Hosteli u Beogradu – pristupačno upoznavanje prestonice

Postoji ona “stara”: “Nije bitno gde si, nego s’ kim si.”, iako se delimično slažemo sa tim, ipak znamo za bolje, i zato znamo da za dobar provod na odmoru nije dovoljan prost odabir destinacije za putovanje. Ključno je dobro se organizovati i na vreme proveriti gde želite da se smestite, pa upravo zato ukoliko se odlučite za odmor u Srbiji i za putovanje u Beograd, na vreme saznajte gde je najbolji hostelski smeštaj u Beogradu i šta sve Beograd nudi.

panorama Beograda

Beograd je veliki grad kada se posmatra kroz mogućnosti koje Beograd pruža, zatim iz ugla brojnih muzičkih, sportskih i kulturnih dešavanja u Beogradu, ali i u smislu mesta za izlazak u centru Beograda, njegovoj periferiji i rekama. Međutim, dostupnost svega u Beogradu je na takvom nivou da stičete utisak da je ovaj grad ipak dovoljno mali da zadovolji Vaše potrebe i želje za akcijom, pri čemu je zaista korisno odlučiti se za smeštaj u centru Beograda, kako biste imali “početnu prednost” u osvajanju glavnog grada Srbije. Upravo zato predstavljamo različita dešavanja u Beogradu koja bi trebalo da ispratite, lokacije u Beogradu koje morate posetiti i dostupne aktivnosti tokom svakog doba dana i noći koje stoje na raspolaganju ukoliko se uputite na nekoliko dana u Beograd.

Gde odsesti u Beogradu?

Tokom ovog članka imate šansu da upoznate sve potencijalne mogućnosti koje Beograd nudi, pa zbog toga odmah u startu da potvrdimo ono što verovatno već znate. Najbolje je naći smeštaj u centru Beograda, s obzirom na to da se većina svih događanja odigrava u centru grada, dok sa druge strane upravo kroz centar prolaze glavne tramvajske, trolejbuske i autobuske linije u Beogradu (autobusi 26, 31, 59, 95; tramvaji 2, 3, 7, 9; trolejbusi 19, 22, 28, 29, 41;), pomoću kojih lako možete stići na svaki kraj Beograda. Smatramo da je gubljenje vremena najveći neprijatelj svakog turiste, s toga ukoliko se pitate koji su jeftini hosteli u Beogradu, Beleške Vam pružaju odgovor na to pitanje i savetuju da Vaš izbor padne na neki hostel u centru Beograda.

Belgrade Modern Hostel u srcu Beograda

Belgrade Modern Hostel je hostel koji je do sada izgurao veliki broj posetilaca i ima iskustva u pružanju dobre ugostiteljske usluge svima koje je put naveo u Beograd. Belgrade Modern Hostel se nalazi na lako dostupnoj a ušuškanoj lokaciji u samom centru grada, u ulici Makedonska 21, na 3 minuta hoda od Trga Republike i 2 minuta hoda od poznatog Doma omladine. U ovom hostelu možete noćiti po ceni od samo 6 eura za višekrevetne sobe, pri čemu u kafeu pored Belgrade Modern Hostel-a možete doručkovati za svega 2,6 eura. Ukoliko ipak niste zainteresovani za doručak u sklopu aranžmana, na svega nekoliko metara od ulaska u Belgrade Modern Hostel, dostupne su Vam beogradske pekare, najbolje picerije u Beogradu i unikatne beogradske kobasice (Skadarlijske kobasice). Belgrade Modern Hostel je u svakom smislu hostel modernih shvatanja i načina poslovanja, u okviru kog se možete odmoriti u lounge-u hostela, i naravno različitim vrstama soba tj. smeštaja, koje u sklopu cene podrazumevaju posteljinu i peškire, fen za kosu, kupatila, ormariće za lične stvari i mogućnost plaćanja gotovinom ili platnim karticama. Svoj boravak u Belgrade Modern Hostel-u možete rezervisati putem booking-a ili sajta Belgrade Modern Hostel-a.

Downtown Central Hostel

Hostel još bliži Trgu Republike, Downtown Central Hostel, smešten je u ulici Kolarčeva 7, preko puta palate Albanija i samog ulaza u Knez Mihajlovu ulicu tj. uz najpoznatije šetalište u Beogradu. Prednosti Downtown Central Hostel-a su njegova lokacija, koja pruža mogućnost da gradskim prevozom odete do najdaljih tački grada, a da se zatim provodite u Beogradu do najkasnijih časova i opet jednostavno, u svako doba odete na spavanje u samom centru Beograda. Cene noćenja u Downtown Central Hostel-u se takođe kreću već od 6 eura po osobi za višekrevetne sobe.

Šta raditi u Beogradu?

#1 – Upoznajte Beograd – šetnja centrom Beograda

Postoji mnogo načina da upoznate duh Beograda, a šetnja kroz Beograd je početni i neizostavni korak u tom poduhvatu. Iskoristite jedno jutro Vašeg boravka u Beogradu da ustanete ranije, doručkujte ukusni burek koji pravi pekara ispred Vašeg hostela, i orni pođite u obilazak centra grada. Otpočnite šetnju na glavnom trgu u Beogradu, Trgu Republike, i suprotno od smera koji pokazuje Konjanik zakoračite kroz Knez Mihajlovu, isprobajte kafu koju nude brojni kafići u Knez Mihajlovoj (glavnoj pešačkoj zoni), razgledajte izloge i pogledajte živopisne fasade koje na tom mestu postoje dugo vremena uprkos brojnim bombardovanjima koje je Beograd kroz istoriju pretrpeo. Upravo u te zgradice su se doselili ili ih čak izgradili prvi stanovnici, u to vreme, šireg dela grada Beograda. Umijte se na česmi u Knezu ili prošetajte direktno do Kalemegdana i skrenite desno ka Dorćolu. Tako imate priliku da otkrijete Stari grad, kako se danas zove opština na kojoj se nalazi Dorćol, odnosno kraj koji se među prvima razvijao tokom širenja Beograda izvan zidina Beogradske tvrđave na Kalemegdanu. Nakon novog skretanja desno u ulicu Cara Dušana, a zatim uspona kroz Francusku ulicu, vraćate se na polaznu tačku, i slobodno se uputite u suprotnom smeru od pređašnjeg puta, ka Trgu Slavija ili kroz bezistan i Trg Nikole Pašića ka Bulevaru Kralja Aleksandra, koji je takođe značajno šetalište u Beogradu.

#2 – Spustite se na beogradske reke

Najveća lepota i vrednost Beograda leži u njegovim rekama, odnosno činjenici da se nalazi na ušću Save u Dunav tj. na dve najznačajnije reke u Srbiji. Za koju god destinaciju na reci u Beogradu da se odlučite, korisno je da svoj boravak otpočnete iz centra Beograda, s obzirom na to da postoje brojne autobuske linije koje bi Vas odvele na željeno mesto. Bilo da se odlučite da se spustite na 25. maj, odnosno šetalište i poznati sportski kompleks na Dorćolu, a ispod Kalemegdana, imate priliku da iznajmite bicikle ili da se prošetate duž ušća sa starog dela Beograda. Takođe možete sesti i na neki od splavova koji se nalaze neposredno u blizini Nebojšine kule, ili da u produžetku u smeru ka Brankovom mostu, sednete u poznate lokale u sklopu “Beton hale”, uz samu reku Savu. Takođe, možete preći i na novobeogradsku stranu Beograda, gde imate priliku da sednete na neki od splavova na poznatom Ušću, koji su najčešće prepuni noću, ili da šetnjom uzvodno uz Dunav stignete do Zemunskog keja i samog Zemuna, gde se nalaze poznati riblji restorani Šaran, Stara kapetanija i drugi, ali i takođe poznati splavovi kao što je Amsterdam. Kao da ove tri lokacije na rekama nisu dovoljne, postoji i četvrta, nešto dalja od centra Beograda – tzv. Savski kej na kom takođe imate priliku da uživate u šetnji kraj Save ili da Vas osveže splavovi na Savskom keju.

#3 – Dan na “Beogradskom moru” tokom leta (Ada Ciganlija)

Idealan izbor za letnji boravak u Beogradu, jeste da se uputite na celodnevni boravak na Adi Ciganliji, koja je prepuna mogućnosti i dešavanja, kao i ono što je najbitnije – Ada pruža priliku da se osvežite kupanjem u tzv. “Beogradskom moru”. Bilo da odete na novobeogradsku, bilo da odete na makišku stranu Ade, postoje brojni kafići na Adi (Timeout, Sunset, Bikini bar itd.) čije ležaljke na plaži Ade možete koristiti uz kupljeno piće tokom celog dana. Ukoliko ipak ne želite da se kupate ili ste zaboravili kupaći, na Adi možete iznajmiti bicikl i rolere i obići Adu uz uživanje i pogled na prelepo prirodno okruženje Ade. Postoji mogućnost i da odigrate neki sport na kopnu za koje postoje brojni sportski tereni na Adi, zatim mini golf, climbing na Adi, ili u slučaju da Vas interesuju sportovi na vodi, isprobajte skijanje na vodi koje se nalazi na samom kraju Ade Ciganlije tj. ovog popularnog beogradskog jezera. Oni koji vole ekstremne sportove mogu iskušati bandži džamping na Adi, a kada od svih aktivnosti neizostavno ogladnite, dostupni su brojni restorani ili kiosci brze hrane u kojim možete probati pljeskavice i druga roštiljska jela kao i krofne, palačinke i još mnogo toga.

#4 – Kalemegdan (tvrđava) i Beo Zoo Vrt

Najpoznatiji spomenik u Beogradu, Beogradska tvrđava na Kalemegdanu kao i Kalemegdanski park, nalaze se praktično na 5-10 minuta lagane šetnje od Trga Republike, odnosno centralne pešačke zone u Beogradu. Kalemegdan je nešto što ne smete propustiti da posetite, s obzirom na to da se u njega zaista mnogo uložilo i izgleda zadivljujuće, pogotovo kada znate da je provobitna Beogradska tvrđava izgrađena na ostacima stare keltske tvrđave iz IV pre nove ere. Značajno je znati da je Beograd bio centralno mesto događanja još od praistorije, zatim u vreme Rimskog carstva kada je bio poznat kao Singidunum, a zatim i kao Beograd od srednjeg veka na ovamo. U podnožju tvrđave, na severo-istočnoj strani ka Dorćolu, smešten je i beogradski zoološki vrt (“Beo Zoo Vrt”), koji toplo preporučujemo da posetite i pogledate impozantan broj životinja koje ovde žive u zaista odličnim uslovima. Cena karte za Beo Zoo Vrt je 450 RSD (4 eura) po odrasloj osobi za ceo dan.

#5 – Ručak u Skadarliji i lokalni specijaliteti srpske kuhinje

Poznata boemska oblast u centru Beograda, Skadarlija, je mesto u koje turisti najradije svraćaju, a zaista i imaju zbog čega. Najpoznatije, a neke i najstarije beogradske kafane i restorani, kao što su Tri šešira, Dva bela goluba, Zlatni bokal, Dva jelena, Ima dana, Šešir moj i drugi restorani, uz najstariju kafanu – “?” (Znak pitanja?) koja se ne nalazi u Skadarliji već preko puta Saborne crkve, su kultna mesta u Beogradu, u kojima su nekada davno sedeli najveći umovi Beograda, ispijali svoje vino i ostavili neobrisivi duh koji i danas krasi Skadarsku ulicu. Ova legendarna i lepa ulica od kaldrme, sa niskim zgradama, kućama i prelepim baštama restorana u samom centru grada, nudi različita jela srpske kuhinje i ukusne srpske specijalitete, odličan ugođaj uz tamburaše i najlepše utiske koje ćete zauvek poneti sa sobom iz Beograda.

#6 – Noćni provod u Beogradu

Beograd je poznat kao grad koji nikada ne spava. Noćni izlasci u Beogradu su nešto što se prepričava i mnogima su glavni razlog zašto treba posetiti Beograd i Srbiju. Iako već sada postaje jasno da je Beograd više od žurki i onoga što pružaju beogradski noćni klubovi, definitivno ne smete propustiti izlazak u neki dobar noćni klub ili beogradski bar, beogradske kafane ili na neki poznati beogradski splav. Ukoliko posećujete Beograd tokom leta, najčešće mesto gde se izlazi su bašte i klubovi na otovrenom (Barutana, KPTM, Sinnerman jazz club, Terassa…) ili ipak beogradski splavovi (Freestyler, Povetarac, Sound, River, Shake ‘n’ Shake, Divljina…) u kojima vruhnski rock bendovi k i narodni bendovi narodne muzike, beogradski DJ-vi ili tamburaši mogu zadovoljiti Vaše potrebe za noćnim provodom. Ukoliko ‘pak dolazite u Beograd tokom zime i pitate se koje je najbolje mesto za izlazak u Beogradu, odgovor su brojni klubovi u centru Beograda kao i različiti pub-ovi i barovi (Irish Pub…) ili čak moderne beogradske kafane koje postoje u svim varijantama, bilo leti, bilo zimi. Beograđani vole i da se spuste u nezvanični kulturni centar Beograda – Savamala, koja uz poznati Mikser House, Čorba Kafe i različite događaje i festivale, garantuje dobar provod u Beogradu.

#7 – Festivali u Beogradu

Beograd je dom najrazličitijim festivalima, pa tu spadaju filmski (FEST) i pozorišni beogradski festivali (BITEF – 17. – 24. septembar 2015.), ali i drugi kulturni festivali, a među njima i najpoznatiji muzički festivali na Balkanu. Definitivno se kao prvi mora navesti letnji muzički festival, festival piva, odnosno Belgrade Beer Fest (19. – 23. avgusta 2015.) koji se svakog avgusta tradicionalno održava u Beogradu više od 10 godina na Ušću, a na kom tokom petodnevnog programa imate priliku da vidite kako nastupaju najbolji muzičari iz bivše Jugoslavije, ali i odlični strani izvođači, uz različite vrste piva koje možete probati upravo na Beogradskom Beer Fest-u, s obzirom na to da svake godine učestvuje veliki broj izlagača. Učestvuju manje pivare, ali i najpoznatiji svetski brendovi piva. Regionlno poznat je i Mikser festival koji organizuje Mixer House, poznati klub iz Savamale, kome podršku u ovome pružaju i drugi klubovi u Savamaloj, kada se celokupna Savamala pretvara u muzički i izložbeni prostor. Tu su i Belgrade Calling muzički festival, Musicology festival i mnogi drugi.

#8 – Muzeji u Beogradu

Beograd kao kulturni centar Srbije, poseduje mnoštvo muzeja do kojih možete lako stići od Vašeg smeštaja u centru Beograda, pogotovo uzevši u obzir činjenicu da su gotovo svi tu i smešteni. Beogradski muzeji poseduju impozantne, svestrane kolekcije iz različitih naučnih i kulturnih grana, a turistima su po nepisanom pravilu najzanimljiviji: Etnografski muzej na Studentskom trgu, Istorijski muzej Srbije na Trgu Nikole Pašića, Narodni muzej na Trgu Republike, Muzej grada Beograda u Zmaj Jovinoj, Vojni muzej na Kalemegdanu, Muzej Nikole Tesle u Krunskoj ulici i drugi.

#9 Svratite u neki beogradski park i družite se sa Beograđanima

S obzirom na to koliko su beogradski parkovi puni, bilo zimi, bilo leti, neki bi rekli da u Beogradu niko ništa ne radi. Zato, ukoliko želite priliku da upoznate Beograđane i one koji se tako osećaju, opcija je da se posete lepi beogradski parkovi u centru grada, i da se dobro provedete uz koje pivo sa lokalcima i najverovatnije druženje uz zvuke gitare. Kao definitivni predstavnik među parkovima može se navesti Studentski park, jer iako nije najveći i najlepši, Studentski park ima “ono” nešto i mesto je okupljanja studenata decijama unazad. Naravno istoj svrsi služi i Kalemegdanski park koji se nalazi na uzvišenju na kom je i Beogradska tvrđava, ali i drugi popularni parkovi u Beogradu kao što je Tašmajdanski park.

 

Podeli