10 odličnih razloga da posetite Istanbul

Istanbul, jedan od najspecifičnijih gradova sveta, koji leži na dva kontinenta, iskustvo je koje morate doživeti – prepričati ga je nemoguće. 

Atmosfera kojom odiše, duh grada, vreva ljudi, mirisi u vazduhu, blizina mora, impozantne znamenitosti.. Toliko je toga što morate videti kada posetite ovu metropolu. Ne postoji grad na svetu koji na sličan način pomiruje prošlost i budućnost i simbolizuje tradicionalno i moderno, kao Istanbul. Uzeo je najbolje od svih karakteristika istoka i zapada i sjedinio ih. Kao rezultat danas imamo multikulturalni grad koji oduševljava milione turista sa svih strana sveta.

U Istanbulu, svaki region je drugačiji – svaki nosi neku misteriju koju mu je darovalo 2500 godina istorijske prošlosti. Videćete jedinstvenu prirodu, osetiti burni noćni život, raskošnu kulturu, ukusnu hranu i mnoge druge karakteristike koje čekaju da budu otkrivene. 

Proleće stiže, pravo je vreme da istražite Istanbul

U nastavku vam donosimo 10 odličnih razloga da posetite ovaj čarobni grad:

Istanbul je bio prestonica četiri carstva

Jedan od vodećih razloga zašto treba da posetite Istanbul jeste njegova impozantna istorijska baština. Istanbul je bio glavni grad četiri najveća carstva  u istoriji – a to su Rimsko carstvo, Vizantijsko carstvo, Latinsko carstvo i Otomansko carstvo. Uticaji koje su izvršile civilizacije ovih imperija tokom prohujalih vekova, ostavile su bogato istorijsko i kulturno nasleđe.  

Istanbul, grad u zagrljaju Evrope i Azije

Istanbul putovanje pružiće vam priliku da istražive ovaj fascinantni grad, koji nudi kombinaciju najboljih elemenata dva kontinenta: Azije i Evrope. Jedan deo Istanbula prostorno leži u Evropi, dok je drugi deo u Aziji. 

Evropski deo je odvojen od azijskog dela Bosforskim moreuzom, 31 km dugim plovnim putem koji povezuje Crno more sa Mramornim morem i čini prirodnu granicu između dva kontinenta. Možete preći vode koje razdvajaju Aziju i Evropu i uživati u lepoti krstarenja Bosforom.

Buran noćni život Istanbula

Nakon što stignete u Istanbul avionom, prošetate ulicama i popijete domaću kafu, čeka vas zabavna noć! Turska je odlično mesto za uživanje u noćnom životu, a jedno od najpopularnijih mesta gde možete pronaći najbolju ponudu barova i noćnih klubova je upravo Istanbul. 

Istanbul ima veoma buran noćni život. Postoji mnogo mesta za zabavu tokom noći, a većina njih se nalazi pored Bosfora. Većina noćnih klubova u Istanbulu se nalazi na ulici Taksim, ulici Istiklal i tunelu Galata, Beioglu, Sisli, Bešiktaš, Ortakoi i Bebek na evropskoj strani i Kadikoi, Cadebostan i Bagdat na anadolskoj (azijskoj) strani. Možda ćete se narednog jutra boriti sa mamurlukom, ali vredeće – provod u Istanbulu je odličan!

Znamenitosti Istanbula će vas oduševiti

Istanbul je star preko 2500 godina, ali uprkos vekovima i zubu vremena koji oštećuje i najsnažnije građevine, u gradu ćete imati priliku da vidite dobro očuvane ostatke. 

Ovaj legendarni grad, koji ima mnogo znamenitosti povezanih sa civilizacijama palih carstava, ponudiće vam veliki broj opcija za obilaske. Morate obići Aja Sofiju, Plavu džamiju, Topkapi palatu – dom otomanskih sultana, podzemlje bazilike, arheološke muzeje i brojne druge kulturne spomenike. Oduševiće vas najveći natkriveni bazar na svetu – Veliki bazar, kao i brojni hamami i druge atrakcije u kojima ćete uživati.

Zavirite u život turskih sultana

U obilasku palate Topkapi, koja ima blistavu arhitekturu sa svojom veličanstvenom strukturom, možete videti kako su živeli otomanski sultani. Imaćete uvid u prostorije koje su koristili, kao i u njihovu garderobu, nakit i aksesoare. Takođe možete iskusiti svaki aspekt otomanske arhitekture dok hodate ulicama Istanbula, koje imaju drugačiju istoriju u svakom uglu.

Neponovljivo iskustvo kupovine

Verovatno ste čuli da su turci odlični trgovci? Vreme je da se u to i uverite. U Istanbulu postoji veliki broj prodavnica, suvenirnica i tržnih centara, ali ništa nije kao Veliki Bazar. Ova ogromna natkrivena pijaca živi nekim posebnim životom – uvek vrvi ljudima, glasovima, mirisima. Pronaći ćete sve što tražite – od začina i hrane do kožnih jakni i bundi.

Sigurno znate da je u Turskoj cenkanje – pregovaranje oko cene – deo rituala kupovine? Da, ali budite prijatni i s poštovanjem se obraćajte prodavcu. Bahatost ne dolazi u obzir! Možda ćete doći u iskušenje da kupite više nego što ste planirali, kad vidite bogatu ponudu turskih bazara, zato planirajte na vreme i kupujte pametno.

Prirodne lepote grada

Znamenitosti Istanbula plene lepotom, ali ništa ne može nadmašiti njegove nesvakidašnje prirodne lepote. Uživaćete u divnim pejzažima i pogledima koje ćete želeti da pamtite večno. Uživajte u pogledu na Bosfor sa obale – ili na grad tokom izleta čamcem na vodi. Priroda na Prinčevim ostrvima je takođe fascinantna. Svakodnevno se u gradu organizuju brojni obilasci za turiste, koji koštaju simbolično, a koji će vam pružiti novi doživljaj grada.

Hamami – turska kupatila

Banje koje su u stara vremena građene radi fizičkog i duhovnog pročišćenja, kao i lične higijene postoje i danas. Ako želite da uživate u opuštanju u tradicionalnoj atmosferi, tursko kupatilo u Istanbulu je jedna od atrakcija koje morate probati. Pored kupanja možete isprobati i opuštajuću masažu u hamamima.

Neverovatno ukusna tradicionalna hrana

Još jedan od razloga da posetite Istanbul jeste neverovatna gastronomska ponuda. Turska i srpska kuhinja imaju mnogo zajedničkih tačaka, jer mnoga naša domaća jela vode poreklo iz Turske. Sada ćete moći da ih probate napravljene po originalnoj recepturi.

Obradujte svoje nepce ukusnim hladnim platama – turci znaju kako da naprave savršeno meze. Počastite se jelima od mesa – ćevapi i kebabi su savršeni, salatama, ukusnim čorbama od povrća. Jedite u restoranima, ali i na kioscima “brze hrane” – bićete podjednako oduševljeni. Naravno, ostavite mesta za desert – baklave, ratluk i kadaif su neodoljivog ukusa!

Čuveno tursko gostoprimstvo

 Turci su poznati kao veoma srdačan i gostoljubiv narod. Trude se oko gostiju, spremni su da vam ponude odgovore na sva pitanja, da vam pomognu, posavetuju… Ne plaše se da se žrtvuju i potrude do krajnjih granica, kako bi na najbolji način ugostili svog gosta i ulažu sebe što je moguće. Na primer, kada uđete u neku radnju, čak i ako niste redovna mušterija – ili niste mušterija uopšte, ponudiće vas čajem, kafom ili ratlukom!

Ovo je 10 najboljih razloga da doživite čaroliju Istabula. Od njegove duboko ukorenjene istorije do jedinstvenih prirodnih lepota, otkrićete grad koji će vas iznenađivati na svakom koraku. Biće to iskustvo za pamćenje koje ćete rado ponavljati.

 

Podeli