Muzika za učenje – opuštajuća muzika koju preporučuju studenti

Da li i vi kada učite želite da slušate muziku jer vas potpuna tišina odvraća od učenja? Ukoliko je tako, savetujemo da pogledate kakva se muzika za učenje nalazi na našoj listi. Predlažemo kratku listu opuštajućih muzičkih kompilacija koje provereno podstiču efikasno učenje i koncentraciju. Studenti ih preporučuju!

devojka sluša muziku

Poznato je da muzika za učenje može imati veliki uticaj na uspešnost učenja i koncentraciju. Iako postoje brojni saveti kako pojačati koncentraciju za učenje, malo je toga što vam može biti od pomoći u samom trenutku kada se uhvatite za knjigu. Zato, ako do sada niste imali priliku da posetite časove brzog čitanja ili da izučavate kako se primenjuju mape uma onda je pravo i brzo rešenje da makar napravite sebi idealne uslove za učenje.

slika

Ako vas učenje u prostoriji u kojoj se može čuti i muva, ometa, onda je potrebno da pustite sebi odgovarajuću muziku.

Koja je muzika idealna za učenje?

Naravno da se nikada ne može apsolutno izolovano reći: „E ova vrsta muzike je najbolja za sve.“. Generalizacija nikada nije dobra. Iako mnogima recimo metal ne bi pao na pamet kada planiraju učenje, drugima to može biti taman dovoljan nivo „ometanja“ ako su na takvu muziku navikli, a koji direktno utiče da se više koncentrišemo na ono što radimo. Ipak, za većinu ljudi ovo jeste preagresivna muzika, zato je na osnovu brojnih studija i izvršenih eksperimenata, utvrđeno kakva vrsta muzike sasvim dovoljno ometa, ali u isto vreme i opušta vaš mozak.

Često se pretpostavljalo da klasična muzika predstavlja savršen odnos svih elemenata koji direktno utiču na koncentraciju. Ovo delimično jeste tačno, ali baš kao i metal, nije ni sva klasična muzika namenjena svima. Rezultati su morali biti jasniji.

Rezultati su dovodili gotovo do istog zaključka – ključ su frekvencije i talasi koji utiču na vaš mozak, stanje svesnosti i produktivnost.

Alfa, beta, gama i drugi talasi

Muzika koju slušamo može emitovati različite vrste talasa koji direktno mogu uticati na mozak i frekvenciju koju prima i odašilje u određenom stanju uma. Kada spavamo, kada smo budni ili kada smo pod stresom. Kako se govori o pet vrsta talasa i pet nivoa opuštenosti odnosno moždane aktivnosti, tako postoje: alfa, beta, gama, delta, teta talasi.

slika

Idealna kombincija muzike je ona koja podstiče emitovanje alfa talasa – koji su direktno povezani sa stanjem duboke opuštenosti u kojoj se podstiče memorija, pravilno skladištenje informacija i pamćenje.


Iako može delovati zbunjujuće jer se ovaj stadijum obično dostiže sa zatvorenim očima ili spavanjem, zapravo muzika može podstaći ovakav stadijum svesti dok učite, te uticati da opuštenije i na pravi način podatke pretvarate u informacije, koji se potom skladište u mozgu.

Muzika za učenje koju preporučuju studenti

Bilo, kako bilo bez mnogo daljeg ulaženja „u ovu nauku“, ovo su muzičke kompilacije i liste koje studenti širom sveta preporučuju ako želite da učite. Neki čak kažu da im je ova muzika za učenje spasila spremanje najtežih ispita, pa da je čak i direktno uticala na uspešnost završetka fakulteta. Mi vas pozivamo da ih testirate, jer šta zapravo možete da izgubite? Ako vam učenje uz ovu muziku ne bude odgovaralo, vi je jednostavno isključite.

#1 Study music alpha waves

#2 Najbolja klasična muzika za učenje

S obzirom na to da je na zahtev zabranjeno embed-ovanje ovog video snimka, moramo vas pozvati da klikom otvorite i ovu listu.

#3 Moby – Long Ambients 1: Calm, Sleep. (ceo album)

#4 SUPER memory & concentracion

#5 I još malo klasične muzike za učenje…

Mnogo sličnih kompilacija možete pronaći OVDE a ako ipak mislite da vas ovakva muzika pre uspavljuje nego što podstiče na učenje, onda evo i jednog hita za vas.

 

Podeli