Kako iskoristiti praksu na pravi način?

Dobro došao na praksu za “korišćenje” prakse na pravi način. Ovde ćeš pročitati koji važni saveti za praksu ti mogu pomoći da izvučeš maksimum, zatim kako izabrati pravu praksu za sebe, ali i kako se zaposliti odmah nakon završene prakse. Počnimo!

praksa crtez

 

Kako izabrati praksu za sebe?

Birajte praksu prema ličnim interesovanjima i poslu kojim zaista želite da se bavite u budućnosti. Izbor prakse je zahtevan “posao” koji iziskuje ozbiljnost, koliko i sama namera poslodavca da praksu organizuje i sprovede na pravi način. Nažalost, veliki broj studenata i diplomaca praksu bira po principu: “Proćiću kroz sve dostupne prakse, prijaviću se za sve iole bliske mom polju interesovanja, pa gde prođem, prošao sam.”.

Ovakav pristup se ne može osuđivati imajući na umu veliku konkurenciju za uzak izbor dostupnih praksi. Ipak, posvetite se pravom izboru prakse koja vas interesuje, i koja može napraviti važan iskorak u budućoj karijeri.

Dva ključna pitanja na koja morate odgovoriti iskreno

Odgovor na pitanja:

  1. “Da li ću ovom praksom steći znanja o poslu kojim želim da se bavim?” i
  2. “Da li planiram da istrajem u sticanju znanja i iskustva na ovoj praksi?”.

Ako su oba odgovora potvrdna, praksa je stvorena za vas. Osim što ćete izvući potrebna znanja, imaćete veći motiv da se trudite i istaknete. Praktikanti koji ostvare najbolje rezultate, često budu i zaposleni odmah nakon prakse.

Lična interesovanja

Ako vas interesuje posao u marketingu, birajte praksu koja će se baviti baš vašim interesovanjima. Da li je to praksa u oblasti digitalnog marketinga, ili ‘pak praksa u nekoj PR agenciji? Ako planirate da se bavite Google oglašavanjem, nemojte se pošto poto prijaviti za praksu koja se bavi PR poslom. Preispitajte sve mogućnosti za izbor prakse i tek onda donesite odluku.

slika

Vreme utrošeno na obuku koja vas ne zanima je u pogledu stečenog iskustva, gotovo jednaka pogrešnom izboru fakulteta. Zapamtite to.


Nažalost, neka zanimanja, profesije, pa čak i celokupne naučne oblasti u Srbiji, jesu “uređene” na takav način da praksa ni ne postoji. Uzmimo na primer Fakultet bezbednosti, čiji studenti teoretski pristupaju izučavanju bezbednosti, dok u trenutku neophodne prakse ne postoje institucije koje bi ih na pravi način obučile ili provele kroz sistem prakse. Osim što su to obično državne institucije sa zabranom zapošljavanja, program praksi ne postoji. Stoga, izboru prave prakse definitivno predstoji izbor pravog fakulteta, ali i pažljiv odabir zanimanja i posla kojim želite da se bavite.

Svaka reč mentora može biti važna

mentor

 

Upijajte sve što vam mentori kažu. Naravno, “filter uključite kada god su teme nevezane za sam posao. Imate pravo na to, ali nikada ne odustaje od komunikacije, jer tako možete upoznati narav poslodavca i drugih nadređenih. Naučićete “šta se sme, a šta ne.”.

Savete za lakše obavljanje posla uvek poslušajte. Čak iako nekada može zvučati kao da vam se mentor obraća stranim jezikom kada se pominju softveri i alati za obavljanje posla koji tek učite, budite spremni da blagovremeno zapišete sve. Ne ustručavajte se da pitate za savet, ili da vam ponovi ime programa koji vam može olakšati posao.

slika

Osim što će se primetiti požrtvovanje, mentor će znati da slušate šta govori i više će vrednovati vreme provedeno u vašem obučavanju.


U većini slučajeva, praksa “nije ono što je nekad bila”. Mentori / nadređeni su znatno uključeniji u rad sa praktikantima. Ovo nije samo potreba stvorena zarad benefita praktikanta, već je u pitanju potreba stvorena usled rasta intenziteta svakodnevnih obaveza na poslu. Efikasnost je važnija nego ikada, čini se.

Komunikacija je konstantna i brza. “Izveštaj koji ste dobili da napišete u ovom trenutku, već u sledećem postaje jučerašnja novost.” Upravo zato, temeljno prenošenje znanja iz bilo koje oblasti posla, jeste krucijalno za mentore. Na ovaj način oni štede vreme, brže osposobljavaju praktikante za konkretne zadatke i samim tim podstiču produktivnost celog tima.

Ne, ovo naravno ne znači da treba da pišete apsolutno sve što vam se uputi ili da slepo pratite sve instrukcije koje dobijete. Preispitajte svaki zadatak koji dobijete, i pokušajte logički da razumete važnost zadatka i reči koje vam je mentor uputio. Osim što možete izvući važne zaključke, može se desiti da samostalno dođete do vrednog rešenja koje može unaprediti ustaljene metode obavljanja nekog posla. Inovativnost i drugi pogled na posao uvek može doći dobro firmi u kojoj ste na praksi.

Steknite što veći broj kontakata

Iako je broj kontakata koje možete napraviti tokom prakse direktno određen vrstom prakse i oblašću u kojoj ste odlučili da se usavršavate, treba iskoristiti apsolutno svaku mogućnost da se upoznate sa novim ljudima i razmenite koju reč. Stvaranje mreže kontakata je ključno, a o tome kako se stvara mreža kontakta smo detaljno pisali. Ipak, osvrnimo se na to zašto su kontakti važni.

Zašto su kontakti važni?

Odgovor je jednostavan: kontakti = opcije = uticaj. Naravno, u zavisnosti od prakse, zavisi i mogućnost češćeg ili ređeg komuniciranja sa klijentima, spoljnim saradnicima i šzaposlenim u firmi.

Ako volite da komunicirate sa većim brojem ljudi, pokušajte da pozicionirate sebe kao praktikanta koji je otvoren za saradnju i komunikaciju sa drugim zaposlenim ili klijentima. Upravo kontakt sa ljudima iz različitih oblasti poslovanja stvara vredna poznanstva, koja nekada možete iskoristiti. Ako u nekom trenutku tokom trajanja prakse odlučite da to ipak nije posao za vas neko od poznanstava sigurno može biti korisno u daljoj karijeri.

Iskoristite dostupne alate i softvere do kraja!

praksa korišćenje račinara i programa

Često se dešava da kada odemo na praksu, po prvi put imamo priliku da koristimo alate ili programe kojim se određeni posao obavlja. Razloga za to je mnogo. Nekada su to licencirani programi koje privatna lica ne mogu ni kupiti samostalno (pogotovo kada su u pitanju prakse u državnom sektoru), dok su obično u pitanju skupi softveri. Ovi softveri se obično plaćaju na mesečnom ili godišnjem nivou, a firme ih kupuju u svom punom izdanju.

Ne plašite se da “klikćete” i učite iz svih dostupnih funkcija. Piratske verzije softvera, osim što su nelegalne, obično imaju ograničen pristup funkcionalnostima pa savetujemo maksimalno iskorišćenje resursa firme u kojoj ste na praksi.

Radite domaći zadatak!

Iako deluje naporno i kao dodatni iskorak koji može biti veoma težak kada ste na praksi, potrudite se da uvek pročitatu svu literaturu koju vam poslodavac ponudi. Osim što ćete brže savladati oblast posla koji učite na praksi, obično ćete steći širi uvid u oblast poslovanja za koju se obučavate.

Takođe, uložite dodatno vreme da potražite korisne blogove, portale ili sajtove gde postoje besplatni online kursevi. Unapredićete svoja znanja brže i sasvim sigurno ćete biti napredniji od ostalih “konkurenata” koji sa vama pohađaju praksu.

“Donesi mi burek” praksa – ne sme da bude opcija!

Ne dopustite sebi omalovažavanje. U trenutku kada smatrate da korisnost i kvalitet prakse koju pohađate drastično opada u korist obavljanja poslova na kojima ništa ne možete naučiti, a pritom ne postoje ni naznake da će se situacija promeniti, apsolutno imate pravo da kažete: “Dosta je.”.

Odustanak od prakse je nešto čega se poslodavci generalno plaše. Oni ulažu svoje vreme u vas, obično sa željom da vas osposobe za neki posao za koji bi vas naknadno primili kao zaposlenog. Stoga, uvek ćete moći da prepoznate kada je nekom poslodavcu interes da posao zaista naučite, nasuprot poslodavca koji i sam premišlja da li je dobro što vas je pozvao na praksu.

Takođe, postoje i poslodavci koji žele da obavite kratkoročan posao važan za firmu, koji je zamoran i iziskuje vreme, pa obratite pažnju na signale kako biste na vreme saznali da li ta praksa nudi budućnost:

  • Uz šturo objašnjenje dobijate komplikovane zadatke;
  • Slabo prisustvo mentora i ne udubljivanje u reviziju samih zadataka;
  • Nekonstruktivne zamerke, kojim se ne može unaprediti obavljanje posla;
  • Veliki broj primljenih praktikanata koji obavljaju isti posao;
  • Otaljavanje komunikacije poslodavca sa praktikantima;
  • Tzv. slanje po burek”.

Ako ste uočili neki od ovih signala, možda je vreme da kažete “doviđenja” i pokušate sa nekom drugom praksom!

Prihvatajte nove zadatke dobrovoljno

hvatanje beleški saveti na praksi

Naravno, prethodno razmislite da li određeni zadatak na praksi možete završiti. Ako je potrebno da ostanete i duže od predviđenog radnog vremena, sasvim sigurno ćete usvojiti više znanja i kupićete poslodavce ovim potezom, ali vodite računa da je taj zadatak ostvariv.

slika

Jedina gora stvar od toga da propustite koristan i važan projekat, jeste da se obavežete i potom “ne dostavite”, kako bi se to žargonski moglo reći.


Odazovite se na pozive starijih kolega ili mentora da prisustvujete sastancima, i planiranju aktivnosti celog tima. Združićete se, a i steći širu sliku posla koji obavljate. “Šumu ne čini jedno drvo!”.

Imate li još neki koristan savet kako iskoristiti praksu na pravi način? Slobodno nam pišite, rado ćemo dopuniti listu i pomoći drugim studentima koji tek ulaze u poslovni svet!

Podeli