5 poslova koje mladi najčešće rade tokom leta

Leto se završilo, jesen počela, a sa njom i školske i fakultetske godine. Puno mladih je slobodno leto iskoristilo tako što je našlo sezonski letnji posao, pa su i tokom leta bili vredni. Najčešće mladi sezonske poslove nalaze preko omladinskih zadruga, a nekad i preko oglasa ili preporuka. Puno je sezonskih poslova, mladi ih uglavnom nalaze preko omladinskih zaduga, a koji su to najčešći sezonski poslovi, navedeno je u nastavku teksta.

Trazi se posao ceduljica u dzepu farmerki.

1. Magacinski poslovi

Radnici za rad u najrazličitijim magacinima uvek se traže, a tokom letnje sezone, uglavnom se mladi zaposle u ovom sektoru. Od vozača koji dostavlja robu iz magacina, vožnje i iznajmljivanja viljuškara, pa do pomoćnih poslova kao što je lepljenje deklaracije na robu, poslovi u magacinu su brojni, a mladi za njih svakako imaju najviše energije. Ovi poslovi spadaju u sezonske poslove koji su relativno dobro plaćeni, jedan sat posla je 160-180 dinara, pa mladi na ovaj način često zarade lepu svotu novca. Mladi novac koji su zaradili tokom sezonskog posla najčešće potroše na more.

2. Fizički poslovi

Mladi muškarci, ukoliko im je potreban sezonski posao, obično nađu fizički zahtevne poslove. Ove poslove oni najlakše i obave s obzirom na to da su u ovim godinama u punoj snazi. Pritom, poslovi su takođe lepo plaćeni pa su odličan izvor visokog džeparca koji je mladima često potreban.

Najčešće se pod ovakvim vidom posla podrazumavaju rad na građevini, kao i rad na selidbama ili ređanju robe u magacinima.

U poslednje vreme vrlo popularno među mladima, a može se svesti pod fizičke zahtevne poslove, je i branje voća i povrća, a pogotovo malina. Ovaj posao je izuzetno fizički zahtevan, ali ima i najbolje plaćenu satnicu.

Šta god da rade, mladi se obično u ovim poslovima zadrže jednu sezonu, pa od sledeće traže druge poslove.

Konobarica prima narudzbinu.

3. Promoterski poslovi

Ovo je češće posao koji rade mlade žene – devojke. Podrazumeva reklamiranje određenog proizvoda kupcima u supermarketu, kod trafike ili na štandovima. Osnovna uloga promotera je da kupcu saopšte poruku koji kompanija želi da im poruči. Ovaj posao takođe se naplaćuje po satnici i odličan je izvor zarade za mlade.

Promoterske poslove mnogi mladi uspevaju da rade i tokom cele godine, pogotovo u slučajevima gde se promocije rade samo vikendom ili par časova tokom nedelje, jer na taj način mogu da ga uklope sa ostalim obavezama.

4. Deljenje flajera

Deljenje flajera se, za razliku od posla promotera, obično obavlja na ulici. U sklopu posla devojka ili mladić, obično prijatne spoljašnjosti, dele flajere građanima koji prolaze pored njih na ulici i na taj način promovišu određen proizvod, kompaniju, ličnost ili događaj.

Mladi često pribegnu ovom poslu tokom leta kako bi zaradili džeparac, a i deljenje flajera uglavnom se naplaćuje po satima. Ovaj posao često podrazumeva rad od samo 2,3 sata dnevno, pa je ostatak dana slobodan, ali i zarada je manja.

5. Rad u kafićima

Barmeni, konobarice, hostese, promoteri – sve su ovo poslovi koji su potrebni za rad kafića, restorana i klubova, a po pravilu ih obavljaju mladi ljudi. Ovi poslovi, kao i ostali, ne moraju se raditi samo tokom leta, ali mogu biti i sezonski.

Rad u kafićima, restoranima i klubovima naplaćuje se dnevnicom, koja obično iznosi 1.000-1.500 dinara. Ovo nije loša letnja plata za mlade, ali to nije cela zarada. Naime, poznato je da je Srbija zemlja bakšiša, pa uz malo truda i u zavisnosti od posećenosti mesta na kom rade, mladi uspeju i da dupliraju količinu dnevnice bakšišima koje su dobili.

Sem ovih poslova, mladi često uspeju da nađu i plaćene prakse u (budućoj) struci.

Ono što je važno naglasiti je da koji god posao da izaberu, mladi ne bi trebalo da pristaju na rad “na crno”, koliko god primamljiva plata bila. Zloupotrebe ovakvog načina rada mladih su brojne, pa je najbolje da sezonske poslove nalaze isključivo preko omladinskih zadruga koje garantuju legalnost rada.

Mnogi mlade ne žele da rade ovakve poslove zbog osuda drugih, pa je mlade potrebno što više ohrabrivati i podržavati u slučaju da se odluče da potraže neki od ovih poslova. Ne samo da će zaraditi džeparac, osećati se društveno korisno i produktivno, već će i razvijati odlične navike – marljvost i odgovornost, a i definitivno unaprediti radnu naviku.

 

Podeli