Zlatna pravila uređenja enterijera koje savetuju kolege arhitekte

Pitali smo kolege s Arhitektonskog fakulteta za osnovna pravila kojima se stručnjaci rukovode pri uređenju enterijera – lako primenljiva, a prostor čine lepšim i prijatnijim.

Dnevna soba

Malo je toga lepše nego biti svoj na svome – u sopstvenom kutku, bez cimera, stanodavaca i bilo koga drugog ko vam može nametati pravila. Ipak, nekada je taj prostor skučen, nema dnevnog svetla, a na raspored u njemu nikako ne možete da se naviknete, a premeštanje i sređivanje izgleda nemaju naročitog efekta.

Ono što treba da znate je da se iz svakog prostora može izvući maksimum, a boravak u stanu ili kući učiniti znatno udobnijim i štedljivim – kakav god da je prostor!

Uz pomoć znanja kolega koji se bave dizajnom enterijera i arhitekturom, prikupili smo zlatna pravila koja možete primeniti u uređenju sopstvenog enterijera.

Kako se izboriti s lošim osvetljenjem u stanu?

Broj prozora se, nažalost, ne može uvećati, niti se postojeći mogu raširiti – stanje je takvo kakvo ste zatekli pri useljavanju. Zamračenost prostorije zahvaljujući malim prozorima ili nedostatkom istih možete rešiti ovako:

  • birajte elemente koji reflektuju svetlost: velika ogledala nasuprot prozorima, sjajne metalne i staklene ukrase;
  • zidove okrečite u svetlije boje;
  • odaberite dobru plafonjeru radije nego podnu lampu: što je više svetlo postavljeno, svetlost se bolje osipa po prostoru;
  • prirodno svetlo najbolje imitiraju halogene „white light” sijalice – a takođe su štedljive!

Ukoliko, suprotno ovome, želite da vaša soba izgleda zamračeno, toplo i misteriozno, možete koristiti tamne, raskošne nijanse, nameštaj od punog drveta i teške draperije.

I pod je važan!

Ne treba zanemarivati ni pod pri uređenju stana – dobar odabir će vam ušteteti dragoceno vreme i novac koji odlazi na održavanje i čišćenje.

Najoptimalniji izbor svakako su laminati – kopiraju najrazličitije teksture i dezene, pa možete odabrati one koji izgledaju kao kvalitetne daske od punog drveta, svetlog ili tamnog, boje koje se uklapaju uz nameštaj, ili razbiti monotoniju zanimljivim dezenom. Laminati su otporni i lako se održavaju, a za razliku od parketa (koji nabubri) i tepiha (koji se fleka), ne morate jurcati kao bez duše da što pre obrišete pod čim se na njega nešto prospe, jer su vodootporni.

Parket

Za one koji žele da ulože malo više u svoje stanove, tu su parketi i tepisi, ćilimi i prostirke. Koristite ih na sledeći način:

  • svetliji tepisi za manje prostore – ali oni se više flekaju i teže čiste!
  • ako postavljate parket, birajte što šire daske koje prate najveću dužinu za vizuelni efekat uvećanja prostora;
  • ako biste umesto jednog velikog tepiha radije postavili nekoliko ćilima ili prostirki, stavite ih tamo gde najviše stojite u mestu ili sedite – kraj kreveta, ispred radne površine u kuhinji, ispred sofe u dnevnoj sobi.

Male, skučene sobe i šta s njima

Što se tiče malih soba i malih stanova, upotrebite pomenute trikove za osvetljavanje – jer što je prostorija svetlija, to veće izgleda. Naročito je dobar efekat koji ostavljaju velika ogledala: čine da zidovi vizuelno nestanu, a prostorija izgleda prostranije.

Skandinavski dizajn je dobro, mada ne jedino rešenje, ukoliko pametno koristite prostor.

Nameštaj za male stanove

Sledeća stvar je, svakako, eliminisati hrpu suštinski nepotrebnih stvari. U malim stanovima nemate taj luksuz da prostor napunite tabureima, hoklicama, poličicama na koje ne staje mnogo stvari i predmetima koje služe za puko ukrašavanje. Sve mora da ima svoju namenu, i da bude praktično koliko i lepo – što naročito važi za sobe u studentskim domovima.

Pronađite stočić koji u prostoru ispod površine igra ulogu skladišta za knjige, krevete sa fiokama za odeću i slične višenamenske komade nameštaja. Tako ćete otvoriti prostor za omiljenu, udobnu fotelju – a svaki milimetar znači. Neka barem jedna stvar bude svetla, ili boje približne boji zida – nećete nikoga prevariti da je nema, ali će soba delovati manje natrpano.

Ovo su još neki od korisnih saveta koje smo dobili:

  • velike komade nameštaja postavite uz zidove, da ne blokiraju pogled u sobu i staze kojima se hoda;
  • plafon izgleda niže (a cela soba manje) uz visok nameštaj – birajte nizak, izdignut nogarima, da svetlost dopire ispod;
  • iskoristite i vertikalne površine – zidove; zakačite na njih saksije i dugačke i plitke police.

Uz ove savete, svoj prvi stan ili sobu koju delite sa cimerom možete urediti da izgleda lepše, veće i da se lakše čisti i održava. Kako je ovo mesto gde se opuštate, učite i zabavljate, vredi uložiti malo vremena i novca!

Podeli