Iznajmili ste stan, a u njemu bube – evo kako da ih se rešite

Bliži se početak nove školske godine za studente. Mnogi brucoši iz manjih gradova su već uveliko u potrazi za stanom, a i neki studenti starijih godina sigurno će poželeti da pronađu novi, komforniji i bolje uređen stan za školsku godinu koja je pred njima. Oni koji su imali sreće, možda su se već uselili u novi stambeni prostor.

A ima i onih koji su pronašli novi stan, ali nisu baš zadovoljni i srećni zbog toga, iako im je nova “gajba” izgledala savršeno. Problem je u bubama! Zamislite to razočarenje – vaš novi stan je na savršenoj lokaciji, samo 10 minuta hoda od fakulteta, kirija nije preterano skupa, ful je opremljen, ima sve što je jednom studentu potrebno, možda i više od toga, ali ima i – bube.

Mnogi stanovi u zgradama često su meta prave najezde raznih insekta i buba, a među njima prednjače ruse bube. Zato, ako imate problem sa bubama rusama u vašem novom stanu, obavezno pročitajte ovaj tekst.

Buba ruse su gadne i treba ih se osloboditi što pre!

Buba ruse su štetočine koje su se u potpunosti prilagodile za život sa ljudima. One žive tamo gde mi živimo, jedu ono što mi jedemo. Brzo trče, dobro se skrivaju, jedu bilo šta i imaju zadivljujuću reproduktivnu sposobnost.

Ako se nalaze u mestima gde je vlažno i toplo i gde im je hrana i voda lako pristupačna, mogu mnogo brže da se razmnožavaju. Ukoliko im je u nekim normalnim uslovima potrebno da se jaja izlegu za oko 5-6 nedelja, taj proces može i da se skrati za polovinu u slučaju da su uslovi bolji, što podrazumeva da  uvek na raspolaganju imaju dovoljno vode i hrane i da je u prostorijama u kojima su se pojavilie dovoljno toplo.

Buba ruse se slobodno mogu svrstati na prvo mesto među štetočinama koje se nalaze po kućama, stanovima i restoranima. Sakrivaju se tokom dana a noću su aktivne, jer tokom noći traže hranu. Uglavnom se nalaze u kuhinjama, ali može ih biti i u drugim prostorijama u kojima ljudi jedu i piju, a često ih možemo videti i u kupatilima. Ipak, nekada ih možete primetiti i danju.

Kako se rešiti buba rusa?  

Ako tokom dana u prostorijama izvan kuhinje vidite puno buba rusa, to znači da  imate ozbiljan problem koji treba da rešite što je pre moguće. S obzriom da je reč o vrlo uspešnim štetočinama kojih se teško možete osloboditi sami, možda bi najbolje bilo da razmislite o tome da iskoristite usluge uspešne agancije za suzbijanje buba! Imajte na umu da se dezinsekcija mora što pre obaviti i to u svim prostorijama!

Buba ruse se skrivaju duboko u uskim pukotinama što otežava pristup i primenu insekticida. Zato je i teško osloboditi ih se bez angažovanja profesionalaca. Pored prskanja, profesionalna dezinsekcija podrazumeva i korišćenje proverenih gelova koji su znatno efikasniji u eliminaciji svih vrsta insekata, a manje su štetni po čoveka.

Kontrola buba rusa posebno je teška u zgradama, gde ima puno stanova, jer se ovi dosadni insekti lako mogu premeštati iz jedne jedinice u drugu tako što će pratiti cevi ili električne vodove. Većina stambenih zgrada ima jednu ili dve snažno zaražene jedinice koje kao da hrane buba ruse i iz susednih stanova. Uspešna kontrola buba rusa u zgradama zahteva koordiniran i odlučan napor između stanara i izvođača suzbijanja štetočina.

Uništavanje buba rusa kao prevencija raznih bolesti

Buba ruse su više nego samo obična smetnja u našim stanovima i kućama. One mogu biti prenosioci raznih bolesti. Na njihovim telima nalaze se mikrobi koje prenose kada lutaju smećem i ljudskim otpadom, a zatim tim mikrobima zagađuju čiste površine ili hranu u vašem domu.

Kod osetljivih osoba, buba ruse mogu izazvati alergiju i astmu, a neka istraživanja su čak pokazala da su ove bube glavni uzročnici astme među decom koja žive u velikim gradovima.

Kako se vrši dezinskecija buba rusa?

Uništavanje ovih opasnih insekata u zatvorenim prostorima daleko je od starih dana kada je kontrola buba rusa i buba švaba značila mesečno zamagljivanje ili prskanje pločica. U 1980-im, profesionalci za suzbijanje insekata počeli su koristiti mamce za buba ruse i buba švabe. Ovi vrlo uspešni mamci uklonili su iz upotrebe rutinsko prskanje, i njegove loše mirise i isparavanja. Danas profesionalci primjenjuju gelove ili kontejnerske mamce u pukotinama i na mestima u kojima žive buba ruse. Dezinsekcija je mnogo pouzdanija nego što je bila pre nekoliko decenija.

Stručnjaci za dezinsekciju mogu prilagoditi program kontrole insekata za vaše specifične potrebe. Prvo, u agencijama koje se bave ovim poslom rade obučeni tehničari koji će obaviti pažljiv pregled kako bi utvrdili stepen zaraženosti buba rusa i mesta koja zahtevaju posebnu pažnju.

U većini slučajeva, bube ruse se mogu uspešno eliminisati primenom gelova. Međutim, ako  je vaš problem sa insektima ozbiljniji, ni to neće biti problem. Dezinsekcija može da podrazumeva i intenzivnu uslugu koja uključuje primenu insekticida u pukotine i na prazninama koje se nalaze duboko u zidu gde se insekti koncentrišu dok spavaju.

Ako imate problem sa bubama u stanu, uvrstitite na listu troškova i budžet za dezinsekciju, ali nemojte brinuti, jer je reč o jednokratnom trošku. Bez obzira na vrstu usluge koju je potrebno primeniti, ishod je uvek izvestan. Vaš problem sa bubama će sigurno I brzo biti rešen, a vaš novi stan će biti spreman da u njemu provedete najlepše studentske dane i spremite gomilu ispita koji vas čekaju u narednom semestru.

Podeli