TOP 10: Naj festivali elektronske muzike u svetu

Veliki ste fan elektro dens muzike (EDM)? ​Ako i niste, možda volite ponekad da poslušate neki dobar “mix” ili jednostavno volite dobro da se zabavite na nekoj velikoj žurci. Gde su žurke tu je i EDM, pa zato pogledajte koji su najbolji festivali elektronske muzike u svetu. Ovo je top 10 najvećih festivala EDM muzike.

Didžej pušta muziku

#1 Tomorrowland

Najveći EDM festival u Belgiji. Svake godine je u najužoj konkurenciji za festival godine. Karte za ovaj događaj, često su ​rasprodate za samo nekoliko minuta​, nakon što su puštene u prodaju. Ova činjenica ga čini jednim od ​najpopularnijih muzičkih festivala ikada. Tomorrowland festival pošinje svake godine u junu. Na njemu gostuju di-džejevi iz svih delova sveta, a naročito oni veoma popularni, kao što su ​Martin Garrix ​i ​David Guetta.

#2 Electric Daisy Carnival

EDC tj. Electric Daisy Carnival je najveći festival elektronske muzike u Severnoj Americi. Prosečno ga poseti ​oko 300.000 ljudi. Česti gosti na ovom festivalu su ​Afrojack, Kaskade, Tiesto ​(svi znamo njega), ​Dmitri Vegas, Steve Aoki, Yellow Claw i ​David Guetta ​(opet on). Electric Daisy Carnival se organizuje u svim velikim gradovima SAD, njegov rodni grad je Las Vegas. Izvan SAD, festival se odvija i u Meksiku, Portoriku i Velikoj Britaniji. Od 2011. godine, postao je festival elektronske muzike u trajanju od 3 dana.

#3 Sensation

Sigurno ste čuli za spektakularni “Sensation White”. Ako i niste, upravo sada čitate o njemu. Ovaj festival poznat po belom ambijentu i tome što svi posetioci moraju biti u belom, održan je i ​u Beogradu 2012. godine, a poslednji put 2016. godine. ​Potiče iz Holandije, gde su događaji organizovani u takozvanoj Amsterdam Areni. Proširio se na skoro sve zemlje Evrope, a od udaljenijih zemalja održava se i u Arapskim Emiratima i Indiji. Događaj se održava u sve više zemalja sveta.

#4 Ultra Music Festival

Smatra se da je Ultra Music Festival ubedljivo ​najveći EDM festival u SAD. Od drugih se izdvaja po tome što ga ​možete pratiti uživo, čak iako niste tamo. Kako? Strimuje se (emituje se uživo) na You Tube-u.

Potekao je u Majamiju, a sada se održava u mnogim zemljama širom sveta, pa i u komšijskoj nam Hrvatskoj (UMF u Splitu). Održava se u martu mesecu i traje 3 dana (uvek Petak, Subota, Nedelja).

#5 Global Gathering

Kao što samo ime kaže, ovaj festival elektronske muzike je globalan. Dakle, održava se na svetskom nivou. Specifičan je po tome što se ​svake godine održava u drugoj zemlji. ​Najpopularniji je u Istočnoj Evropi, posebno u Rusiji i Belorusiji.

#6 Electric Zoo

Ovaj festival se održava u svake godine, vikendom u Njujorku. Godišnje ga poseti između 26.000 do 100.000 ljudi. Osvojio je ​Međunarodnu nagradu dens muzike (International Dance Music Awards).

#7 Stereosonic

Najveći EDM festival u Australiji. Održava se svake godine tokom novembra i početkom decembra u velikim Australijskim gradovima, poput Brizbejna, Adelejda, Perta, Sidneja i Melborna. Najraznovrsniji pravci elektronske muzike se mogu čuti na ovom festivalu, a promovišu ga velike korporacije “Hardware” i “Onelove”.

Smatra se najvećim festivalom u Australiji, što se tiče muzike generalno. Ovo je festival sa velikim potencijalom za globalni spektakl.

#8 Ozora Festival

Ozora je, zapravo, selo u Mađarskoj, stoga festival i nosi ime po ovom mestu. Festival u Ozori se održava svake goddine, počev od 2004. godine. Izuzetak je u odnosu na druge festivale, zato što se na njemu pušta isključivo trans, psihodelik i progresvna grana EDM-a. To ga čini najvećim trans festivalom​. Posećenost broji u proseku 60.000. Postao je vodeći festival u ovoj grani elektronske muzike.

#9 Outlook Festival

Ovaj festival pretenduje u žanru ​“bass” elektronske muzike. Predstavlja ​najveći festival u Evropi ovog tipa​, a specifičan je po izuzetno glasnom izvođenju. Održava se u Hrvatskoj (Pula, Petrčane, Novalija), a uključuje i žurke na brodu. Najveći broj izvođača na ovom događaju, dolazi iz Velike Britanije.

#10 Sunburn Festival

Odgovor Indije na najveće EDM festivale sveta. Održava se svake godine u gradu Puni, tokom decembra. Ovo je ​najveći muzički festival u Aziji ​i traje 4 dana. Medijska kuća “CNN”, 2009. godine je uvrstala ovaj događaj u TOP 10 najvećih festivala na svetu. Godišnje ga poseti i do ​500.000 ljudi!

Nadamo se da ste uživali u kratkom pregledu ovih festivala. Ukoliko posetite neki od ovih događaja ili ste već bili, javite nam se! Pišite nam! Zanimajnu nas vaši utisci.

Podeli