Elipsa stilska figura – definicija i primeri

Elipsa je stilska figura kojom se postiže jači dramski efekat, uz izostavljanje pojedinih delova rečenice, bez da se izgubi njen smisao. Saznajte kada se elipsa koristi i pogledajte primere uz koje ćete još bolje razumeti značenje ove stilske figure i znati kako da je primenite.

Elipsa stilska figura – šta je i kada se koristi?

Elipsa je stilska figura koja nastaje kada se iz rečenične celine izostavljaju pojedine reči. Izostavljanje dela ili delova rečenice odvija se bez gubljenja smisla. Elipsom se iskazuje dramska napetost radnje ili osećanja.

Elipsa stilska figura je, prosto rečeno, svođenje iskaza na suštinu. Ideja je da cela rečenica svede na reč na kojoj je logičko i emocionalno težište rečenice. Reč elipsa dolazi od grčke reči élleipsis što znači izostavljanje.

Elipsa – učenje kroz primere 

Elipsa se upotrebljava i u slučajevima kada se želi postići jezgrovitost, kratkoća i punoća izraza, tzv. lapidarnost. Tako su mnoge naše narodne umotvorine veoma često izrečene u eliptičkom obliku.

Elipsa u narodnim poslovicama

Ko bi rekao da suština može stati u samo jednu rečenicu? Narodne poslovice su dokaz da se sa malo reči može puno reći. Poslovice, pre svega, nose pouke za nas. Ipak, kroz njih možemo naučiti i više od toga.

Kad su u pitanju stilske figure, naše narodne poslovice predstavljaju izobilje primera. Zbog toga, učenje elipse kroz primere započinjemo upravo sa narodnim poslovicama kao najslikovitijim primerima

 

  • Ko tebe kamenom, ti njega hlebom.

 

 

  • Mladost – ludost.

 

 

  • Zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača.

 

Elipsa književnost – trik za bogatija dela

Sve je mnogo jasnije kada se uči kroz primere, a posebno kada je reč o stilskim figurama. Ponekada se možemo izgubiti u definicijama i značenjima, a u procesu učenja ostati bez suštine. Zahvaljujući živoj i bogatoj književnosti, imamo priliku da naučimo mnogo toga, bez umarajućeg “bubanja” i učenja fraza napamet.

A kada se izučava elipsa književnost je izrazito bogata ovom stilskom figurom, što će sigurno olakšati proces pamćenja i usvajanja naučenog. Ako vam je i dalje nejasna elipsa književnost i njeni primeri sigurno će doprineti vašem razumevanju ove stilske figure.

 

  • “U mom redu počela da ludi neka žena.

 

Vikala je: “Gori! Ljudi gori! Kuća gori!”

(Ivan Goran Kovačić)

 

  • Sverazorni će ritam po ulici da ori:

 

„Gori! Gori!“

(Miroslav Krleža)

 

  • Nad snježnom zemljom

 

plave zvijezde

(Antun Branko Šimić)

Na prvom primeru vidimo da se umesto “Vatra gori” kaže samo “Gori!”, što pojačava intenzitet osećaja. Isto važi i za drugi primer. 

Što se tiče trećeg primera, pesnik je namerno izostavio određeni glagolski oblik (na primer trepere, sjaje se…) kako bi postigao bolji efekat zvezda. Tako je stvorio elipsu koja je naglasila jačinu i snagu stiha.

Nadamo se da su ovi primeri dovoljno slikoviti i da će pomoći u vašem razumevanju ove stilske figure. Ako ipak i dalje imate nedoumice kada je u pitanju elipsa književnost je tu za vas

Probajte da, sledeći put kada budete nešto čitali i sami “ulovite” ovu stilsku figuru. Ukoliko je prepoznate, budite sigurni da ste je savladali!

Knjige koje stoje poređane jedna na drugoj

Elipsa film – Otkud elipsa tu?

Stilske figure najčešće vezujemo za književnost i istina je da ih tu najviše ima. Ipak, stilske figure imaju daleko širu primenu. Koriste se i u svim drugim sferama umetnosti, u medijima i naposletku – našoj svakodnevnici. 

Elipsa stilska figura često se sreće i u filmovima. Ako do sada niste razumeli elipsu, ovaj primer će vam nesumnjivo pomoći; “Četiri godine kasnije…”

Verovatno ste se više puta, gledajući filmove, susreli sa ovom frazom. Sada znate i njeno “skriveno” značenje.

Elipsa svakodnevni govor – ušteda vremena

Ova stilska figura često se koristi i u svakodnevnom govoru, iako je najpre vezujemo za neke druge oblasti. Ovi primeri će vam pomoći da prepoznate elipsu koja se provlači kroz razgovore koje vodite sa ljudima iz okruženja.

Najčešće se koristi kako bismo uštedeli vreme. Bez obzira na izostavljene reči, rečenica i dalje deluje razumljivo. To je suština elipse. 

 

  • Došli su. (Oni)

 

  • Strahinja je zagrlio Lanu, a Lana Strahinju. (Strahinja je zagrlio Lanu, a Lana je zagrlila Strahinju.)

Nadamo se da će vam naš tekst poslužiti kao putokaz kada sledeći put izostavite neku reč u rečenici, bilo da biste sebi uštedeli vreme ili pak želite da namenski iskoristite elipsu.

Podeli