Kada treba odbiti posao?

Kada je ekonomska situacija takva da postoji manjak radnih mesta, postoji tendencija da se poslovne ponude shvataju kao poklon koji se nikako ne sme odbiti. Iz te zamisli, o radnom mestu kao privilegiji, a ne pravu, postalo je nepojmljivo pomisliti na odbijanje poslovne ponude, a nisu retki ni slučajevi ljudi koji ćute i trpe ponašanje poslodavca samo zarad očuvanja solventnosti i preko potrebnog priliva novca.

čovek sedi za stolom

Postoji nekoliko jasnih pokazatelja koji vam mogu pomoći da napravite jasnu razliku između onoga što vi želite od poslodavca i onoga što vam se nudi ili nameće od potencijalnih nadređenih. Kako se postaviti u situacijama kada nam predočeni uslovi na radu ne odgovaraju i kako adekvatno izraziti negodovanje na neke segmente zaposlenja su pitanja koja su nas bar jednom mučila. 

Signali koji kazuju da je odbijanje poslovne ponude prava opcija su neretko svuda oko nas, a njihovo ignorisanje vrlo često dovodi do vrlo ozbiljnijih situacija sa kojima je teško izaći na kraj. Saznajte koje su to situacije kada odbiti posao postaje sasvim legitimno i preporučljivo u borbi sa potencijalnim frustracijama.

Neprimereno ponašanje kao knjiški primer za odbijanje posla

Odbiti posao nije lako, ali ume da bude preko potrebno ako će vas radna sredina kočila u razvoju. Ako se osoba koja vas je intervjuisala ponaša neprijatno, čak seksistički vreme je da razmotrite odbijanje poslovne ponude. Pokušajte da zamislite kako bi se budući poslodavac ponašao kasnije prema vama kao njegovom zaposlenom, ako je već sada pokazao neprimereno ponašanje.

U redu je odbiti posao kada vam se razlikuju pogledi na svet

Čak i da su svi zaposleni bili veoma dragi i ljubazni tokom vašeg intervjua, nije nerazumno odbiti ponudu za posao ako se vrednosti firme ne podudaraju sa vašim. Zato se pre odlaska na razgovor, sprovode detaljnija istraživanja preduzeća

Možda će zvučati sitničavo, ali pitanja poput: očuvanja životne sredine, recikliranja plastike ili kartona ili generalno odgovornost prema prirodi, mogu biti ozbiljan nesporazum ukoliko vaše buduće kolege ne dele barem slična uverenja. Odnos prema ženama i njihova ravnopravnost, kao i odnos prema religijskim uverenjima zaposlenih takođe prave veliku razliku kada počnete svakodnevno provoditi najveći deo dana gradeći karijeru u određenom okruženju.

Visoka zarada nije merilo dobrog posla

Svesni smo činjenice da posao tražimo kako bismo zaradili novac, no, ako je visina plate jedini validni argument koji ima poslovna ponuda odbijanje je realna opcija jer teško da ćete ostati zadovoljni i zdravi na mestu koje vas ne ispunjava. 

Novac neće održavati vašu motivaciju i zadovoljstvo ako konstantno radite po 12 sati, a ne možete uzeti godišnji odmor ili konstantno pokušavate sustići nerealno kratak rok. Poslovi ovakvog tipa se retko prihvataju, ali svačija finansijska situacija je drugačija.

Neko će možda morati da radi tim tempom kako bi vratio pozajmice, isplatio obrazovnu ili medicinsku krizu, pa traži rasterećenje u brzoj zaradi. Samo imajte na umu da finansijska motivacija vrlo brzo bledi. Česta situacija je i da neko posmatra posao prelaznim ili trenutnim, ali se posle nekoliko godina obavljanja posla koji ne žele pitaju kako su završili u struci koju ne vole bez volje da napreduju

Posao treba odbiti u slučaju neadekvatne zarade

Kada je ekonomska situacija u zemlji loša i vlada visoka nezaposlenost, kada nam se ukaže šansa za bilo kakavu zaradu, odbiti posao ne dolazi u obzir. To daje vetar u leđa poslodavcima da se bezobzirno ponašaju, ali imajte na umu da sadašnja kompanija nije jedina ni na svetu, a ni u vašem gradu.

Ako ćete raditi više od predviđenih 8 sati, obavezno morate imati nadoknade za višak sati, obavezno zdravstveno i penziono osiguranje – što podrazumeva stati na kraj radu “na crno”. Što duže budete odlazili na razgovore za posao, shvatićete da možda druge firme više vrednuju i cene vaš trud i rad. 

Ne prihvatajte posao za koji nemate interesovanja

Slično kao i kod problema gde je plata jedini plus na nekom poslu, susrećemo se sa problemom koji je sve zapaženiji u našem društvu. Često vrlo odgovorna zanimanja u zdravstvu, školstvu, pa čak i u građevini obavljaju neškolovani, ili doškolovani kadrovi koji nemaju ni iskustva ni prirodnu zainteresovanost za te poslove.

Bilo da je zbog već spomenutog, finansijskog aspekta, ili zato jer su jednostavno umorni od slanja molbi i sedenja po razgovorima za posao, poslovi o kojima malo znamo nisu prepreka zapošljavanju, kao što bi trebalo da budu. Nemojte dozvoliti sebi da obavljate neki posao ukoliko znate da niste dovoljno sturčni i da bi vam to neko mogao zameriti jednog dana, ili, još gore – da se suočite sa posledicama svoje nestručnosti.

Loša iskustva zaposlenih – signal da treba odbiti posao

Ako se zaposleni, vaše potencijalne kolege, čine nezadovoljnima i anksioznima, zašto bi vama bilo drugačije? Signal da možda treba odbiti posao je i ako se prilikom ulaska u samu kancelariju ne osećate ugodno, zbog pomalo tmurne i napete atmosfere. Namrštena lica i negativne emocije kojima zrače zaposleni su veoma dobar pokazatelj da treba odbiti ponudu za posao. 

Ako posao prihvatite, provodićete dobar deo svog vremena u okruženju i sa istim ljudima, pa nemojte misliti da se to vreme neće odraziti i na vaš privatni život.

Kako odbiti poslovnu ponudu lično ili pismom?

Pismo odbijanja se piše prilikom odbijanja kandidata koji su se prijavili na konkurs za posao, praksu ili seminar. Isti princip se primenjuje i kada se odlučite na odbijanje posla. 

Iako pismo u kojima obrazlažete odbijanje poslovne ponude neće biti lako i prijatno, njegov značaj je u tome što daje povratnu informaciju o poslodavcu ili zaposlenom da treba da unaprede načine poslovanja ili međuljudskih odnosa u firmi. Pismo ne mora biti jedini medijum preko kog ćete odbiti poslovnu ponudu; odbijanje posla možete saopštiti i na samom razgovoru za posao, princip je isti.

Nevezano za razlog iz kog ne želite da prihvatite rad u određenoj firmi, na pitanje kako odbiti posao odgovor nije samo jedan, a svakako treba isključiti opasnost da zauvek zatvorite ta vrata. Možda vam ovih nekoliko saveta bude od pomoći u pristupu kako odbiti posao na uljudan način, bilo u pismu odbijanja poslovne ponude ili usmenim razgovorom.

  • Nemojte biti neprijatni ili previše kritični. Samo odbijanje posla je dovoljno, ne morate pogoršavati situaciju i stvarati odbojnost ili neprijatelje. Obraćanje osobi po imenu ili prezimenu pokazuje da ipak imate poštovanja. Zahvalite im se na uloženom vremenu i interesovanju.
  • Budite zvanični i sažeti. Pismo otkucajte na zvaničnom formularu, sa zaglavljem. Ukoliko to nije izričito naglašeno, nemojte ga potpisivati rukom. Izostavite bilo kakve emocionalne izlive – pozitivne ili negativne. Pismo treba da bude kratko i jasno – to je najefektini način kako odbiti ponudu za posao.
  • Najbolje je da odluka o odbijanju posla bude saopštena odmah, čim to shvatite. Tako ćete izbeći nepotrebna pitanja, i trošenje vremena na razgovor bez cilja. Odluku saopštite direktno poslodavcu i budite kratki ali koncizni. Nema potrebe zalaziti u detalje i odugovlačiti. Primer uspešnog odbijanja poslovne ponude bi bio:

Bilo mi je teško da donesem odluku o odbijanju vaše ponude, jer mi se činite kao vrlo ispirativno mesto za rad, te mi je stalo da znate da cenim sav vaš trud. Međutim, posle uzimanja svih opcija u obzir, odlučio/la sam da svoje interesovanje usmerim na nešto drugo.

  • Napomenite da je želja za budućom saradnjom ipak prisutna u vama, i da se nadate da će uslovi za njeno ostvarivanje biti stvoreni u budućnosti. Ukoliko ima potrebe, naznačite da ćete sačuvati njihov kontakt u slučaju da se otvore konkursi koji više odgovaraju vašem profilu.
  • Napišite nešto pozitivno o firmi/kanidatu što bi ih motivisalo u daljem poslovanju i poželite im uspeh u daljoj karijeri/radu. Završite pismo „Sa poštovanjem“ i otkucajte svoje puno ime i prezime i funkciju.

Slušajte svoju intuiciju prilikom razgovora za posao ili ako se odlučite za odbijanje poslovne ponude, velike su šanse da nećete pogrešiti. Sa tremom pred odlazak na razgovor za posao se možete izboriti praveći spisak prioriteta. Zapišite stvari za koje ne biste želeli da vam promaknu, ili koje smatrate bitnim.

Obično se među najvažnijim stavkama nađu adekvatna plata, mogućnost napredovanja, dodatno stručno usavršavanje, slaganje sa kolegama, slobodno vreme… Zapišite sve što vam padne na pamet. Odbijanje posla nije lak zadatak, ali može biti najbolja opcija ukoliko se firmina politika ne slaže sa vašim zamislima dobrog poslodavca.
Kada postanemo svesni svoje vrednosti i iskristališemo karijerne ciljeve, lakše je poklopiti se sa željama potencijalnog poslodavca. A ako vaš instinkt pogreši i prihvatite posao koji nipošto nije za vas – posmatrajte novostečena znanja i veštine kao dragocene lekcije, i krenite u potragu za novim izazovom. Pravi posao vas možda čeka baš iza ugla.

Podeli