Top 5 ideja za dekoraciju dnevne sobe

Najčešće korišćena i najprometnija prostorija u kući je upravo dnevna soba. Zbog toga treba posebnu pažnju obratiti na sređivanje i dekoraciju dnevne sobe, ali imati u vidu i praktičnost iste, kako bi boravak u ovoj prostoriji bio celokupan. U nastavku ćemo vam predložiti kreativne ideje koje vam neće oduzeti mnogo novca a učiniće vašu dnevnu sobu udobnijim mestom za odmor.

#1 Biljni terarijum – originalni mini vrt

Pred vama je jedan kreativan, još uvek nesvakidašnji tip dekoracije na našim prostorima. Uopšte nije bitno da li vaša dnevna soba odiše tradicionalnim, boho ili modernim stilom, dekorativni biljni terarijum će se savršeno uklopiti u vaš prostor i učiniti ga posebnim. Radi se o biljkama posađenim u staklenu teglu ili posudu, najčešće sa dekoracijom u vidu kamenčića, figura ili sezonskih ukrasa.

Dobra stvar kod ovog tipa dekoracije jeste što ne zahteva prethodno planiranje, možete izabrati biljni terarijum koji vam se najviše dopada i staviti ga bukvalno bilo gde – pored televizora, mini linije, na zidnu policu ili u biblioteku za knjige, na stočić za kafu. Ne zahteva posvećenost i održavanje nije komplikovano, tako da ćete moći da uživate u njegovoj lepoti bez muke.

Biljni terarijum možete kupiti u specijalizovanim prodavnicama a možete pokušati i sami da ga napravite. Ovaj poduhvat nije toliko težak koliko zahteva puno vremena za “ponalaženje sastojaka”.

#2 Sobne biljke – tropska atmosfera u vašem domu

Ako do sada niste imali sobne biljke u stanu, vreme je da ozelenite svoj prostor! Sobne biljke donose mnoge blagodeti, a prirodniji izgled vašeg doma je samo jedna od njih. Prečišćavaju vazduh i donose prirodu u vašu dnevnu sobu. Mnoga istraživanja su pokazala da su sobne biljke povezane sa stepenom mira koji neko oseća.

Sobne biljke koje vam mi preporučujemo su sve vrste drvenastih fikusa, raskošna monstera, filadendroni, šeflera, palme i još mnoge druge. Slobodno možete izabrati nekoliko njih – većina njih ne raste brzo tako da neće progutati prostor. Nakon što sobne biljke postavite u dnevnu sobu, sigurni smo da više nećete moći da je zamislite bez njih.

Još jedna dobra vest je ta da su sobne biljke i dekorativni biljni terarijumi idealna kombinacija!

#3 Pleteni nameštaj – za toplinu vašeg doma

Kada kažemo nameštaj, ne mislimo na sofu ili ugaonu garnituru koja definitivno ne može biti pletena od bambusa ili ratana. Ovde želimo da ukažemo na sav onaj pleteni mini nameštaj i dekoraciju koja vam često privuče pažnju u prodavnicama i robnim kućama. To su razni taburei, stočići, poneki stalak ali i korpe raznih mustri satkane od različitih materijala, ukrasne saksije za biljke. Pleteni mini nameštaj dokazano unosi toplinu u dom, tako da sigurno nećete pogrešiti prilikom izbora ovih komada kada je dekoracija dnevne sobe u pitanju.

Izbor ovih komada je ogroman, pa tako možete naći i neke “stočiće” koji imaju više funkcija – prostor za odlaganje, stočić za kafu ili niska pomoćna stolica od ratana ili drugog prirodnog materijala.

 

#4 Osvetljenje – začin za savršenu dekoraciju 

Podne, zidne ili stone lampe su nezaobilazni elementi kada je dekoracija dnevne sobe u pitanju. Zidne lampe možete da  uvrstite u galeriju umetničkih slika. Takođe, mini lampe koje se postavljaju na zidu iznad slika mogu da učine da vaša dnevna soba zaista izgleda kao “galerija”.

Ukoliko je vaša dnevna soba veća, imamo idealno rešenje za podnu lampu. Sve je modernija, a radi se o lampi koja se sastoji iz postolja, abažura i ogromnog luka koji ih povezuje, tako da ukoliko postolje stavite u jedan kraj sobe, abažur će visiti na sredini sobe. Ovo je nezaobilazan komad ukoliko imate i više plafone.

Zamena lustera će takođe osvežiti vašu dnevnu sobu. Na tržištu zaista možete pronaći širok spektar lustera, počev od onih tradicionalnih sa malim sijalicama okrenutim naviše do modernih od drveta i kablom spuštenim sijalicama.

#5 Zidna dekoracija i ostalo – unikatna galerija i bonus saveti

Kada ste nabavili biljku, terarijum, po koji pleteni komad i moderne lampe, vreme je za osvežavanje dekoracije na zidovima vaše dnevne sobe.

Na prvom mestu svakako preporučujemo zidne police. One su veoma upečatljive a najbolje od svega je što jednom nameštenu postavku možete da menjate kad god poželite. Postoje one sa nosačima ili bez, sa šinama ili ne, one uže za ramove sa fotografijama, ili pak deblje i masivnije na koje možete staviti teže elemente.

Tu su naravno i umetničke slike. Galerija slika je nešto što će svakako oplemeniti vaš prostor. Uz to možete da kombinujete zidna ogledala različitih oblika i ramova, zidni sat, zidne nosače za biljke. Na zidu će dobro izgledati i viseći nosači za biljke ili male terarijume. Ideje za postavljanje galerije možete pronaći na internetu a možete je posložiti i po osećaju – kako se vama najviše sviđa.

Na kraju dolazimo do svih onih malih ali značajnih dekorativnih elemenata u dnevnoj sobi. Pleteni poslužavnik sa sezonskom dekoracijom na stolu za kafu, vaze sa svežim cvećem iz bašte ili pak suvim buketom, doprineće umetničkom duhu vaše dnevne sobe. Nove jastučnice u bojama trenutnog godišnjeg doba i tanko ćebe za udobno subotnje filmsko veče – učiniće dnevnu sobu pre svega praktičnom ali i estetski vrlo prefinjenom.

Nadamo se da su vam saveti za dekorisanje dnevne sobe pomogli i da ćete uživati u ovim aktivnostima.

Podeli