Zečevi kao kućni ljubimci – vodič za početnike

Zečevi postaju sve popularniji kućni ljubimci. Međutim, mnogi ljudi usvajaju zečeve kao kućne ljubimce, a da prethodno nisu istražili kako da se brinu o njima, i zbog toga na kraju imaju razne probleme koji su se mogli sprečiti. 

Evo svih stvari koje treba da znate ako želite da dovedete zeca kućnog ljubimca u vaš dom.

Kakva je ishrana potrebna zečevima?

Zečevi su biljojedi. Njihov gastrointestinalni sistem je pogodan za ishranu koja se sastoji uglavnom od velikih količina trave i lišća, kao i nekih cveća i voća. 

Zec kućni ljubimac

Seno

Seno (osušena trava) je najvažniji deo ishrane zeca. Zečevi treba da imaju na raspolaganju seno u svakom trenutku. Bogato je vitaminima, mineralima i proteinima i podstiče zdravu pokretljivost creva i odgovarajuće trošenje zuba žvakanjem, a smanjuje i neprikladno žvakanje drugih predmeta. Štaviše, seno pomaže u osećaju sitosti i sprečava prejedanje i gojaznost. Prikladno je za sve uzraste. 

Seno mahunarki se ne preporučuje jer ima više kalorija, kalcijuma i proteina nego što je potrebno običnom kuniću i može dovesti do poremećaja i gojaznosti. Ne preporučuje se čak ni mešanje sena od trave i sena mahunarki jer zec može da pokupi samo seno mahunarki i preoptereti se kalorijama. 

Zeleniš

Još jedan važan deo ishrane zeca je zelena hrana, koja uključuje list maslačka, zelje, kelj, zelenu salatu, brokoli, prokelj, celer i peršun. Zelena hrana ima iste nutritivne prednosti kao i seno, ali sadrži širi izbor hranljivih materija i takođe obezbeđuje vodu. Ovo je veoma važno jer zečevi ne piju vodu uvek onoliko koliko bi trebalo.  

Ishrana ne bi trebalo da se sastoji prvenstveno od zelene hrane jer ona nema dovoljno kalorija da održi normalnu telesnu težinu zeca. Zelena hrana je prikladna za sve uzraste zečeva. Ako je moguće, trebalo bi da kupite organsku ili da uzgajate sopstvenu zelenu hranu i obavezno prvo operite sav zeleniš. Preporučljivo je davati zecu najmanje 3 vrste zeleniša dnevno.

Voće i povrće

Takođe bi trebalo da uključite voće i povrće u svakodnevnu ishranu vašeg zeca kao poslastice. Voće i povrće su mnogo zdraviji i koštaju manje od komercijalnih poslastica za zečeve, koje treba izbegavati jer većina sadrži mnogo skroba i masti i može izazvati zdravstvene probleme. 

Prirodne poslastice koje možete dati zecu su jabuke, kupine, borovnice, maline, trešnje, brusnice, šargarepe, zelene ili crvene paprike, mango, breskve, ananas i tikvice. Banane i grožđe se ne preporučuju jer se zečevi mogu navući na ovu hranu i možda neće želeti da jedu ništa drugo.

Peletirana hrana

Peletirana hrana treba da bude mali deo ishrane zeca. Peleti ne izazivaju osećaj sitosti koji zečevi dobijaju jedenjem sena, a visok nivo kalorija može dovesti do gojaznosti. Peleti takođe ne podstiču normalno trošenje zuba, a nedostatak žvakanja može dovesti do problema u ponašanju. Nedostatak vode takođe može dovesti do bolesti urinarnog trakta. U idealnom slučaju, granule treba da budu samo 10% ishrane zeca.

Koje namirnice treba izbagavati u ishrani zeca?

Hrana koju treba da u potpunosti izbegavate uključuje namirnice sa visokim sadržajem skroba i masnoće, kao što su pasulj, hleb, žitarice, čokolada, kukuruz, orasi, zob, grašak, rafinisani šećer, semenke, pšenica ili bilo koje druge žitarice. Takođe nije neophodno hraniti zdravog zeca vitaminima ili drugim dodatcima ishrani jer će ih konzumirati u  ishrani, ako se pravilno hrane. 

Voda treba da bude dostupna u svakom trenutku za vašeg zeca i da se menja svakodnevno. Posuda za prljavu vodu može biti leglo bakterija. Možete koristiti ili bocu za vodu ili tešku činiju pričvršćenu sa strane kaveza da biste izbegli prevrtanje.

Životna sredina za zeca

Zec je miran kućni ljubimac, koji vam neće smetati dok učite ili obavljate bilo kakve obaveze, ali potreban mu je odgovarajući životni prostor – kavez.

Kavez treba da omogući zecu da stoji na zadnjim nogama bez udaranja glavom o vrh kaveza, da ima prostor za kutiju za otpatke i prostor za odmor, da se lako čisti i da bude napravljen od metala ili drugog neuništivog materijala. 

Kaveze treba držati na hladnom i dobro provetrenom mestu. Ne preporučuje se postavljanje kaveza u podrum jer je obično previše vlažan i može izazvati respiratorne bolesti. Ako je područje previše vruće, zec može potencijalno doživeti smrtonosni toplotni udar..

Zečeve ne bi trebalo stalno držati u kavezu. Potrebna im je svakodnevna vežba da bi ostali zdravi i da bi sprečili fizičke poremećaje ili poremećaje ponašanja. Zečeve treba pustiti u veći prostor za vežbanje da trče, skaču i kreću se najmanje nekoliko sati svakog dana. 

Ako dozvolite zecu da slobodno luta po kući, prvo treba da zaštitite područje. Blokirajte sve puteve kuda bi mogao da pobegne i pokrijte sve električne kablove. Uklonite sve toksične biljke, rodenticide, insekticide i druge toksine iz domašaja vašeg zeca.

Kako držati zeca?

Kičma vašeg zeca je krhka i može se vrlo lako slomiti ako zec snažno udari, tako da je uvek važno podržati zadnji deo. Nikada ne hvatajte zeca za uši jer je to bolno i jednostavno nije neophodno. Bolje je uhvatiti labavu kožu iznad ramena i podići zeca ispod grudi. Zatim stavite drugu ruku ispod zadnjih nogu da podignete zeca sa poda. 

Kada prvi put učite kako da držite zeca, bolje je da vežbate blizu poda, tako da ako vam zec iskoči iz ruku, to ne bude veliki i opasan pad.

Da li zeca treba sterilisati/kastrirati?

Sterilizacija veoma važna i korisna odluka koju treba doneti. Najbolja starost za sterilizaciju/kastraciju zeca je između 4-6 meseci starosti, što je neposredno pre nego što dostižu polnu zrelost. Zeca uvek treba da pregleda veterinar pre anestezije kako bi se uverio da je dovoljno zdrav za operaciju.

Sterilizacija je hirurško uklanjanje materice i jajnika, a posebno je važna jer sprečava veoma čest maligni karcinom kod kunića, koji se javlja kod približno 80% ženki starijih od 2 godine. Ovaj rak se brzo širi na druge organe i nemoguće ga je izlečiti. Sterilizacija je takođe ključna ako imate mužjaka i ženku, kako bi se sprečilo da dođe do trudnoće. 

Mužjaci imaju tendenciju da imaju problema sa agresijom oko 8-18 meseci starosti, a takođe mogu da počnu da prskaju da bi obeležili teritoriju. Svi ovi problemi se mogu sprečiti kastriranjem zeca, što znači hirurški uklanjanje testisa. Agresija se može kontrolisati samo ako se kastracija obavi pre nego što ponašanje započne ili ubrzo nakon toga.

Podeli