Da li moderne usluge štede ili oduzimaju dragoceno vreme?

Moderne tehnologije mnogo toga menjaju. Jedno od ključnih pitanja jeste to da li moderne usluge štede ili zapravo oduzimaju vreme? Neki kažu jedno, drugi kažu drugo, ali mi se i dalje pitamo.

telefon

Ponekad pomislimo da nam za svakodnevne obaveze nije više dovoljan dan od 24 časa. Ili, jednostavno, ne znamo dobro da se organizujemo? Sve je više pametnih telefona sa funkcijama računara, sve više aplikacija koje štede vreme i sve više online usluga koje nas spašavaju od čekanja u dugim redovima.

slika

Činimo sve da uštedimo vreme, pa se onda postavlja pitanje kako to ušteđeno vreme trošimo?

Jedna od glavnih razlika između razvijenog Zapada i ležernog Jugoistoka dugo je bila „Čoveku na Zapadu možeš sve da tražiš, samo mu ne traži da ti posveti vreme.“ Poslednjih godina, sve se ređe vodimo parolom „Kako ćemo, lako ćemo“ i sve češće se i ovde može primeniti zapadnjačka sentenca. Stalno žurimo, putujemo sve brže da nekud stignemo što pre, a opet nikad nemamo slobodnog vremena. Da li je takvo vreme ili smo takvi mi postali?

Sve je manje čekanja u redu, a sve više virtuelnih šaltera

Dostava hrane iz restorana je bajata vest, a ni naručivanje namirnica iz samoposluge putem interneta više nije novost. Osim što račune već uveliko plaćamo elektronskim putem, pre par dana je odjeknula i vest da je omogućena online prijava novorođenih beba. Bez papirologije i sedenja u prepunoj čekaonici. Internet usluge su možda najveću primenu našle u svetu putovanja. Veoma su popularne platforme za bukiranje najrazličitijih vrsta smeštaja, usluga na destinaciji i naravno karata za prevoz. Osim kupovine avionskih karata, koja je već dugo aktuelna među putnicima u Srbiji, od početka ove godine je dostupna i online kupovina autobuskih karata na sajtu Polazak.com. Pitanje je vremena kada će se ovom načinu poslovanja pridružiti i Železnica.

I to nije trend 21. veka

U vašem stanu sigurno možete pronaći makar one prve uređaje koji su postavili temelje uštedi vremena: mašina za pranje veša, usisivač, rerna ili frižider za čuvanje hrane. Ako pratite trendove, onda sigurno već imate i mašinu za pranje sudova, koja vas spašava od dugog stajanja nad sudoperom! Ili ste otišli korak dalje, pa vam po sobi „šeta“ samostalni čistač podova, dok vi radite nešto pametnije od mahanja metlom levo desno. Ali šta?

Šta zaista radimo dok aparati sve rade umesto nas

Ako je odgovor gledanje televizije ili skrolovanje mišem gore-dole po društvenim mrežama, onda i nije neka vajda od ušteđenog vremena. Ako se, međutim, posvetimo oživljavanju zahladnelih odnosa sa prijateljima ili razgovoru sa porodicom „oči u oči“, onda sva trka ipak ima smisla. Ne dozvolite da vam aparati štede vreme kako biste se bolje posvetili drugim aparatima. Izađite u prirodu, isprobajte neku novu aktivnost, prošetajte sa omiljenom komšinicom, posetite rodbinu na selu.

Kada sledeći put budete seli u neudobnu drvenu stolicu samo zbog wi-fi signala u tom kafiću, zapitajte se koja je svrha. I bolje bi vam bilo da imate dobar razlog. Neka tapacirana fotelja bi vas ugostila mnogo prijatnije u offline kafeteriji. A možda bi vam i neko za susednim stolom namignuo, kada biste samo podigli pogled sa telefona.

Podeli