Zašto mnogi mladi tokom studiranja rade u ugostiteljstvu

Određen broj mladih još u toku srednje škole letnji raspust koristi da zaradi džeparac, a za prvi posao obično izaberu neki kafić ili restoran. Sa dolaskom na fakultet ovaj broj se značajno poveća, pa tako mnogi studenti pronalaze kafiće i restorane u kojima će raditi vikendom, odnosno radnim danima kada ne moraju na predavanja. 

Ugostiteljstvo je privredna grana koja daje najviše prilika mladima bez radnog iskustva i samim tim najveći broj omladine svoj prvi novac zaradi upravo radeći u različitim ugostiteljskim objektima. Izdvojili smo prednosti rada u ugostiteljstvu, i razloge zašto je zaposlenje u kafiću ili restoranu odličan studentski posao. 

Aparat za prirpemanje kafe

Posao koji se uči kroz praksu 

Za razliku od fakulteta gde se znanje prikuplja izučavanjem strana i strana odabrane literature, posao u kafiću ili restoranu se uči kroz praksu. Na listi stvari kojima treba ovladati nalazi se kompjuterski program za restorane i kafiće u kome se otkucavaju porudžbine. 

Ovaj program se instalira na kompjuter određenog ugostiteljskog objekta, njime se lako ovladava, i značajno olakšava posao konobara i šankera jer uvek imaju uvid u to šta je ko poručio i za kojim stolom. 

Od tehničkih stvari potrebno je ovladati nošenjem ajncera, pamćenjem porudžbina, odnosno pripremanjem pića ukoliko je posao šankera u pitanju. Pored toga, komuniciranje sa različitiom klijentelom je nezibežno, a iz ovoga se može mnogo naučiti, i stečeno znanje se može primeniti na sve naredne poslove. 

Dakle, ugostiteljstvo se uči kroz praksu i redovan rad. Mnogi mladi ljudi imaju tremu na svom prvom poslu, pitaju se da li će prosuti piće, kako će pripremiti kafu, i da li će lako zapamtiti porudžbine, međutim kada se ovim jednom ovlada, kasnije to postoje rutina u koju se stiče sigurnost. 

Fleksibilno radno vreme i slobodni dani 

Studenti imaju dovoljno energije, snage, spremnosti i veštine da ovladaju mnogim poslovima, međutim ono što im uvek fali jeste vreme, s obzirom na veliki broj obaveznih predavanja, pripremanja ispita i ostalih obaveza prema fakultetu. 

Zato je “posao od 9 do 5” nešto što malo koji student sebi može da priušti, a to je prednost koju ugostiteljski objekti imaju u odnosu na kancelarijske. Naime, kafići i restorani nude klizno radno vreme, večernje, pa čak i noćne smene (u zavisnosti od tipa ugostiteljskog objekta), kao i rad vikendom. U nekim ugostiteljskim objektima čak postoji mogućnost part time radnog vremena

Ovo znatno olakšava studentima mogućnost organizacije, i daje im priliku da prilagode svoj posao fakultetskim obavezama. 

Kreiranje nedeljnog rasporeda 

Ono što je takođe velika prednost, i odlika fleksibilnosti ugostiteljskog posla je mogućnost biranja dana za rad. Primera radi, poslodavac pravi nedeljni raspored, šalje ga zaposlenima i onda sledi dogovor po pitanju toga ko kada može da radi. 

Studenti tako mogu reći kojim danima nisu slobodni zbog obaveza na fakultetu, odnosno u kom periodu neće moći da rade zbog ispitnog roka, ili odlaska kući ukoliko nisu iz grada u kome studiraju i rade. 

Dinamičan posao na kome nikada nije dosadno 

Posao konobara ili šankera je sjajan za mlade i zbog svoje dinamike. Obično je zaposlena mlada ekipa, a ukoliko je ugostiteljski objekat u kome se radi kafić u kome se organizuju svirke ili bar onda su i gosti mlađi i opušteni, što kreira sjajanu radnu atmosferu za jednu mladu osobu. 

Rad u ugostiteljstvu je prilika za veliki broj poznanstava, za susret sa različitim ljudima, od kojih će mnogi sa sobom nositi važne životne lekcije. Osim toga, na ovakvom poslu obično nikada nije dosadno, a svaki dan je drugačiji, s obzirom na to da se gosti menjaju. 

Uz dobar bakšiš ide i dobra zarada

Ovaj razlog smo ostavili za sam kraj, ali nije ništa manje važan – u kafiću ili restoranu zarada zaista može biti dobra. Mnogim mladima se “osladi” ovaj način zarađivanja, s obzirom da je dobar bakšiš često znatno veći od ugovorene dnevnice. 

Bakšiš može varirati u zavisnoti od različitih faktora, a jedan od ključnih je prometnost lokala, kao i tip gostiju koji ga posećuje. Ono što takođe utiče na bakšiš jeste i lokacija na kojoj se nalazi, pa i godišnje doba. Tako, ukoliko kafić ima baštu tokom leta može bolje poslovati nego tokom zime. 

Uz dobru organizaciju mogu se uklopiti obaveze na fakultetu sa poslom, a da pri tome ne ispašta ni vreme za druženje i odmor. Dokaz za to je veliki broj studenata kojima je ovo pošlo za rukom, kao i oni koji tek dolaze da studiraju i koji će se odličiti na isti korak.

Podeli