Vodič za roditelje, pogledajte kako se biraju rančevi za školu

Polazak u školu je jedna od velikih životnih prekretnica u životu svakog deteta, ali i njegovih roditelja i bliže familije. Tu se uključuju babe i dede, tetke, stričevi i ujaci. Biraju se najlepše sveske, olovke i pernice i kupuje se nova garderoba i obuća. Možda najveća debata nastaje u momentu kada se razgledaju rančevi za školu, jer svako ima neku svoju ideju o tome kakav ranac treba nabaviti.

Nije dovoljno da rančevi budu samo lepi

Ako pitate svoje buduće prvake, oni bi najradije da im rančevi za školu budu ukrašeni likovima njihovih omiljenih crtanih ili književnih junaka ili da budu u njihovoj omiljenoj boji. Dakle, bitniji im je izgled, od svega ostalog, što je sasvim očekivano. Svesni ste, naravno, da nije dovoljno da ranac lepo izgleda i da se sviđa mališanima, već da mora da bude funkcionalan. Zbog toga nemojte da popuštate pred dečijim zahtevima ukoliko se desi da Vaš mališan insistira na tome da mu se kupi ranac koji se njemu sviđa, a koji će biti potpuno nefunkcionalan.

Rančevi za školu ne smeju biti preveliki

Ako u kupovinu sa mališanima idu babe i dede, obavezno im naglasite da rančevi za školu nikako ne smeju da budu preveliki. U praksi se više puta pokazalo da upravo babe i dede, koje insistiraju da ovaj predmet za školu kupe svojim mezimcima, biraju ogromne rančeve. Ovo se dešava iz razloga što oni imaju želju da ranac koji kupe za svog đaka prvaka traje više godina, a pošto je logično da će mališan da raste, onda biraju veći ranac. To se sve na kraju završi tako što prvačić ima ranac do kolena i sa neadekvatnim ručkama. Estetski momenat nije tu bitan toliko koliko medicinski jer nošenje loših rančeva može da ostavi posledice na dečija leđa.

Za mališane su najbolji anatomski rančevi

Anatomski rančevi za školu su najbolje rešenje za đake prvake. Oni imaju adekvatnu potporu za leđa kako bi prvačići mogli da iznesu težinu knjiga i svezaka koje će morati da nose u školu. Osim što ćete za svog budućeg đaka prvaka odabrati anatomski ranac, proverite da li isti imai odgovarajuće naramenice. Šta to znači? Dobar ranac mora da ima dve široke naramenice kako bi se težina lepo rasporedila. Opet, naramenice ne smeju biti ni prevelike, jer se može desiti da će onda mališanu spadati sa ramena.

Sve ovo je važno za sprečavanje nastanka deformiteta leđa mališana koji se još uvek razvijaju. Najbolje bi bilo kada biste ranac probali u prodavnici kako biste se uverili da će odgovarati Vašem detetu. Ukoliko niste sigurni da li ste napravili dobar izbor, zamolite nekog iskusnijeg prodavca za pomoć. Možete čak i malo opteretiti ranac kako biste stekli uvid u to kako će izgledati kada se u njega spakuju udžbenici i sveske.

Rančevi sa točkićima

Za decu koja će malo više pešačiti do škole su najbolji rančevi za školu sa točkićima. Oni se mogu nositi na leđima, ali, kada se mališan umori, može da skine ranac, izvuče šipku i vuče ga po putu, umesto da ga nosi na leđima.

Rančevi za stariju decu

Rančevi za školu za decu u starijim razredima ili za srednjoškolce, osim što moraju da budu dovoljno veliki za sve knjige koje treba da nose u školu, moraju biti izdržljivi i napravljeni od zaista kvalitetnih materijala. U kupovini imajte na umu kako se tinedjdžeri ponašaju u grupama i da će se i Vaše dete nekada možda nemarno odnositi prema svojim stvarima.

To znači da se može desiti da će ranac često završiti nemarno bačen na pod ili na zemlju, da se može desiti da će biti razvlačen u igri i slično. Zbog toga pri kupovini ranca proverite šavove, kvalitet rasfešlusa, kao i to da li je ranac vodonepropusan ili nije. Pošto će ovaj ranac Vaš đak najverovatnije da nosi godinama, bolje je da uložite novac u neki malo skuplji, ali vidno kvalitetniji, nego da na sred školske godine morate da kupujete nov jer se ovaj prethodni pocepao.

2 u 1 rančevi

Ono što je novina kod nas su 2 u 1 rančevi za školu. Šta je to? To su rančevi na kojima se jedan deo po potrebi može da se doda, odnosno skine. Taj dodatni deo se dodaje tako što se prikači na osnovu uz pomoć rasfešlusa.

Ovi rančevi su izuzetno praktični ukoliko imate dete koje se bavi nekim sportom. Ukoliko ima trening odmah posle škole, u ovaj dodatni deo može spakovati neophodnu opremu. Čak i ako se dete ne bavi sportom, ovi rančevi su praktični za nošenje opreme za fizičko, jer se u dodatni deo mogu spakovati patike i trenerka, pa dete neće morati u rukama da nosi kesu sa opremom.

Tek nakon što odaberete nekoliko rančeva odgovarajuće veličine i kvaliteta, možete da pustite svog mališana da odabere onaj čiji mu se izgled najviše sviđa.

Podeli