Ovako je nastala QWERTY tastatura koju danas svi koristimo

Da li ste se ikada pitali kako je tastatura dobila baš ovakav raspored slova? Popularno nazvana QWERTY tastatura, prema prvih 6 slova u nizu slova na tastaturi, ima svoju dugu i zanimljivu istoriju. I ne, nemojte misliti da je QWERTY raspored slova nastao kada i moderni računari. Njegova istorija seže mnogo dalje. Evo kako je nastala QWERTY tastatura i čuveni rasproed slova koji danas koristimo.

tastatura

Puka slučajnost, ili?

Mnogi bi rekli da su slova raspoređena totalno nasumično, i postavili bi pitanje kako je moguće da slova nisu raspoređena abecednim redom? Odgovor nije tako običan, a ni slučajan.

Prvobitne pisaće mašine koje su kreatori QWERTY tastature osmišljavali, bili su različite svaki put. Oni su želeli da naprave tastaturu čije se tipke neće zaglavljivati brzim kucanjem.

Prvi pokušaji pronalaska idealne pisaće mašine

Recimo, urednik jednog američkog lista, Šulc, je 1867. godine radeći na prvoj verziji rešenja za tastere koji se ne bi zaglavljivali na kucaćim mašinama, odlučio da drugi deo abecede postavi na gornji deo tastature, dok bi prvi deo abecede stavio ispod. Međutim, ni ovo nije urodilo plodom.

Problem je bio u tome što su se slova sa gornjeg dela tastature, kao što su slovo „A“ i „B“ koristile uzastopno, što je stvorilo mogućnost da se lako zaglave.

Šulc je nastavio sa svojim pokušajima, te je odlučio da razvrsta slova tako što će spariti ona koja se gotovo nikada ne koriste spojeno. Na nekim od ovakvih mašina su i prva književna dela naših pisaca, beogradskih boema ugledala svetlost dana.

slika

Takođe, pre QWERTY rasporeda slova, pisaće mašine nisu imale broj 1 i 0, već se za pisanje ovih brojki upotrebljavalo malo slovo „l“ i veliko slovo „O“.

Proizvođači oružja stižu u spas

Nekoliko godina nakon Šulcovih poduhvata i proizvodnje kucaćih mašina, poznata porodična firma, E. Remmington and Sons koja se bavila proizvodnjom oružja, odlučuje da prati svoj preduzetnički duh nakon Civilnog rata, i na taj način ulazi u posao proizvodnje kucaćih mašina.

Do ovog trenutka Šulc je došao do takvog rasporeda slova, da je kao 4. tipka na tastaturi stajala „tačka za kraj rečenice“, stvarajući redosled: „Q W E . Y“, dok je kao poslednje slovo na mašini stajalo slovo „R“.


slika

Remington porodica sklapa dogovor sa Šulcom, ali ipak insistira na nekim promenama, čime su zamenjena mesta „tačke“ i slova „R“.


Ovako je po prvi put rasproed slova na tastaturi odnosno kucaćoj mašini dobio tzv. „QWERTY“ izgled.

Pre 150 godina je nastao izgled Vaših tastatura za računare

Kao što vidite, mnogo vremena pre patentiranja bilo kakvog računara, a kamoli modernih laptopova od kojih nam zavisi posao, zatim pametnih mobilnih telefona koji više ni ne služe samo pozivima, QWERTY tastatura je zapravo izmišljena. Danas ona ima mnogo varijacija, pre svega prilagođenih potrebama različitih jezika, pa tako imamo različite opcije na tastaturi ako pišemo engleskim jezikom, srpskom latinicom odnosno ćirilicom.

Moglo bi se reći da iako se tipke na tastaturi više ne zadržavaju u mestu kao nekada, osim ako ih polijemo nekim sokom ili kafom, QWERTY tastatura jeste našla način da se zadrži već 150 godina.

Šta kažete na ovu priču? Interesantno zar ne.

Podeli