Jadransko more: mesta koja tokom leta najviše posećuju mladi

Jadransko more predstavlja jednu od najatraktivnijih letnjih destinacija u Evropi, a letovanje u Hrvatskoj ili Crnoj Gori je uvek u trendu kada su u pitanju mladi ljudi. Prelepa obala, odlične opcije za aktivan odmor, sportovi na vodi, muzički festivali i noćni provod pravi su mamac za ovu grupu turista.

Duž Jadrana puno je gradova i odmarališta u kojima mladi mogu uživati u sadržajima koji su njima zanimljivi. U tekstu koji sledi fokusiraćemo našu pažnju na mesta u Hrvatskoj i Crnoj Gori koja preferiraju studenti i zaposleni mladi ljudi. Navešćemo i neke od razloga zašto su baš ta odredišta toliko popularna. Pa ako do sada niste isplanirali gde ćete provesti odmor, a uštedeli ste nešto novca za letovanje, evo nekoliko naših predloga!

#1 Dubrovnik – savršena destinacija za jedrenje

Dubrovnik je jedan od najposećenijih gradova na jadranskoj obali i poslednjih godina prava hit destinacija za jedrenje. Upravo iz ovog grada ka otvorenom moru kreću brojne jedrilice. Sve više mladih turista se odlučuje za ovaj vid letovanja i opciju da drugim primorskim gradovima prilazi sa mora, a ne sa kopna. 

Iskustvo koje dožive na ovaj način je neponovljivo. Osim toga, tokom jednog letovanja mogu obići više mesta na hrvatskom i crnogorskom primorju. Tako na primer, ako krenete iz Dubrovnika i ako je vaš izbor za jedrenje Dalmacija možete obići ostrva Mljet, Lastovo i Korčulu i uživati u divnim plažama i ronjenju u čistoj prozirnoj vodi. A ako krenete još malo severnije, možete posetiti i ostrva Hvar, Brač ili najveći hrvatski grad na moru Split. 

Za mlađe ljubitelje sedme umetnosti, treba još reći da su u starom gradu Dubrovniku snimane neke od scena iz jedne od najpopularnijih HBO serija Igra prestola. Pa ako ste ljubitelj ovog serijala možete uplatiti i turu “Putevima Igre prestola”. Lokalni vodič će vas provesti kroz mesta na kojima su snimane scene a koja ćete prepoznati u seriji.   

#2 Ostrvo Pag i plaža Zrće – raj za ljubitelje elektronske muzike

Ostrvo Pag je peto po veličini u Hrvatskoj i nalazi se između Rijeke i Zadra. Možda neupućenim turistima manje poznato, ali odlično znano ljubiteljima elektronske muzike. Žurke počinju u večernjim časovima i traju do ranih jutarnjih sati. Ostrvo je poznato i kao hrvatska Ibica, posebno zbog plaža Zrće i Novalje.  

Na Pagu se tokom letnje turističke sezone održi više od 20 festivala. Neki od najpoznatijih su Hideout Festival, Sonus i Fresh Island. Plaža i dobar provod privlače mlade ljude iz celog sveta koji žele da plešu i uživaju u elektronskoj muzici. Jedan od najvećih klubova na otvorenom na ovom ostrvu Papaya Beach Club može da primi čak do 5.000 ljudi. Poznat je po gostovanju brojnih poznatih DJ-eva svetskog renomea. 

Osim toga, ostrvo Pag nudi i divne plaže koje su takođe popularne među mladima kao što je Ručica, Čista i Caska. Brojne su i male uvale koje deluju poput morskih bazena. Ukoliko ste ljubitelj ronjenja možete istražiti i neke od vodenih pećina na obodima ovog ostrva.

#3 Split – grad koji odiše mladalačkom energijom

Split, drugi grad po veličini u Hrvatskoj i najveći na moru, ima preko 15 kilometara obale i duž nje se nalaze neke od najlepših plaža u Dalmaciji. Pre svega tu su Bačvice, Žnjan i uvek popularan među mladima Kaštelat. Naravno, pored uživanja na plaži i kupanja u moru, ono što je mladima uvek najinteresantnije jesu muzika i lud noćni provod. 

Split važi za grad mladalačke energije i odličnog noćnog provoda. Brojni su klubovi i pabovi koji organizuju žurke do ranih jutarnjih sati. Neki od najpoznatijih su Klub Bačvice na istoimenoj plaži i La Playa Beach Bar & Club.

Od muzičkih festivala koji su izuzetno posećeni posebno se izdvaja Ultra Europe kao deo Ultra Music Festivala. Relativno nov muzički događaj koji traje svega desetak godina i koji okuplja ljubitelje elektronske muzike. Do sada, na festivalu su nastupali neki od najpopularnijih Dj-eva na svetu. Često se događalo i da se neki od posebnih koncerata u okviru ovog muzičkog spektakla održavaju na Hvaru, ostrvu u blizini Splita koje je takođe turistički jako posećeno. Festival obično traje tri dana i održava se u prvoj polovini meseca jula. 

#4 Pula – isprobajte kajakaštvo i zaronite u podvodne pećine Istre

Za one kojima treba više adrenalina i koji su avanturističkog duha tu je istraživanje pećina i zaliva u okolini Pule kajakom. Ako želite to možete uraditi i u noćnim satima uz pratnju lokalnih iskusnih kajakaša. Postoji i tura kajakom do Briona. Grupa od pet ostrva neverovatne lepote i reljefa koje vredi istražiti, a koja je malo starijima poznata i po TItovoj letnjoj rezidenciji. U Puli postoje i lokalne škole ronjenja, pa ako želite da vidite podvodni svet iz prave perspektive možete zaroniti u turkizne vode koje okružuju Istru. 

Kada je reč o muzici, u pulskoj Areni svoje koncerte su imala neka od najvećih svetskih imena uključujući Eltona Džona, Stinga i Dejvid Gilmora. Ove godine koncertna sezona biće takođe izvanredna, a između ostalih, svoje koncerte održaće Robi Vilijams, Eros Ramacoti i Zdravk Čolić. Jedan od poznatijih muzičkih događaja za mlade koji su zaljubljenici u pank i hardkor muziku je Monte Paradiso. Traje već 30 godina i održava se svakog leta u društvenom centru Rojc. 

Ipak, Pula je svakako najpoznatija po svom filmskom festivalu koji se ove godine održava jubilarni 70. put, i to od 15. do 23. jula. Najveću nagradu, “Zlatnu arenu” poneli su mnogi naši poznati glumci i glumice. Pa čak i neka od najvećih svetskih imena sedme umetnosti su gostovala na ovom festivalu, poput Sofije Loren, Ričarda Bartona, Elizabet Tejlor, a u novije vreme i Džon Malkovič i Rejf Fajns. Festival se održava u specifičnom ambijentu pulske arene u prijatnim večernjim satima. 

#5 Budva – prestonica žurki na crnogorskom primorju

Budva je grad u kojem se leti održavaju brojni festivali. Iako i drugi primorski gradovi u Crnoj Gori pokušavaju da privole mlade da letuju na njihovim obalama, Budva i dalje važi za prestonicu klupskih žurki na crnogorskom primorju. Ima jako velik broj klubova i diskoteka. 

Svakako najpoznatiji događaj koji okuplja mlade iz celog sveta je Sea Dance festival koji je od 2014. godine deo Exit Adventure-a. Žurka na otvorenom koja traje dan i noć i jedan od najznačajnijih muzičkih događaja na Mediteranu koji je čak pre par godina dobio i nagradu Najboljeg evropskog festivala za mlade ove vrste. Ipak kako stvari sada stoje upitno je da li će se održati ove godine. Lako se može dogoditi da se preseli u Hrvatsku ili čak Tursku ili Bugarsku. Bilo kako bilo, sigurno je da će se na ovoj plaži i dalje održavati neverovatne žurke koje mladi prosto obožavaju. Grad Budva već najavljuje neke takve aktivnosti za ovo leto. 

Budva je odlična destinacija i za ljubitelje sportova na vodi. Jako je popularno skijanje na vodi, flayboarding i parasailing. Svakako odličan izbor za pre svega mlade ljude koji su zavisnici od adrenalina. Ne treba zaboraviti i da je Budva jedno od omiljenih odredišta studentskih saveza iz Srbije, pa se u njoj često organizuju elektrijade, medicinijade i druga studentska okupljanja. 

Hrvatsko i crnogorsko primorje je jako popularno među mladim ljudima. Pruža im daleko više zabave i uživanja od drugih letnjih turističkih destinacija u regionu. Pa ako još uvek niste posetili barem neki od gradova i mesta na Jadranu koje smo opisali u ovom tekstu, učinite to ovog leta. Uz dobru organizaciju provod vam je zagarantovan.

Podeli