čovek bio je izbezumljen, moguće da je Hitler podmetnuo, ali ne možemo tvrditi.

Iste noći Hitler uvodi vanredno stanje, i svoju ograničenu vlast vodi ka neograničenoj. Ne poštuje skupštinu, tako da mu je svejedno sto je spaljena. Vlast preuzima na sebe i za jedno godinu dana uspostavlja svoju vlast. Nacisti potpuno vladaju Nemačkom, a Hitler njima. Ova diktatura je i partijska i lična. Zabranjene su sve partije sem njegove, nema parlamentarne demokratije, ograničena sloboda, ograničena sloboda štampe, sve se kontroliše.

Nemci se pokoravaju diktaturi, verovatno zato što Hitler obećava da će izvući Nemačku iz krize, i vratiti joj ugled. Hitler je uspeo da izvuče zemlju iz krize,i zato su Nemci bili spremni da prihvate diktaturu, tad su ga stvarno prihvatili kao firera. Organizovao je velike javne radove, ogromni putevi, tajno, a zatim i javno naoružavanje(vojna industrija), proizvodi se najmodernije oružje. Uvodi vojnu obavezu, više milionska vojska će se stvoriti. Voleo je čak i javno da prikazuje svoju jaku armiju, iako je kršio Versajski mir. Njaveću paradu je pripremio za srpskog kneza Pavla, namesnika.

Vratio se život u Nemačku, samopouzdanje. Hitler je pokrenuo Nemačku, i sada se sprema za rat, kojim bi se revanširao za Prvi svetski rat, srušio Versajski mir, i postigao da Nemačka ponovo bude vodeća sila u Evropi ali i u svetu.

Podeli