5 korisnih saveta kako da vaše putovanje u Grčku bude jeftinije

Svako ko voli da putuje sigurno je poželeo da bar jednom u životu otputuje u Grčku. Od idiličnih ostrva raštrkanih po Egejskom moru i očaravajućih plavetnih voda,  preko intrigantnih arheoloških nalazišta, do sjajne grčko-mediteranske kuhinje, postoji zaista mnogo razloga za putovanje u Grčku.

Međutim, mnogi misle da obilazak Grčke može koštati puno novca, što ih često odvraća od putovanja u ovu prelepu zemlju. U nekim slučajevim to jeste tačno, ali ako malo bolje istražite i napravite dobar plan za putovanje u Grčku, možete uštedeti značajnu količinu novca.  Uz pomoć saveta iz nastavka teksta moći ćete da bolje isplanirate odlazak u Grčku i da doživite nezaboravno iskustvo za ne tako puno novca.

#1 Putujte u Grčku van glavne letnje sezone

Ukoliko planirate da putujete preko neke agencije, pratite ponudu turističkih aranžmana za Grčku na internetu. Većina agencija nudi first-minut i last-minut aranžmane, koji su izuzetno povoljni, pa ako vam se posreći da se neki od njih uklapa sa terminom kada ste planirali vaše putovanje, sačuvaćete dosta novca u novčaniku.

Grčka je neverovatno popularna tokom letnjih meseci, od juna pa do kraja avgusta, a obzirom da je tada potražnja za smeštajem, kao i za avionskim kartama daleko veća, logično je da je to period kada su i cene najveće.  U toku ovog perioda, cene smeštaja, hrane, pa čak i cene karata za vožnju trajektom su 20-50% veće.

Ako je vaš primarni cilj letovanje u Grčkoj, a ograničeni ste budžetom, možda treba da razmislite o tome da otputujete u Grčku u septembru. Na taj način, možete dobiti puno.

U septembru su kud i kamo manje gužve, ponuda smeštaja je bolja, temprature vazduha prijatnije, a temperatura mora još uvek odgovarajuća. Kranja alternativa bi bila da putujete na samom kraju sezone, u oktobru, ali su tada temperature ipak dosta niže.

#2 Prijavite se za besplatne pešačke ture u Atini

U samoj Atini postoji  zapravo mnogo besplatnih pešačkih tura  na kojima možete otkriti neoklasične spomenike i drevne istorijske znamenitosti Atine. Ako ste zaljubljenik u istoriju, pešačke ture u Atini će biti idealne za vas, jer ćete na taj način uspeti da obiđete i mesta koja su nepristupačna za autobuse.

Za upoznavanje sa raskošnom, 3.000 godina starom istorijom grada koji se smatra kolevkom zapadne civilizacije, pešačenje je ustvari i najbolja opcija. Sve istorijske lokacije Atine koje su odolele zubu vremena su apsolutno vredne posete. Od Akropolja, preko hrama Zevsa olimpijskog,  pa do trgova Monastiraki i Sintagma, videćete intrigantnu mešavinu stare i moderne Atine i to sve u roku od 3-4  sata, koliko je potrebno da se sve ove lokacije obiđu pešice. Samo pazite, postoji velika verovatnoća da ćete se nakon toga zaljubiti u Atinu.

#3. Razmislite o odlasku na ostrva kao što su Krf i Milos

Grčka je sinonim za najbolju zabavu na ostrvima kao što su Mikonos i Ios, ili za romantično putovanje, gde je bez premca ostrvo Santorini. Ali, postoji zaista puno drugih mogućnosti ako želite da odmor provedete na nekom ostrvu, jer je gotovo svako naseljeno grčko ostrvo (ima ih ukupno 227) pravi turistički dragulj.

Uprkos činjenici da nisu toliko ekskluzivna kao Mikonos ili Santorini, i mnoga duga ostrva u Grčkoj su itekako vredna istraživanja i pružiće nezaboravno iskustvo svakom ko žudi za avanturama. Očaravajuća ostrva poput Krfa i Milosa ne vrve od velikih gužvi i omogućuju vam da bolje upoznate autentične znamenitosti koje još uvek nisu toliko podlegle uticaju masovnog turizma. Najbolje od svega je to što ćete na ovim ostrvima potrošiti znatno manje para, a nećete ostati uskraćeni za bilo šta. I na njima su plaže odlične, more toplo i čisto, zalasci sunca zadivljujući, kuhinja fantastična, ponuda istorijskih znamenitosti vrhunska… A postoje i odlična mesta za mlade.

#4 Iznajmite moped za obilazak ostrva

Da li žudite da pustolovinama i istraživanjem živopisnih grčkih ostrva? Logično je da će vam za to biti potrebno odgovarajuće prevozno sredstvo. Treba da znate da i pri tome možete biti praktični i uštedeti dosta novca. Izbegnite skupi rent a car i odlučite se za moped. Osim toga, pošto su taksi vozila deficitarna, a šetnja možda neće biti najbolja opcija ako je vaš smeštaj daleko, iznajmljivanje mopeda je opcija koja rešava sve!

Motocikli su jeftiniji i omogućavaju vam da se lako krećete uskim ulicama, tipičnim za grčka ostrvska naselja. Parkiranje takođe neće biti problem, a do željenog odredišta ćete doći brže i jednostavnije jer ćete moći vrlo lako da izbegnete gužvu. Iznajmljivanje mopeda je obično na dnevnom nivou, čime vam je omogućeno da maksimalno iskoristite vreme za koje ste platili.

#5 Umesto skupih specijaliteta u tavernama na obali mora, uvrstitie u jelovnik giros i sulvaki

Izbegavajte glavna turistička mesta i primorske restorane  pošto su cene u tim restoranima dosta veće, često i preterano visoke.  Naravno, neke tradicionalne specijalitete grčke kuhinje treba probati, ali ne morate da ih jedete za svaki obrok.

Ulična hrana nije samo jeftina, već predstavlja i autentičan deo nacionalne grčke kuhinje.  U Grčkoj ćete naići na prodavce girosa i suvlakija na svakom uglu. Giros se sastoji od kvallitetnog mesa, obično pilećeg i svinjskog i jako je ukusan. Osim toga, uz njega ide i pomfrit, pa je porcija girosa sasvim dovoljna da vas snabde optimalnom količinom energije, preko potrebne za dalja istraživanja. Obično ne košta više od 2,5 evra. Suvlaki predstavlja komade mesa na ražnjiću i služi se kao brza hrana i prodaje se po sličnoj ceni kao i giros.

Ako se smestite u apartmanima sa kuhinjom, razmislite da o tome da sami pripremate hranu. Na kraju krajeva, ne putujete u Grčku samo da biste jeli.

Da rezimiramo. Grčka ima svoje luksuzne lokacije za koje će vam biti potrebno da duboko zavučete ruku u džep. Međutim, Grčka je takođe dostupna i za putnike sa ograničenim budžetom. Iskoristite ove korisne savete kada planirate avanturu do Grčke i nećete se pokajati. Krajnje je vreme da na vašu turističku mapu destinacija koje ste obišli uvrstite i Grčku. A kada jednom odete, sigurno ćete poželeti da joj se opet vratite, jer je jedno leto u Grčkoj isuviše kratko da biste videli i najmanji delić svih turističkih blaga koje ova prelepa ostrvska zemlja darežljivo deli sa svojim gostima.

Podeli