Čovek i neminovne posledice starenja

Još je davno Jovan Dučić rekao da treba imati mnogo mudrosti, pa znati ostariti bez ružnoće, bez pakosti i bez tuge. To su tri kobne stvari koje uvek idu zajedno. Mi se rukovodimo onom da je starenje neminovnost a odrastanje stvar izbora. Starenje je prirodan proces svih organizama, a umiranje kraj jedne epohe. Studenti i oni koji su se sveže zaposlili mogu ponekad osetiti pritisak usled svakodneevnih obaveza pa čak i neracionalno pomislite kako počinju da stare.

stari ljudi

Murakami je rekao da je smrt sastavni deo života, a ne njegova suprotnost. I sada, posle nekolikih mudrosti književnih velikana, možemo doći do zaključka da je starenje zapravo jedan proces, koji se nikako ne događa preko noći. Zato nemojte paničiti kada se probudite sa jednom borom više. Nasmejte se i zapitajte se da li je bora nastala od smejanja ili od mrštenja, jer ste jedan dan bliži konačnom saldu.

I biljke i životinje stare

Iako sa egocentričnog stanovišta, čovek ne obraća pažnju na one sa kojima deli vasionu, obaveštavamo da i biljke i životinje stare. Kod životinja je to uočljivo i vrlo često obraćamo pažnju ukoliko imamo ljubimca. Starenje biljaka, naprotiv nije toliko jasno definisano niti uočljivo kao kod životinja. Biljke kao seme mogu provesti mnogo više vremena u inkubaciji a problem definisanja starenja i sazrevanja je čak i nauci težak. Ipak, poetično i metaforično gledano, možemo reći da i biljke imaju životni vek. Osim onih jednogodišnjih, svi pamtimo svedoke epoha, drva zapise, poput hrasta ili znamo za baobabe i sekvoje koje mogu živeti i stotinama godina.

Prevremeno starenje

Prevremeno starenje može imati više uzročnika. Naravno, ne treba to što su se možda Vama pojavile bore pre nego ostalim vršnjacima smatrati prevremenim starenjem. Organizmi se razlikuju, a neki stare u različitim životnim dobima više ili manje. Svakako, ako se posvetite svom organizmu i povedete računa uz neku fizičku aktivnost, starenje se neće odvijati toliko brzo. Ostariti duhom je već problem. Za podmlađivanje tela i kože mogu se pobrinuti i različiti stručnjaci. Obratiti se studiju za podmlađivanje sada je sve češće moguće. “Antiaging“ metode, zasnivaju se na tretmanima poput mezoterapije, miolifta, limfne drenaže. Prevremeno starenje može biti i simptom bolesti poput Vernerovog sindroma, Daunovog sindroma ili Kokejnovog sindroma. O tome je nauka iscrpno govorila.

Depresivni zbog starenja

Svakodneevni stres dovodi do starenja koji pritom može dovesti a nagađanja kažu da lepi ljudi više žale zbog starenja. Da li je to istina ili mit, ne može se potvrditi. Žal za mladost o kojoj govori i Bora Stanković opisujući Sofkino propadanje, svedoči nam o tome da lepi ljudi, a pogotovo lepe žene imaju vidan problem sa starenjem. Da je tako, govori nam literatura koja može posvedočiti o tome da za lepotom ne žalimo sami. Mladost i lepota idu ruku pod ruku. Starost i mudrost takođe. Fizičku lepotu i duhovnu lepost treba održati. Ipak, neke procese ne možemo nikako, sve i da se svim silama suprostavimo, zaustaviti.

slika

Priroda nam je ponudila kompromis. Mladost iskoristite kao reprezenti mladosti. Kada starost nastupi posvetite joj se.

Jedino tako možete ostariti poput vina. Svaka borba protiv starosti nagoveštava ožiljke. Savez je rešenje. Javne ličnosti takođe teže podnose starenje. Plastičnom hirurgijom ponekad i kontraproduktivno doprinesu ruženju. Priroda nas je satkala takve kakvi smo i zato je najbolje rešenje prihvatiti ono što starenje nosi. U slučaju da ste student, nemojte razmišljati o ovakvim stvarima, uživajte u potpunosti i bez stresa, koliko god to bude bilo moguće.

Podeli