Istraživali smo za vas – da li se muškarci bez kose smatraju privlačnim?

Brus Vilis, Džejson Stejtam, Dvejn Džonson i Vin Dizel 

Svi ovi glumci, pored zavidnih glumačkih karijera imaju još jedno zajedničko obeležje, koje je ujedno i veliki strah velikog broja muškaraca širom sveta – nemaju kosu. Činjenica je ipak, da će se gotovo dve trećine muške populacije susresti sa problemom gubitka kose do 35. godine života.

Iako je ovo velika većina muškaraca, strah nije manji, a razlog je najčešće uvreženo mišljenje da se muškarci bez kose smatraju manje privlačnim od onih sa kosom. Čak i pored svetlih primera poput nabrojanih glumaca, koji se smatraju jednim od najatraktivnijih zvezda holivuda, ćelavost definitivno nije na listi omiljenih stvari muškaraca.

A šta na to kažu žene?

Za vas smo istražili statistike i ankete u nadi da ćemo konačno staviti tačku na ovu dilemu. Nastavite da čitate i saznajte – da li se muškarci bez kose smatraju privlačnim.

Zašto neki muškarci ćelave, a neki ne?

Prema zvaničnim podacima, uzrok gubitka kose kod 95% muškaraca je takozvana androgena alopecija. Ovo je nasledna osobina koja se odražava različito od osobe do osobe, ali je zajednički simptom prekomerno opadanje kose i proređivanje gustine vlasi. 

Razlog zbog kojih se ova pojava dešava češće kod muškaraca negoli žena jeste hormon dihidrotestosteron (DHT), koji je nusproizvod testosterona. Budući da je u pitanju nasledna osobina, oko 25% muškaraca sa genetskom predispozicijom alopecije će iskusiti ćelavljenje do 21. godine života.

Do 35. godine, procenat raste na 66%, dok će nakon 50. godine kod ogromne većine muškaraca biti primećen makar delimični gubitak kose. Pored genetskih faktora, za gubitak kose mogu biti i drugi poremećaji i bolesti, a slabljenje i opadanje kose može biti nus pojava određenih lekova.

portret muškarca sa bradom

Da li postoji lek? 

Nažalost, lek za ćelavost ne postoji, ali je farmakoterapija, kao i tehnologija dovoljno napredovala da postoje neka moguća rešenja. Pa tako, preparati koji pomažu protiv opadanja kose mogu da se kupe u apoteci u vašoj blizini, a zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima mogu značajno usporiti opadanje i gubitak kose.

Preparati protiv opadanja kose potpuno su neagresivni i bezbedni za korišćenje, bez neželjenih efekata, najčešće jer se baziraju upravo na prirodnim sastojcima poput ekstrakata biljaka. Dolaze u različitim farmaceutskim formama, poput šampona, losiona i gelova i definitivno su najjednostavnije rešenje za usporavanje gubitka kose.

Pored toga, preparati protiv opadanja kose odlična su prevencija za opadanje kose u budućnosti, jer jačaju koren dlake i poboljšavaju cirkulaciju kože glave. 

Druge, invanzivnije metode borbe protiv ćelavosti podrazumevaju transplataciju kose, a ova tehnika koristi presađivanje kose sa dela kože glave gde kosa i dalje raste na područje bez kose. Ovo je jedna od popularnijih metoda za koje se muškarci opredeljuju, ali kao i svaki drugi tretman – nije stopostotno učinkovita. 

Šta kažu istraživanja – ima li razloga za brigu? Da li žene smatraju da su ćelavi muškarci manje privlačni?

Najjednostavniji odgovor je – i da i ne. 

Na osnovu istraživanja koja su se sprovela u Severnoj Americi, statistike pokazuju da se privlačnost ka muškarcima bez kose povećava sa starošću žena. Pa tako, u grupi žena od 18 – 24 godina, samo 16% žena potvrdilo je da su im muškarci bez kose generalno privlačni, dok se taj broj u kontrolnoj grupi žena starosti od 35 – 44 godine značajno povećava.

Čak 44% žena u ovoj starosnoj grupi potvrdilo je da su im ćelavi muškarci privlačni, od čega je 19% izjavilo da su im muškarci sa obrijanom glavom veoma atraktivni. U srednjoj grupi, žena starosti između 25 i 34 godine, 25% izjavilo je da iznalazi ćelave muškarce privlačnim. 

Zanimljivo je da je u svim starosnim grupama žena procenat onih koje su neutralno reagovale na ćelavost oko 37%. Iz rezultata ovih istraživanja možemo zaključiti da odgovor na pitanje da li se muškarci bez kose smatraju privlačnim među ženama, drastično razlikuje u odnosu na njihove godine.

Iako rezultati možda na prvi pogled deluju razočaravajuće, oni su verovatno sasvim logični. 

Mlađe žene, u najvećem procentu, iznalaze najviše privlačnim svoje vršnjake, kod kojih se pojava gubitka kose ne dešava u tolikoj razmeri. S druge strane, starije žene nemaju problem sa gubitkom kose kod muškaraca, već naprotiv, određeni procenat ovu odliku smatra čak vrlo privlačnom, odnosno plusem.

Portret nasmejanog muškarca svetlih očiju

Još pozitivnih afirmacija od strane ispitanica

Privlačnost nije zasnovana isključivo na estetici.

Još jedan je zaključak istraživanja, ali i opšte poznata činjenica. Iako je dosta muškaraca zabrinuto za svoj fizički izgled nakon gubitka kose, vrlo je važno podsetiti se da estetika jeste jedan od, ali ne i jedini kriterijum za procenu atraktivnosti kod suprotnog pola. 

Živimo u društvu gde je fizički izgled neosporivo važan, a pitanje je da li je ikada i bilo drugačije. Međutim, kada je reč o atraktivnosti, izgleda da istraživanja pokazuju da se prema muškarcima bez kose mogu vršiti i neke pozitivne diskriminacije, pa se tako, ćelavi muškarci mnogo ćešće smatraju:

  • Samouverenim 
  • Dominantnim
  • Muževnijim
  • Višim
  • Jačim
  • Starijim

Ova vrsta istraživanja vršena je tako što se ispitanicama ponudilo dve grupe fotografija. U jednoj grupi, ispitanice su ocenjivale muškarce sa kosom, kojima bi se putem programa na drugoj fotografiji uklonila kosa. Na osnovu ovoga, utvrđeno je da su ćelavi ljudi percipirani u proseku godinu dana starijim, ali i mnogo dominantinijim. 

Na samom kraju, ćelavost je kod većine ispitanica usko povezana sa snagom i muževnošću, što su istovremeno navele i kao poželjne osobine kod partnera. Treba ipak napomenuti, da su se prilikom ispitivanja koristile fotografije potpuno ćelavih muškaraca, obrijanih glava.

Izgleda da vaša, naizgled mana, u nekim slučajevima zapravo može dovesti do veće zainteresovanosti kod žena. 

Na osnovu ovih istraživanja, možemo zaključiti da se muškarci bez kose definitivno smatraju privlačnim, ali da je kao i bilo koja druga fizička karakteristika, poput boje očiju, tena, osmeha ili oblika usana više ili manje privlačna u zavisnosti od posmatrača!

Podeli