Da li verujete da jedno putovanje može da vam otkrije Pirineje?

Putovanja Evropom za mlade poslednjih godina su sve dostupnija i zanimljivija. Kao studenti možete otputovati preko agencije ili u sopstvenoj režiji na city break, vikend ili na nekoliko dana u bilo koju evropsku prestonicu.

Međutim, da li ste znali da je jedno putovanje dovoljno da otkrijete čudesnu arhitekturu Barselone, prošetate Lisabonom i osetite egzotičan duh marokanskih ulica? Uz dobru organizaciju puta i plan obilazaka, putovanje u Španiju, Portugaliju i Maroko je iskustvo koje se pamti ceo život.

Istraživali smo šta sve možete posetiti na proputovanju niz Azurnu obalu, kroz Španiju do Portugala i Kazablanke. Pročitajte.

Milano – prestonica mode

Studentske ekskurzije iz Beograda koje za krajnju destinaciju imaju Pirinejsko poluostrvo, uglavnom počinju obilaskom italijanskog grada Milana. Poznat kao prestonica mode, Milano je mladima naročito privlačan i zbog impozantne arhitekture. Neke od upečatljivih znamenitosti su svakako katedrala Duomo, zamak Sforcesko (Castello Sforzesco) u kom se nalazi nekoliko muzeja, te čuvena Milanska skala na kojoj su nastupali čuveni dirigenti i umetnici poput Marije Kalas, Klaudija Abada i Artura Toskaninija.

 

katedrala-duomo-milano
Pexels.com

Jedan je od najlepših primera romaničke arhitekture u Lombardiji nalazi se upravo u Milanu. U pitanju je bazilika Svetog Ambrozija, zaštitnika grada (Basilica di Sant’Ambrogio).

Pored istorijskih zdanja, Milano se može pohvaliti i modernim građevinama poput nebodera Porta Nuova i Korzo Komo, koji su ogledalo njegove savremene arhitekture i središte uzbudljivog noćnog života.

Veoma blizu centra grada nalazi se i Modna četvrt (Kuadrilatero della Moda) sa brojnim prodavnicama odeće dizajnerskih marki koje su širom sveta proslavile italijansku modu i stil.

Barselona – Gaudijev grad

Barselona je glavni grad Katalonije i drugi po veličini grad u Španiji. Autentičan, neuporediv i jednostavno grad sa sopstvenim identitetom zaslužuje da se vidi bar jednom u životu. Njegove živopisne ulice sa impresivnim zgradama “posledica” su generacije umetnika i arhitekata koji su početkom 20. veka ovde delovali.

Prepoznatljiv stil i individualistički dizajn Antonija Gaude može se videti na svakom koraku. Ipak njegovo najveće remek-delo je rimokatolička crkva Sagrada Familia, koja se smatra najposećenijim spomenikom u Španiji (godišnje je poseti oko 3,2 miliona turista). Hram kombinuje nekoliko arhitektonskih stilova, uključujući katalonski modernizam, secesiju i špansku kasnu gotiku i zapanjuje svakog ko u njega kroči.

sagrada-familija-barselona-gaudi
Pexels.com

Još jedna Gaudijeva kreacija koja se nalazi na listi obilazaka većine putnika jeste Kuća Batlo. Kao i svaki dizajn ovog arhitekte, i ovaj ima “vijugav” izgled i pokazuje neverovatne detalje. Drugi naziv za zgradu je Kuća kostiju, zbog njene soljašnje strukture koja podseća na koštani skelet. Izvanredni primerci Gaudijevog genija koje neizostavno morate obići kada ste u Barseloni su još i park Guelj i Casa Mila.

Začinite boravak u katalonskoj prestonici šetnjom kroz glavnu ulicu La Ramba, gde možete da kupite suvenire, cveće i uživate u performansima uličnih umetnika.

Pored uživanja u razgledanju i obilascima, Barselona je definitivno i grad u kom se možete opustiti na plaži. Naročito su prometne plaže u zapadnom delu, kao što je Sant Sebastia, koje su potpuno opremljene i okružene modernim prodavnicama i barovima sa terasama i baštama.

Nedaleko od Barselone nalazi se i čuveno katalonsko letovalište Ljoret de Mar, rajsko mesto za odmor čije plaže imaju plavu zastavicu.

Lisabon – predivan grad na Atlantiku

Kao moderna evropska metropola, sa raskošnom istorijom i bogatom kulturom, Lisabon oduševljava svojim pričama o drevnim Rimljanima, egzotičnim berberskim piratima i mavarskim graditeljima. U isto vreme, sa svojim uskim ulicama i neobičnom arhitekturom, grad ima boemsku atmosferu i poseban šarm.

Zbog istorijskih tramvajskih linija koje zveckaju, Lisabon neodoljivo podseća na San Francisko u Sjedinjenim Američkim Državama. Najpoznatiji je travmaj 28, koji se decenijama probija strmim, kaldrmisanim lisabonskim ulicama do romantičnog starog kvarta Alfama. Vožnja počinje ispod brda Grase, a završava kod bazilike Estrela.

lisabon-tramvaji
Pexels.com

Na samoj obali Atlanskog okeana, grad “čuva” kula Belem, odnosno kula Svetog Vinsenta, koja je sasvim izvesno jedno od glavnih obeležja portugalske prestonice. Kao savršena kombinacija arhitektonskih stilova – maurskog, gotičkog, romaničkog, Belem kula je turistička atrakcija i simbol Lisabona.

U istorijskom centru grada posebno mesto zauzima zamak Svetog Đorđa. Citadelu su podigli Rimljani pre više od 2.000 godina, da bi se kasnije razvijala pod upravom Berbera i vitezova Rekonkviste. Savremene posetioce oduševljavaju njene moćne palisade i kule.

Nakon celodnevnog obilaska znamenitosti, u Lisabonu se možete vrhunski provesti u nekom od fado kafića i klubova u okrugu Bairo Alto. Kada ste u Portugalu, iskoristite priliku da dođete do najzapadnije tačke Evrope Cabo da Roca, odakle se proteže pogled na Atlantski okean. Izletom do portugalske luke Porto, kompletirajte utisak o ovoj nesvakidašnjoj zemlji. U Portu se nalazi most Dom Luis I, kao i katedrala Cais de Ribiera. Poput Lisabona i ovaj grad se odlikuje brojnim restoranima i šarenim kućicama koje oslikavaju veseli duh portugalskog naroda.

Marakeš i Kazablanka – afrička egzotika

Ako ste oduvek maštali da u jednom putovanju kročite na dva kontinenta, poseta Portugaliji je izuzetna prilika da “svratite” do Afrike. Dvočasovna vožnja trajektom preko Gibraltarskog moreuza je najkraći put od Evrope do Crnog kontinenta.

Crveni grad Marakeš i romantična Kazablanka iz holivudskog filma potpuno će izmeniti vašu perspektivu sveta. Marokanske ulice su oličenje živopisnosti i autentičnosti – otkriće vam se u fuziji boja, ukusa i mirisa, a kulminaciju afričke dinamike doživećete na trgu Džema el Fna. Ovaj trg u Marakešu je najveći u ovom delu afričkog kontintenta, na njemu se u svako doba dana mogu sresti ulični umetnici, plesači, proročice, krotitelji zmija.

maroko-začini-tezga-trg
Pexels.com

Maroko je zemlja začina i trgovine i predstavlja pravo osveženje u odnosu na sva mesta koja ste dosad videli. Očaraće vas šarenilom i galamom, pa nakon kupovine, cenkanja ili samo lutanja ulicama, možete da predahnete u Rikovom kafeu iz čuvenog filma.

Madrid, Marsej i Nica – putevima Azurne obale

Ako ste mislili da je nemoguće da u jednoj ekskurziji obiđete nekoliko gradova na dva kontinenta, onda će vas u to dodatno razuveriti obilazak Madrida, Marseja i Nice u povratku. Vožnja kroz Španiju i Francusku je sama po sebi doživljaj, a kada se tome doda šetnja glavnom ulicom u Madridu Gran Via i trkog Sibeles, te razgledanje muzeja Prado, postaje nezaboravno iskustvo.

Prestonica Španije prepoznatljiva je po svom trgu Plaza Major, čija kaldrma krije vekovnu istoriju. Nakon posete Kraljevskoj palati, zvaničnoj rezidenciji španske rojalske porodice, i razgledanja umetnina, nameštaja i kolekcije oklopa, opustite se u najlepšem madridskom parku – Retiro.

Možda vam se neće dopasti da napustite upečatljivu i raskošnu Španiju, zemlju Migela de Servantesa i Don Kihota. Međutim, obilazak Marseja i Nice delovaće i više nego utešno. U ovim gradovima na jugu Francuske nalaze se impresivna zdanja i reprezentativni primeri arhitekture, poput bazilike Notre Dame u Marseju ili ruske pravoslavne crkve u Nici. Obavezno upišite u svoj plan puta i uživanje na plažama mondenske Azurne obale, koje se čini savršenim završetkom jednog izvanrednog putovanja.

 

Podeli