Kako očuvati zdravlje tokom dugih studentskih rokova

Tokom studentskih rokova imamo tendenciju da zaboravljamo na sebe, na svoje fizičko zdravlje i odmaranje. Rokovi su veoma stresni, jer je potrebno položiti veliki broj ispita u kratkom vremenskom roku. Pročitajte kako da očuvate zdravlje tokom dugih studentskih rokova.

Devojka uči za radnim stolim

Letnji rokovi za studente su posebno stresni jer je to vreme kada veliki broj drugih ljudi odmara, uživa u Suncu i lepom vremenu. Treba biti karakter i opredeliti se za ceo dan sedenja za knjigom umesto šetnje napolju i ispijanja kafa u kafiću.

#1 Obezbedi sebi ergonomsku stolicu za učenje

Kvalitetna i udobna radna stolica je veoma važan deo procesa učenja, jer ti može mnogo pomoći, ali i odmoći ukoliko je lošeg kvaliteta i utiče loše na tvoje zdravlje. Ergonomska stolica je stolica koja daje potporu tvojoj kičmi. S obzirom da u toku učenja mnogo sati provodiš na stolici, tvoja kičma se krivi i dolazi u nepravilan položaj.

Ovaj problem se može odraziti kasnije tokom života i javiti se ozbiljni problemi sa leđima, već u tridesetim. Kvalitetna ergonomska stolica daje potporu donjim leđima, ali i vratu i ramenima, kako bi u svakom trenutku bili u pravilnom položaju, bez nakupljanja stresa i ukočenosti.

Ergonomske stolice su specijalno dizajnirane za one koji veliki broj sati provode sedeći i radeći. Ipak, vodi računa o kvalitetu stolicu pri izboru, jer mnoge stolice nose samo oznaku „ergonomska”.

Kada su u pitanju kvalitetne stolice, postoji više sajtova koj ise bave proizvodnjom, jedna od njih je i Modrulj, čije udobne stolice ergonomskog tipa možeš pogledati na prethodnom linku.

Kvalitetna ergonomska stolica će povećati tvoju produktivnost, bićeš raspoloženiji za učenje, odmorniji, a učenje će ići brže i lakše, što ostavlja i vreme za slobodno vreme u toku dana.

#2 Hrani se zdravo

Ishrana tokom učenja je veoma važna. Mnogi studenti zaborave da jedu, ili jedu previše džank hrane koja nema nikakva nutritivna svojstva, i utiče negativno na tvoje zdravlje. Kako bi rešio ovaj problem, napravi plan ishrane i unapred osmisli šta češ jesti narednog dana i u kom periodu.

Laptop i devojka koja grize olovku

Mnogi sutdenti studiraju u drugom gradu, pa su primorani da sami sebi kuvaju. To može da bude izazov tokom studentskih rokova, ali dobra organizacija je majka svega. Napravi plan ishrane i spremi obroke veče pre.

Ujutru napravi brz i svež doručak, poput kajgane, salate i slično, a za ostale obroke samo izvadi unapred spremljenu hranu i zagrej je.

Ukoliko živiš sa mamom i tatom, tvoj posao je olakšan, jer neko umesto tebe može da spremi hranu, na tebi je samo da izađeš iz sobe i pojedeš zdrav obrok. Zdrava ishrana pomaže nervnom sistemu i tvom raspoloženju. Kada jedeš zdravo, osećaš se zdravije, lakše i prepuno energije.

#3 Pij dosta tečnosti

Voda, voda i voda. Konzumiranje tečnosti toko učenja je veoma važno, kako ne bi došlo do dehidriranja, umora i slabosti tela. Konzumiranje vode održava tvoj mozak aktivnim, a telo se oseća zdravije i energičnije.

Kada telo ima manjak vode, brzo se umara, izaziva pospanost i gubi se koncentracija. Voda pomaže i tvom opštem zdravlju, ali i kvalitetnijem učenju.

#4 Budi fizički aktivan

S obzirom na to da učenje podrazumeva dugo sedenje na stolici, svakog dana je potrebno odvojiti bar 15 minuta za vežbe i pola sata za laganu šetnju, makar i do prodavnice. Fizička aktivnost će prodrmati tvoje telo, ono će postati življe i imaćeš više energije, koja ti je neophodna za nastavak učenja.

Ukoliko imaš blokadu i ništa što pročitaš ne ulazi ti u glavu, ustani od stola, prošetaj, odradi vežbe ili izađi napolje na kratko, kako bi se sklonio iz zatvorenog prostora u kom si već proveo mnogo vremena.

#5 Ne zaboravi da spavaš

Znamo da se tokom učenja najviše štedi na spavanju, pa noć pred ispit neko provede budan, sve do samog ispita. Ovo nije dobar metod, jer je telo umorno nakon celodnevnog učenja i potrebno mu je da se odmori i spremi za naredni naporan dan.

Ako ne budete spavali, postoji velika šansa da nećete znati ono što biste inače znali, zbog toga što je telo preumorno i nesposobno da obavlja čak i osnovne funkcije.

Podeli