Kako da od studentske sobe napravite topli dom?

Studentski dani, pogotovo u periodu ispitnih rokova, često znaju da budu jako naporni. Kako je pandemija uticala na pražnjenje amfiteatara i odvojila nas od kolega, osuđeni smo da većinu vremena provedemo u jednoj te istoj studentskoj sobi, prikovani za računar ili uz knjigu.  

Dosta vam je ispita, knjiga, laptopa, i sve što vam treba je da se vratite kući i ponovo osetite mir toplog doma? Ako ipak ne možete sada da rezervišete kartu za vaš rodni kraj, zašto ne biste od prostora u kome stanujete napravili prijatnu i motivišuću atmosferu, koja će vas podsećati na vaš dom? Evo nekoliko praktičnih saveta kako da to učinite. 

Navike zbog kojih ćete se osećati kao kod kuće

Jeste li ikad razmišljali zašto se osećamo tako sigurno kod kuće? Navikama uspostavljamo red u našem životu i kontrolišemo anksioznost koju nam stvaraju nepredvidljivost, brzina i haos modernog sveta. Sitni rituali, redovni obroci, čist i uređen prostor su sve što vam treba da se ponovo osećate zaštićeno, zadovoljno i stabilno. 

Miris kuhinje – redovno pripemajte obroke

Setite se koliko puta ste se osećali loše, a niste bili ni nervozni ni neraspoloženi, već samo gladni. Neredovna ishrana odražava se na višak kilograma, ali i na promenu raspoloženja. Međutim, obroci su i više toga! Miris omiljene hrane je ponekad sasvim dovoljan da prebrodimo stresan dan i povratimo koncetraciju za dalje učenje. 

Znamo da neke obroke ne možete da spremite kao vaša baka ili mama, ali nema razloga da barem ne probate. Kuvanje nije toliko komplikovano, ako se pridržavate recepta, ili pratite “tutorijale” sa Youtube-a u kojima je jasno objašnjeno kako da za kratko vreme i sa tek par namirnica napravite savršenu večeru.

Ako u studentskom stanu imate neki od uređaja za pripremanje hrane, šporet, rernu, onda definitivno treba da bar povremeno udovoljite sebi i pripremite neku ukusnu hranu. Uz aparate biće vam lakše. Na primer, većina brendova, bez obzira da li je u pitanju Electrolux rerna, Gorenje, Beco, ili uređaj nekog drugog poznatog proizvođača, imaju modele sa tajmerom, pa je velika verovatnoća da će i vaš biti takav. U rerni sa tajmerom možete opušteno ispeći ručak bez brige o tome da li će zagoreti, dok u međuvremenu spremate ispit. 

Usvojite pravilo 10 minuta

Kada imate ispit za manje od tri dana, poslednje o čemu razmišljate je brisanje prašine i podova. Međutim, uređena i čista soba je ključna za motivaciju, inspiraciju, ali i osećaj da držimo stvari pod kotrolom. Čišćenju ne morate posvetiti previše vremena. Možete da usvojite pravilo od 10 minuta.

Odvojite deset minuta pred spavanje da ostavite knjige na njihovo mesto, pokupite čarape sa poda i prebrišete radni sto. Ujutru, kada se probudite, biće vam drago što nema nereda koji vas čeka pored svih ostalih obaveza, i bićete motivisaniji da prionete na učenje.

Sitni rituali – izgradite svoju rutinu

Rituali nas mogu oraspoložiti i umiriti. To su navike koje obavljamo sa izuzetnim užitkom, i koje nas rasterećuju i relaksiraju, oslobađajući nas od naporne svakodnevnice. Prisetite se koje ste to rituale imali kod kuće. Da li ste sa bratom ili sestrom zajedno pratili neku seriju? Jeste li organizovali veče društvenih igara ili roštiljanje u dvorištu? 

Uvek možete da stvorite nove rituale sa svojim cimerom ili cimerkom. Jutro obavezno ispunite sitnim ritualima. Neka vam dan počne omiljenim mirisom i ukusom kafe, bilo da je sami pravite, ili koristite kafe aparat Electrolux. Posvetite se meditiranju, obaveznom čitanju ili šetnji. 

Uređenje studentskog stana

Male studentske sobe mogu delovati sumorno i jednolično. Možda ne možete okrečiti čitav stan ili zameniti sofu koja vam se ne dopada, ali sitne promene u uređenju enterijera ulepšaće čitavu atmosferu u prostoru. 

Okačite slike i ilustracije

Studentski dani su vreme stvaranja novih uspomena! Uramite i okačite slike nezaboravnih trenutaka sa studentskih žurki i letovanja sa kolegama. Postavite slike svoje porodice i najboljih prijatelja. Neka vam oni budu razlog više da što pre položite ispite i ponovo se susretnete. 

Ne zaboravite i zanimljive postere zabavnih ili motivirajućih natpisa. Ako vas umetnost inspiriše, uvek možete okačiti slike ili neke interesantne ilustracije mladih umetnika.   

Oplemenite stan sitnicama

Studentski stan će postati vaš dom onda kada ga oplemenite sitnicama poput nove lampe, vaze ili omiljene šolje za kafu. Kupite posteljinu ili jastučiće u motivišućim bojama. Postavite u kupatilo mirišljave štapiće ili sveće. Prekrijte krevet i fotelju omiljenim ćebetom. Dodajte na radni sto nove flomastere, planer i zabavne stikere. Ili napravite i zakačite svoj vision board. 

Jednostavno se pozabavite rasporedom nameštaja i organizujte studentsku sobu. Potražite inspiraciju na Pinterestu, promenite detalje, i već će sve delovati mnogo udobnije.

Unesite prirodu u vaš dom

Biljke mogu da unesu boje u vaš stan, da osveže i obezbede prostoriju kiseonikom. Jedini problem je u tome što sobe za studente obično nisu najbolje okruženje za rast biljaka. Ali, uvek možete da pronađite mesto kraj prozora, gde biljka može imati dovoljno svetlosti. Nemojte previše pregrejavati sobu, da vazduh ne bi bio suv. A ako niste sigurni da ćete moći da je redovno zalivate, onda jednostavno kupite kaktus. 

Stan, koliko god bio mali i opremljen zastarelim nameštajem, može biti unapređen kreativnim izborom slika ili postera, novim cvećem i vazama. Ipak, vaš dom je tamo gde ste vi! Više od bilo kojih stvari i predmeta, studentsku sobu u pravi dom pretvaraju vaše navike i vaša dobra energija.

Podeli