Kako da uredite mali stan po svojoj meri?

Stanove male kvadrature mnogi doživljavaju kao previše tesne prostore koji nisu udobni za život. U njima se vrlo brzo primeti da nisu sređeni, pa je to još jedan od razloga zašto ljudi izbegavaju da žive u garsonjerama. Gledajte to sa lepše strane – u malom stanu će vam uvek biti potrebno mnogo manje vremena za sređivanje, steći ćete naviku da čistite redovno, a male su šanse da ćete neki predmet uspeti da izgubite.

Dizajneri enterijera odavno znaju rešenja i trikove uz pomoć kojih mali prostor može postati vizuelno veći. Samim tim, sasvim je sigurno da i mali stan možemo urediti tako da odgovara našim potrebama, a u isto vreme bude funkcionalan i lep. Koja pravila pri uređenju garsonjera treba da pratite, saznajte u nastavku teksta.

Dnevna soba

Koristite adekvatan nameštaj i boje

Na početku je važno da definišete kakav vam je nameštaj potreban. Sve što je velikih dimenzija i masivno učiniće prostor još manjim i takvog nameštaja bi trebalo da se rešite. Verovatno niste previše oduševljeni idejom izbacivanje teškog nameštaja iz kuće, ali zato pomoć možete da potražite na adresi https://www.arkasclean.rs/.

Arkas clean je agencija za čišćenje koja se bavi i izbacivanjem kabastog nameštaja, pa će vam njihove usluge dobro doći na početku pripreme za uređenje stana.

Pri izboru nameštaja takođe je potrebno birati multifunkcionalne komade – krevete koji mogu da se razvuku, garniture koje imaju prostor za odlaganje posteljine, stolove koji se mogu produžiti, taburee sa prostorom za skladištenje stvari ili radni sto i tv komodu iz jednog dela. Ovakav nameštaj uštedeće vam prostor, a pri njegovom izboru obratite pažnju i na boje.

Zidovi, ali i nameštaj u malim stanovima trebalo bi da budu svetlih i pastelnih tonova, kako bi se stvorio efekat prostranosti i prozračnosti. Ipak, neki detalji ili određeni delovi nameštaja mogu da budu u tamnijim nijansama što će prostor učiniti dinamičnijim. Takođe, budite kreativni u odabiru dekoracije, biljaka, slika i u njihovom kombinovanju birajte različite teksture istog stila, kako bi prostor imao drugačije elemete koji su tematski objedinjeni.

Stan će vizuelno učini većim i nameštaj koji je uzdignut od poda, kao i plutajući krevet i plutajući radni sto. Još jedna dobra varijanta su komadi nameštaja čistih linija. To su predmeti napravljeni od akrila ili stakla uz pomoć kojih će se dobiti na širini prostorije.

Spavaća soba

Jasno odvojite prostor

Prvo pravilo kod uređenja malih stanova je svakako odvajanje prostora na zone. Iako vam se čini da nemate mnogo mesta za to, ako ne razdvojite u kom delu vaše sobe je dnevni boravak, u kom predsoblje, a gde kuhinja – vaš stan može da izgleda dosta neuredno ili haotično.

Uz ovaj jednostavan trik, prostor će izgledati mnogo funkcionalnije, a vi ćete se osećati lepše dok boravite u njemu. Jedino pitanje je kojoj zoni koliko kvadrata želite da dodelite. Kada pravite tu odluku, uzmite u obzir koja zona je za vas bitnija. Da li više vremena provodite gledajući serije na dvosedu ili kuvajući u kuhinji? Samim tim ćete napraviti raspodelu prostora prema vašim preferencijama.

Mali šank u kuhinji, može služiti kao trpezarijski sto, dodatna radna površina, kao i prostor za skladištenje. Sa druge strane, on može izgledati kao granica između prostora za jelo i prostora za odmor, pa je tako sjajno rešenje za male stanove. Drugi način da razdvojite sobu na zone su i tepisi koji se mogu staviti ispod garniture ili troseda i tako ograničiti prostor za odmor.

U pomoć mogu priteći i pregradni zidovi, draperije ili paravani, ukoliko za njih imate mesta. Predsoblje ćete definisati postavljanjem malog cipelarnika ili police za jakne i cipele, a delovi zidova koji se nalaze iza jedne zone mogu da budu obojeni drugačije u odnosu na ostatak kako biste dodatno odvojili prostor.

Dvosed

Osmislite delove koji su prazni

Mnogi stanovi izgledaju manje zato što se u njima nalazi dosta nepotrebnih stvari. Zato uvek proveravajte da li postoji nešto što ne koristite ili nije praktično da se čuva u malom stanu i takve stvari odbacite.

Kada odredite koji sve predmeti ostaju, vrlo je moguće da i dalje nećete imati dovoljno mesta za čuvanje stvari. Osim nameštaja koji ima više funkcija, pa se u njemu mogu i odlagati stvari, trebalo bi da razmislite kako možete iskoristiti vertikale vašeg stana. Vertikalne police koje se mogu napraviti oko vrata ili police iznad kreveta mogu vam znatno olakšati skladištenje stvari, a uz to će i estetski izgledati zanimljivo.

Još jedna dobra opcija su plutajuće police – horizintalne daske direktno zakucane za zid na koje se može postaviti dekoracija i tako lepo upotpuniti prostor. Verovatno jedna od najpoznatijih caka za utisak većeg prostora je postavljanje velikih ogledala na zidove. Savet je da ona budu postavjlena naspram zidova na kojima nema mnogo predmeta, ne previsoko, a najbolje preko puta prozora, terase ili u blizini biljaka.

Ako živite u iznajmljenom stanu i ne možete menjati mnogo toga, rešenje može da bude postavljanje slika i ogledala na komode ili kačenje na zidove pomoću samolepljivih kuka. Takođe, izgled zidova možete menjati prema vašoj želji pomoću tapeta koje se proizvode u velikom broju različitih dezena i boja.

Podeli