Erasmus programi i razmena – studiranje u inostranstvu

Da li ste znali da postoji organizacija preko koje možete da odete na razmenu studenata u trajanju od nekoliko meseci do godinu dana ili da završite master bez plaćanja školarine na stranom univerzitetu? Postoji čak i mogućnost prolaska kroz različite univerzitete svakog semestra! Ako vam zvuči kao dobra ideja pročitajte više o tome šta je Erasmus razmena studenata, koji Erasmus programi za studiranje u inostrasntvu postoje, kako da aplicirate za stipendiju i još mnogo toga!

Erasmus razmena studiranje u Evropskoj Uniji

Fondacija Tempus

Fondacija Tempus osnovana je 2002. godine. kako bi da omogućila učešće Republike Srbije u Tempus programu čiji je cilj da podrži unapređenje akademskog obrazovanja. Vremenom je ova fondacija preuzela odgovornost i za druge programe Evropske Unije, između ostalih i Erasmus Mundus i Erasmus+ o kojima ćemo se baviti u ovom tekstu.

Fondacija Tempus sarađuje sa obrazovnim i omladinskim institucijama, pruža podršku organizacijama u vezi sa konkurisanjem za projekte i pojedincima kroz veliki broj aktivnosti. Fondacija pruža podršku pojedincima koji se interesuju za stipendirane razmene u okviru Erasmus+ programa tako što organizuje prezentacije i info-dane na raznim visokoškolskim ustanovama, kao i programe otvorenih vrata, pored toga pruža mogućnost elektronskog informisanja putem live chat platformi, elektronske pošte, vebinara, a zainteresovani se mogu informisati i telefonom.

Fondacija podržava i mrežu Alumnista programa Erazmus Mundus u Srbji. Cilj Alumni mreže je posredovanje u uspostavljanju kontakta između potencijalnih poslodavaca, studenata i diplomaca Erasmus Mundus programa koji tragaju za zaposlenjem. Ovo postižu putem organizovanja karijernih događaja za alumniste i tako što im prosleđuju informacije o konkursima kompanija.

Šta je Erasmus?

Erasmus – European Community Action Scheme for the Mobility of University Students – program aktivnosti Evropske Zajednice namenjen mobilnosti univerzitetskih studenata. Erasmus obrazovni program uspostavljen od strane Evropske zajednice u oblasti akademskog školstva namenjen je studentima, profesorima i visokoškolskim institucijama.

Erasmus program započeo je sa radom 1987. godine kako bi se povećala mobilnost studenata unutar Evropske zajednice. Program je dobio naziv prema Erazmu Roterdamskom. Erazmo je bio filozof, teolog i humanista i zalagao se za teoriju da kontakt sa drugim zemljama donosi novo znanje i iskustvo. I sam je boravio i radio u različitim zemljama Evrope u potrazi za različitim iskustvima. Više od dva miliona studenata je do sada prošlo program razmene preko Erasmus programa.

Studiranje u inostranstvu

Od 2004. godine omogućeno je i studentima iz trećih zemalja (koje nisu članice Evropske Unije, nisu ni pridružene članice, a ni zemlje kandidatkinje za ulazak u Evropsku Uniju) da budu stipendirani na postdiplomskim studijama na univerzitetima u državama koje učestvuju u Erasmus programu, pa je i Srbija uključena u ovaj program.

Šta pruža Erasmus program studentima?

Erasmus omogućava studentima visokoškolskih ustanova studiranje u drugoj državi u trajanju od 3 do 12 meseci. Erasmus nije samo druženje, on daje studentima priliku da studiraju, da rade ili da rade kao asistenti za jezike u drugoj Evropskoj zemlji tokom studiranja. Ne morate da studirate jezik da biste učestvovali, dok god vaš univerzitet nudi Erasmus  za oblast koju studirate, možete učestvovati u razmeni.

Semestar ili godina završena na inostranom univerzitetu će izgledati dobro u vašem CV-u, pomoći će vam da postanete motivisani, da postanete nezavisni, da poboljšate jezičke veštine ili da steknete sjajno iskustvo. Takođe, ovo je i odličan način da upoznate nove ljude. Po statistici jedan od deset studenata upravo na ovoj razmeni nađe svoju srodnu dušu. Evropski sistem prenosa bodova ESPB znači da će svi poeni koje ste stekli na stranom univerzitetu tokom vaše razmene biti uračunati na vašem matičnom univerzitetu.

Tokom razmene preko Erasmusa nećete provoditi vreme samo u učenju i radu. Iskoristite priliku da istražite drugu zemlju i njenu kulturu na način koji nikako ne biste uspeli kao turista na odmoru. Lepota studiranja u inostranstvu je u fleksibilnosti. Dok god budete otvoreni za promene i spremni na razne novitete imaćete nezaboravno iskustvo, možda i nešto najbolje što vam se desilo u životu. Kada se vratite, bićete bogatiji za iskustvo da postoji mnogo izvan onoga na šta ste navikli u svojoj zemlji, u poznatom okruženju, sa ljudima sličnim vama. Moći ćete da aplicirate za posao u svojoj zemlji ili u inostransvu. Bićete sigurniji u svoje znanje. Izdvojićete se iz mase.

Razmena studenata erasmus

Kako da pronađete univerzitet na koji ćete ići na razmenu?

Erasmus razmena organizuje se preko matičnog univerziteta, odnoso fakulteta na koji ste se upisali i završili ste prvu godinu. Na svom fakultetu proverite koje institucije imaju ugovor o razmeni ako želite studirati u inostranstvu.

Prednost Erasmusa je da ne morate plaćati dodatne školarine na fakultetu koji ćete posetiti. Još jedna sjajna stvar je i što preko Erasmusa možete dobiti stipendiju za studiranje ili praksu. Stipendije varijaju u zavisnosti u koju zemlju idete i od godine do godine, pa je nabolje da proverite na vašem fakultetu baš za zemlju i godinu u kojoj planirate da idete na razmenu.

Erasmus čak ima i jednokratnu donaciju od 400€ za studente koji odu na razmenu preko Erasmusa u neku od manje popularnih zemalja. Takođe postoji i olakšica da, ukoliko provedete na razmeni celu akademsku godinu, budete oslobođeni školarine za tu godinu na svom matičnom fakultetu ukoliko ga plaćate.

Za Erasmus se prijavljujete preko kancelarije za razmenu studenata na matičnom fakultetu. Obratite se koordinatoru za Erasmus na fakultetu gde ste upisani. Prijave su obično online i traju od oktobra do februara. Ako dobijete mesto, vaš univerzitet će stupiti u kontakt sa univerzitetom domaćinom da vas formalno predstavi. Tada će vas kontaktirati univerzitet domaćin i dati vam informacije o prijemnom procesu.

Univerzitetska biblioteka

Šta je Erasmus+ program?

Erasmus+ program uspostavljen je 2014. godine kao potpuniji i znatno širi fond Evropske Unije u odnosu na svog prethodnika Erasmus. Erasmus+ pored obrazovanja stipendira i razne druge razmene – sportske, omladinske, volonterske i programe doživotnog učenja.

Ovaj fond teži da podstakne još veću mobilnost studenata i profesora nego što je to bilo moguće sa ranijim fondovima za obrazovanje koje je organizovala Evropska Unija. Praktično je nasledio i objedinio programe koji su postojali pre njega, a osnovani su od stane Evropske Unije – Tempus, Program za celoživotno učenje, Mladi u akciji i Erasmus Mundus (neki od ovih programa se i dalje sprovode). Namenjen je pojedincima, institucijama i organizacijama.

U program razmene uključene su: programske zemlje – sve zemlje Evropske Unije, a pored njih i Island, Norveška, Lihenštajn, Turska i Makedonija; partnerske zemlje u koje spada i Srbija.

Međunarodna kreditna mobilnost kao klučna aktivnost Erasmus+ programa omogućava studentske razmene, ali i razmene nastavnog i administrativnog osoblja zaposlenog u visokoškolskim institucijama. Razmena se vrši sa akademskih institucija iz Srbije u programske zemlje koje smo naveli.

Erasmus+ donosi pogodnosti svima – studentima, praktikantima, profesorima, volonterima, administrativnim radnicima i mladima. Čak nije ograničen ni na Evropu, već je ovaj fond otvoren ka svim ljudima širom sveta.

Studiranje u inostranstvu

Koje su pogodnosti razmene preko Erasmus+ programa?

Erazmus+ program ima za cilj da poboljša veštine i izglede za dobijanje posla, kao i modernizaciju obrazovanja, treninga i rada sa mladima. Program je dizajniran da podrži napore programskih zemalja da efikasno iskoriste humani i socijalni kapital Evrope, dok istovremeno potvrđuje princip celoživotnog učenja kroz spajanje podrške za formalno i neformalno obrazovanje mladih.

U praksi je pokazano da studenti koji su iskoristili priliku koju pruža Erasmus+ kasnije su imali i veće šanse za zaposlenje. Nezaboravno iskustvo studiranja u inostranstvu doprinosi vašoj vrednosti kroz poboljšanje komunikacionih veština, unapredićete poznavanje stranih jezika (bar onog na kome ćete studirati),  upoznaćete nove kulture, postaćete samopouzdaniji i samostalniji. Erasmus+ nudi i priliku da kombinujete studiranje u inostranstvu sa praksom, bilo da ste student, na master ili doktorskim studijama. Ovo će vam biti velika prednost pri traženju posla.

Koji su uslovi za razmenu studenata preko Erasmus+ programa?

Studiranje u inostranstvu preko Erasmus+ programa traje najmanje 3 meseca (koliko traje jedan semestar), a najviše godinu dana, osim za studente medicine i arhitekture, koji mogu ovu pogodnost koristiti do dve godine. Može se ići i više puta na razmenu, bilo u svojstvu studenta ili praktikanta, ali ukupno vreme provedeno i inostranstvu ne sme preći 12 meseci u okviru jednog ciklusa studija.

Ciklus se odnosi na nivo studija:

  • prvi ciklus – osnovne studije ili Bechelor;
  • drugi ciklus – master studije;
  • treći ciklus – doktorske studije.

Kao i kod Erasmusa da bi student mogao da aplicira za razmenu mora imati završenu prvu godinu studija. Kroz izvršavanje obaveza na fakultetu koji pohađaju u inostranstvu, studenti ostvaruju ESPB i nakon završenog programa bodove prenose na matični fakultet.

Izabrane studije u inostranstvu moraju biti u vezi sa studijskim programom koji pohađate na matičnom fakultetu. A za studente master i doktorskih studija izabrani program mora biti u skladu sa studijskim programom na kome su diplomirali ili sa potrebama za lični razvoj. Tako da na postdiplomskim studijama ne morate studirati striktno ono što ste već završili, ali kroz motivaciono pismo morate pokazati zašto želite da studirate nešto drugo.

Vaš matični univerzitet mora imati sklopljen dogovor sa univerzitetom u koji idete da biste mogli da studirate preko Erasmus+ programa. Oba univerziteta moraju imati Erasmus povelju za visoko obrazovanje (ako su u Programskim zemljama). Univerziteti iz Partnerskih zemalja obavezuju se na principe Erasmus povelje kada potpisuju međuinstitucionalne sporazume. Na matičnom fakultetu saznaćete sa kojim univerzitetima imaju potpisan ugovor. Obratite se kancelariji koja se bavi razmenom studenata.

Što se tiče prakse u inostranstvu preko Erasmus+ programa možete raditi od dva meseca do godinu dana i za ovo možete biti student prve godine kao i diplomac. Studenti dobijaju stipendiju za praksu  različitih iznosa u zavisnosti od zemlje u kojoj obavljaju razmenu.

Ako imate između 18-30 godina možete preko Erasmus+ programa da iskoristite priliku i volontirate od dve nedelje pa do godinu dana. Putovanje, smeštaj, hrana i osiguranje će vam biti plaćeni uz mali mesečni džeparac.

Za one između 13-30 godina starosti pruža se prilika da učestvuju u razmeni mladih koje traju između pet i 21 dan. Ovde ćete upoznati mlade ljude različitih kultura iz više zemalja. Ovo odličan prilika da upoznate nova mesta i različitost kultura.

Kako funkcioniše proces razmene?

Pre nego što započne period studiranja Vi, matični fakultet i fakultet domaćin potpisujete sporazum za studije. Ovim se osigurava transpartentna i efikasna priprema za razmenu i da usaglašava se kako će na matičnom fakultetu biti priznati ispiti, odnosno obaveze, uspešno položeni na inostranom fakultetu. Ovaj dokument utvrđuje prava i odgovornosti različitih strana. Dobićete Erasmus+ studentsku povelju, gde su objašnjena vaša prava i obaveze za period koji ćete studirati u inostranstvu.

Nakon što završite studije u inostranstvu fakultet domaćin obezbeđuje transkript kojim potvrđuje da ste završili ugovoreni program i rezultate, odnosno ocene, koje ste postigli. Vaš matični fakultet mora da prihvati ESPB poene kako je ugovorom o studiranju dogovoreno pre nego što je student otišao na studije u inostranstvo i da uračuna poene u vašu diplomu, bez ikakvih drugih zahteva.

Studiranje u Evropskoj Uniji

Koju finansijsku podršku nudi Erasmus+?

Možete dobiti Erasmus+ stipendiju kada budete primljeni na razmenu. Stipendija pokriva troškove školarine, registracije i troškove laboratorija i biblioteka u instituciji u koju idete, osiguranje, novčana sredstva za putovanje i mesečni džeparac tokom celog trajanja studija u inostranstvu. Sve u zavisnosti od zemlje i programa za koji aplicirate. Iznos koji odobravaju varira u zavisnosti od trajanja vašeg boravka u inostranstvu, razlike u troškovima života između vaše zemlje i zemlje domaćina, broja studenta koji su aplicirali za naknadu, razdaljine između vaše zemlje i zemlje odrednice i od raspoloživosti novčanih stredstava.

Šta je Erasmus Mundus?

Erasmus Mundus je joint-degree stipendija za studente na postdiplomskim studijama. Program podržava saradnju i mobilnost u visokom obrazovanju kroz promovisanje najkvalitetnijih master i doktorskih studija u Evropi. Finansiran je iz sredstava Evopske Unije, a za sprovođenje je odgovorna Izvršna agencija za obrazovanje audiovizuelne medije i kulturu (EACEA).

Šta pruža Erasmus Mundus studentima?

Pored pogodnosti koje nude prethodno navedeni programi, poput studiranja u inostranstvu, upoznavanje drugih kultura, međunarodna poznanstva, samostalnost, samopouzdanje, Erasmus Mundus ima još benefita.

Važna pogodnost koju donosi razmena preko Erasmus Mundus programa je dobijanje dvostruke ili višestruke diplome, pošto je studiranje obavezno na bar dva univerziteta u dve različite zemlje Evropske Unije. Ono što razlikuje Erasmus Mundus program od drugih programa Evropske Unije jeste upravo to da kombinuje dve ili više naučnih oblasti.

Erasmus Mundus stipendije

Erasmus Mundus program stipendira studente na master i doktorskim studijama, daje najveće stipendije i aplicira se u isto vreme i za univerzitet i za stipendiju. Evropska Unija obezbeđuje pune stipendije za državljane partnerskih zemalja (ovde je uključena i Srbija) koji su primljeni na Erasmus Mundus master i doktorske studije u zemljama Evropske Unije.

Stipendija koju odobrava Erasmus Mundus program uključuje školarinu, troškove prvoza, preseljenja i upisa na univerzitet, zdravstveno osiguranje i mesečni džeparac koji zavisi od zemlje u koju idete i od nivoa studija koji pohađate. Studenti doktorskih studija imaju nešto veći iznos za mesečni iznos stipendije. Uglavnom, stipendija će vam uglavnom biti dovoljna da pokrijete sve troškove boravka u toj zemlji, ukoliko pronađete adekvatan studentski smeštaj.

Ko može i kako konkurisati na Erasmus Mundus program?

Za razmene u okviru Erasmus Mundus programa mogu konkurisati studenti završnih godina, apsolventi, diplomci, nastavno-naučno osoblje i mladi stručnjaci.

Studenti učenje

Za studijske programe razmene preko Erasmus Mundus programa zainteresovani se prijavljuju induvidualno. Potebno je da se prijavite direktno univerzitetu koordinatoru programa za koji ste odabrali da aplicirate. Na vebsajtu odabranog postdiplomskog programa pronaći ćete instrukcije za prijavu, a prijavom za program ujedno se prijavljujete i za stipendiju.

Prijava se vrši godinu dana unapred. Ove godine se prijavljujete za narednu akademsku godinu. Konkursi se uglavnom raspisuju od septembra, a rokovi za apliciranje traju do decembra, neki i do početka naredne godine. Svaki Erasmus Mundus master ili doktorski studijski program može imati različit rok prijave. Najbolje je da se informišete o rokovima za prijavljivanje za svaki program za koji želite da se prijavite.

Neophodan uslov da biste konkurisali za razmenu preko Erasmus Mundus programa je da imate završene osnovne studije i najmanje 180 ESPB, ukoliko konkurišete na master studije. Ako ste završili osnovne studije sa ukupno 240 ESPB poena, takođe možete da konkurišete za master studije. Da biste konkurisali na doktorske studije potrebno je da imate završene master studije, odnosno 300 ESPB.

Imate pravo da aplicirate na više programa, što vam savetujemo, a ukoliko budete odabrani za više programa morate se odlučiti za jedan. Možete se prijaviti najviše na 3 različita programa. Po pravilima Erasmus Mundus programa jedan master program mogu pohađati najviše dva studenta iz iste države tokom jedne akademske godine.

Odluku o tome koji će biti primljen na određeni program donosi univerzitet koordinator programa, dok odluku o odobravanju stipendija donosi Evropska komisija na osnovu rang lista. Srbija ima kvotu od oko 60 stipendija godišnje.

Potrebna dokumentacija za konkurisanje na Erasmus Mundus

Što se tiče dokumentacije koja je potrebna da biste se prijavili na postdiplomske studije preko Erasmus Mundus programa, pored dokaza o završenim studijama (osnovnim ili master) trebaće vam još i motivaciono pismo, potvrda o znanju stranog jezika na kome ćete studirati (za engleski jezik je to TOEFL ili IELTS) i pisma preporuke. Potrebna dokumentacija takođe varira na različitim univerzitetima, pa je potrebno da proverite šta vam je tačno potrebno na programu za koji želite da aplicirate. Ove informacije naći ćete na vebsajtu univerziteta.

Podelite sa nama lična iskustva sa međunarodnim studentskim razmenama i praksama preko Erasmus programa.

Podeli