10 stvari čiju svrhu niste znali

Možda ste videli neke od ovih stvari ili predmeta i zapitali ste se čemu služe. Neke možda niste ni primetili, a mogu vam olakšati ili čak spasiti život. Ako su ovo stvari čiju svrhu niste znali, te ste ih zato koristili pogrešno, evo načina da to ispravite.

#1 Otvor na poklopcu hemijske

Mnogi ljudi misle da je ova rupa namenjena dužem trajanju same hemijske, odnosno, da ona sprečava curenje mastila.

hemijska na stolu

Pravi razlog je mnogo bitniji: Rupa omogućava disanje u slučaju da dete proguta poklopac. Bez rupe na vrhu, poklopac bi zastao u grlu i dete bi imalo izuzetno male šanse da diše, ali s obzirom na to da rupa postoji, roditelji imaju vremena da detetu ukažu pomoć u slučaju da se ova nezgoda dogodi.

#2 Mali džep unutar velikog džepa na farmerkama

Svrha ovog malog džepa vrlo je očigledna za rudare ili kauboje iz 19. veka. Kada su farmerke prvobitno izmišljene, ovaj prostor služio je za držanje džepnog sata. Vremenom, trend nošenja sata u džepu nestaje, ali mali džep nikada nije izašao iz mode.

#3 Strelica na meraču goriva u automobilu

Možda je niste ni primetili, ali ova strelica ima veoma praktičnu namenu. Ona pokazuje sa koje je strane otvor za sipanje goriva u vašem automobilu.

#4 Otvor na dršci tiganja ili drugog posuđa

Iako ovaj otvor može da služi da okačite šepru negde, on je, zapravo namenjen kako biste odložili varjaču, kašiku ili viljušku dok kuvate. Na taj način nećete umazati ostatak kuhunje. Praktično, zar ne?

#5 Rupice sa bočne strane patika

Rupice sa bočne strane starki

Ova ideja prvobitno je bila namenjena košarkaškim patikama, sa idejom da ove rupice omoguće posebno vezivanje pertli. Ta tehnika vezivanja omogućila bi da noga ne klizi. Danas ova ideja nema praktičnu namenu, ali rupice na nekim patikama i dalje postoje.

#6 Ispupčenja na tastaturi

Ispupčenja na slovima F i J na tastaturi

Sigurno ste primetili da na slovima „F“ i „J“ na vašoj qwerty tastaturi postoje mala ispupčenja. Te oznake služe kao orijentacija kod slepog kucanja. Ako ste učili ovu tehniku u školi, sigurno znate da je ovo izuzetno praktičan trik.

#7 Rupa na kašici za špagete

Iako ste možda mislili da ova kašika služi samo za ceđenje vode, ona ima još jednu namenu. Naime, rupa u sredini služi kako bi se izmerila idealna porcija špageta za jednu osobu. Naravno, to ne znači da ne možete uzeti više ili manje, ali ipak morate priznati da je ovo dobra ideja.

#8 Nitne na farmerkama

Kada su farmerke prvobitno napravljene, nosili su ih uglavnom rudari i drugi radnici. Ove nitne, još iz tih dana služe kako bi ojačale šav farmerki i kako one ne bi menjale svoj oblik nakon pranja.

#9 Plava strana gumice za brisanje

Gumica za brisanje sa dve strane

Svi znamo legendu da plava strana gumice briše hemijsku, zar ne? Verovali ili ne, to je tačno, ali samo u slučaju veoma debelog papira. Plava strana je čvršća i abrazivnija od ružičaste strane, što znači da ona skida slojeve papira i na taj način zaista briše hemijsku. Neophodno je da nakon plave strane iskoristite i ružičastu na istom mestu, kako bi se ostvarila puna ideja brisanja mastila.

#10 Cilindrično učvrščenje na vašim kablovima

Cilindrično proširenje na kablu

Da li ste ikada čuli čudne zvuke kada je vaš mobilni telefon u blizini nekog uređaja, najčešće zvučnika? Upravo ovi cilindrični delovi, koji se nazivaju feritna jezgra, služe da suzbiju buku visoke frekvencije.

Jeste li znali namenu svih ovih detalja i predmeta ili smo vas iznenadili praktičnom svrhom koju oni imaju?

Podeli