Da li je izrada slika otišla u zaborav

Možeš li da se setiš kada se poslednji put album za slike našao u tvojim rukama? Da li su se u njemu nalazile slike iz tvog detinjstva, ili neke skorašnje fotografije? Mnogi će se složiti sa tim da se u albumima češće nalaze uspomene na detinjstvo i stare fotografije kojih se rado prisećamo.

Fotografisanje telefonom 

Ostatak fotografija sa važnih događaja nalazi se u našim telefonima i kompjuterima. Kada se kaže album sa slikama češće se setimo našeg digitalnog albuma u telefonu, nego onog u fioci. Da li to znači da smo se oprostili sa izradom slika? Saznaj u ovom tekstu. 

Gde se danas izrađuju slike?

Kako bi se danas izradile slike nije potrebno da odeš u foto radnju ostaviš uređaj na kome se nalaze i da se vratiš nakon što izrade fotografije da ih preuzmeš. Danas postoji opcija da svoje fotografije uradiš online putem. Kada je u pitanju neobični YoloBook izrada slika online je jedna od praktičnih pogodnosti koja ti nudi mogućnost da lako izradiš svoje uspomene.

Još jedan zanimljiv način da uradiš svoje slike je da na određenim lokacijama pronađeš aparat koji izrađuje polaroid fotografije, povežeš ga sa svojim telefonom i izradiš polaroid slike koje mogu biti jako lepa i dekorativna uspomena.

Danas se slike  mogu štampati, a i dalje se izrađuju u specijalizovanim radnjama za to, gde možeš odabrati različite dimenzije, a negde možeš menjati i sam dizajn fotografije ukoliko želiš da eksperimentišeš i izraziš svoju kreativnost. 

Pametni telefoni kao čuvari naših uspomena 

Iako postoji toliko opcija gde se mogu uraditi slike, čini se da je album koji najčešće otvaramo onaj koji se nalazi u našim telefonima. Mobilni čuva najznačajnije fotografije, uz velike količine onih manje bitnih i usputno zabeleženih. 

Neke od slika bi možda bilo lepo videti uramljene, međutim, one često ostanu zagubljene među morem ostalih slika koje se nalaze u telefonu. Verujemo da ti je lakše i praktičnije da nosiš telefon i svoje uspomene sa sobom, pa je to jedan od glavnih razloga zašto mnoge fotografije ne napuštaju memoriju tvog mobilnog. 

Često se dešava da se memorija telefona popuni, pa tada sa jednog uređaja prebacujemo fotografije na drugi, ili slike čuvamo putem različith naloga. Čini se kao da se sa digitalnim uspomenama najbolje snalazimo, pa je dug put koji jedna fotografija treba da pređe kako bismo je uradili i držali u rukama. 

Slike na ekranu ne menjaju one u ramu

Laptop i telefon na stolu

Bez obzira na to da li izrađuješ slike, ili ih ipak čuvaš u telefonu verujemo da razumeš značaj izrađene fotografije i takvog vida materijalne uspomene. Ima nečeg posebnog u tome da svoju sliku uramiš i staviš na policu, ili da ramove okačiš na zid.

Ovakve fotografije su mnogo više od dekoracije, one te podsećaju na lepe trenutke, i često motivišu da kreiraš još pregršt sličnih. Setimo se fotografija u formatu za ličnu kartu, koje su se držale u novčanicima. Ti mali simbolični podsetnici na određene trenutke imaju izuzetnu vrednost. 

Albumi za slike kao posebni pokloni 

Personalizovani albumi sa slikama nalaze se u samom vrhu najsentimentalnijih poklona koje možeš pokloniti nekome ko ti je blizak i koga dobro poznaješ. Ako uradiš album sa fotografijama koje su nastale u posebnim trenucima, nema sumnje da ćeš oduševiti osobu koja će dobiti ovaj poklon. 

Još jedna ideja je da pokloniš ukrasne ramove sa slikama. Njih možeš naručiti, ili kupiti u različitim radnjama sa nameštajem. Ovo je izuzetno interesantan i kreativan način da obraduješ dragu osobu, i da pokažeš koliko je dobro poznaješ. 

Dakle, za kraj ćemo reći da izrada slika nije otišla u zaborav, a sve i da smo na kratko zapostavili ovu opciju, vreme je da je vratimo na velika vrata, s obzirom na vrednost koju izrada slika ima. Vrednost velikog broja fotografija na telefonu se ne može meriti sa onom jednom pravom koju držimo u našoj ruci. 

Zato ti predlažemo da slike koje čuvaš u galeriji svog telefona i na koje se najčešće vraćaš kad ih listaš, uradiš i dobiješ neprocenjivo vredne uspomene u svojim rukama.

Podeli