Iznajmljivanje stana samostalno ili sa cimerom: prednosti i mane

Položili ste prijemni ispit, upisali fakultet i sada treba da izaberete stan u kome ćete započeti svoj studentski život. Šta je bolje: živeti sam ili sa cimerom? Nema studenta koji se nije našao pred ovom dilemom. Međutim, za razliku od ispita, u ovom slučaju ne postoji tačan odgovor. Sve zavisi samo od vas, vaših navika, potreba i finansijskih mogućnosti.

Ukoliko pokušavate da odlučite da li želite da živite sami ili da delite stan sa cimerom (cimerima), možda će vam stvari biti jasnije kada odgovorite na nekoliko važnih pitanja.

Kakve su vam finansije?

Manji troškovi stanovanja su najčešći razlog zbog kog se studenti odlučuju da žive sa cimerima. Jednostavno rečeno, druženje sa cimerima može biti zabavno, a uz to vam štedi novac za gotovo sve troškove života.

Veći stan

Iznajmljivanje nekretnine, tj stana tokom studiranja neretko znači i najveći trošak za studenta i njegovu porodicu. Visina mesečne kirije variraće od mesta stanovanja, kvadrature i opremljenosti stana. Zbog toga zajedničko plaćanje stanarine može biti odlično rešenje.

Sa cimerom sa kojim delite stanarinu, verovatno ćete moći da priuštite sebi komfornije mesto nego ako  živite sami. Veći stan ne znači samo više spavaćih soba, već i više prostora uopšte. Prostran dnevni boravak, odvojena kuhinja sa trpezarijom, veće kupatilo ili pak dva manja, sve ove prostorije često su uključene u veće stanove.

Uskladite sa cimerom lokaciju, visinu stanarine koju možete priuštiti, broj soba, opremljenost tj. stanje nekretnine, a onda pretražite širok izbor stanova za izdavanje. Postoji puno sajtova za prodaju i iznajmljivanje stanova na kojima možete pronaći pravo mesto za vaš studentski život.

Budžet studenata nikad nije veliki, ali srećom na tržištu se nudi veliki broj nekretnina koje su prilagođene upravo studentskom životu i finansijama.

Deljenje troškova

Kada imate cimere možete podeliti komunalije i ostale troškove. Račun za struju, vodu, grejanje, internet i kablovsku televiziju, Infostan – sve te dažbine podeljene na pola značiće veći studentski džeparac. Morate priznati da je novac koji vam ostane da potrošite na knjige, bioskop ili pozorište dobrodošao.

Ako se lepo dogovorite, možete podeliti ne samo troškove komunalnih usluga, već i račun za hranu. Naravno, morate biti oprezni kada je deljenje troškova u pitanju, jer ćete biti odgovorni za celu stanarinu i sve račune, ako vaš cimer ne plati svoju polovinu.

Bez obzira na sve finansijske pogodnosti koje deljenje stana sa cimerom donosi, važno je znati da nije sve u novcu. Mnogo je bitnije da stanujete sa nekim u kog imate poverenja i sa kim će vam život odgovarati u svim segmentima. Ukoliko ne nađete takvu osobu, onda je sigurnije da živite sami.

Da li volite da živite sami?

Ovo je možda najbitnije pitanje nakon finansija koje morate postaviti sebi pre nego što se uselite u svoj studentski stan. Ako imate cimera, verovatno ćete se osećati manje usamljenim. Međutim, ako veći deo dana žudite za malo vremena provedenog u samoći ili ako morate biti sami da se opustite onda cimer nije najbolje rešenje.

Život sa nekim drugim može vam pokvariti dnevni raspored i stil života. Takođe, deljenje stana može biti i nepresušni izvor svakodnevnog stresa,  čak i ako nema posebnih problema između vas i vašeg cimera.

Da li volite da delite?

Premda zvuči kao nešto što biste pitali dete u nižim razredima, deljenje je veoma važno. Kada imate cimera, neminovno je da svoj život delite sa drugom osobom. To u kojoj meri delite zavisiće od vas. Možda se srećete u mimohodu svakog jutra kada se spremate za predavanja ili ste pak najbolji prijatelji. Šta god da je slučaj, činjenica je da između vas mora postojati dogovor oko finansijskih detalja, ali i mnogih drugih segmenata zajedničkog života.

Ko pere sudove, ko usisava, ko plaća račune u pošti, da li je dozvoljeno pušenje u stanu, u koje vreme možete imati goste? Vidite? Oko svega mora postojati dogovor kada delite stan i životni prostor.

Ujedno, nema ničeg zabavnijeg od cimera sa kojim se oko svega lako sporazumete. Odjednom dobijate prijatelja koji živi sa vama i možete danonoćno da se družite, zajedno učite, jedete i provodite vreme na bilo koji drugi zanimljiv način.

Koliko vam je važna vaša privatnost?

Odmah nakon pitanja o deljenju sledi ono o privatnosti. Koliko ste spremni da se otvorite nekom drugom, koje su to stvari koje ipak ne možete da podelite? Kada živite sami možete raditi šta poželite. Ako je to gledanje televizije u tri ujutro, ostajanje u pidžami do podneva ili sloboda da jedete eurokrem direktno iz teglice – nije važno. Jedino što je bitno jeste da nema ko da vam zameri na takvom ponašanju.

Život sa cimerom ne pruža sve te slobode. Možda je osoba sa kojom živite izuzetno društveni tip, pa svakog dana imate goste ili kolege sa fakulteta u stanu. Ukoliko vam ne odgovara buka ili jednostavno niste uvek raspoloženi za druženje, ovo može biti problem.

Ako cenite svoju privatnost i nezavisnost, onda život sa cimerkom možda nije najbolje rešenje za vas.

Da li već poznajete nekog ili tek treba da pronađete cimera?

Živeti sa nekim koga već poznajete nije garancija za cimersku slogu, međutim, može i te kako olakšati mnoge stvari. Za početak, ne morate se upuštati u potragu za cimerom i razgovarati sa bezbroj stranaca.

Nekad upravo ovo može biti dobitna kombinacija, te u cimeru pronađete novog prijatelja za ceo život. Međutim, uvek postoji rizik kada delite stan sa nekim nepoznatim, od neslaganja oko održavanja zajedničkog prostora preko podele računa ili kirije. Cimer koji uvek kasni sa plaćanjem nije baš nešto što vam treba u vreme ispitnog roka, zar ne?

Kako se nosite sa sukobima?

Čak i ako živite sa svojim najboljim prijateljem, sasvim je izvesno da će u nekom trenutku doći do neslaganja između vas. Možda cimer svakog meseca kasni sa svojim delom stanarine ili gleda televiziju usred  noći dok vi pokušavate spavati.

Bez obzira na to sa kojom lakoćom sklapate kompromis i dogovor da ne bi došlo do sukoba, nesuglasice su obavezan deo zajedničkog života. Ukoliko se ove sitne rasprave nadovežu na brigu oko ispita ili neki problem koji imate kod kuće, onda to može biti dodatan stres.

Za mlade osobe koje se ne snalaze u ovakvim situacijama najbolje, možda je pametniji samački život.

Kakvi su vaši odgovori na ova pitanja? Sa čim možete da se nosite, šta bi vam najviše smetalo, a šta najviše odgovaralo? Budite iskreni prema sebi, jer odluka o mestu stanovanja i deljenju stana u velikoj meri može uticati na vaš društveni život i akademski uspeh.

Podeli