Kako odabrati odgovarajući nameštaj?

Kako odabrati nameštaj za stan kada postoji toliko široka ponuda modela, dezena, brendova i nivoa kvaliteta? Bez obzira na to da li želite da svom domu date potpuno novi izgled ili tek opremate svoj novi stan, vaš nameštaj igra ogromnu ulogu u postizanju željenog estetskog i funkcionalnog ambijenta. Zato je važno biti pažljiv prilikom odabira nameštaja, jer on istovremeno treba da bude udoban, ali i da se uklopi u enterijer.

Pravilno uređen prostor u kom se nalaze kožne ugaone garniture, fotelje, ormari i drugi nameštaj, može unaprediti funkcionalnost vašeg doma, dok istovremeno stvora prijatan ambijent za sve članove domaćinstva. 

U nastavku teksta slede saveti kako odabrati odgovarajući nameštaj i na šta sve biste trebali da obratite pažnju prilikom kupovine.

Lepo uređena dnevna soba - kako izabrati nameštaj

Odlučite se za jednu temu za uređenje prostora

Da li želite da vaš prostor zrači savremenim stilom, obogaćen metalnim i modernim komadima koji se odlikuju ravnim linijama, uglovima i minimalizmom? Ili možda želite neku tropsku temu, sa prostranim rasporedom, upotrebom prirodnih materijala i osvežavajućim svetlim nijansama? Naravno, sve zavisi i od prostora koji uređujete – nije ista stvar uređivati dnevnu sobu i spavaću.

Postoji puno različitih tema kako biste mogli da uredite svoj prostor, ali najvažnije je da pre kupovine nameštaja odlučite stil koji želite. Na taj način ćete sebi olakšati izbor i skratiti vreme za pronalazak nameštaja.

Uzmite u obzir svoje potrebe

Kada ste definisali temu, vreme je da precizirate šta vam konkretno treba u prostoru. Da li je glavna stvar da ima dovoljno mesta za sedenje? Ili možda želite neke relax garniture koje ćete koristiti za udobno izležavanje i gledanje televizije. 

Razmislite i o tome da li ćete često imati goste, jer će vam u tom slučaju verovatno trebati više nameštaja na koji bi ljudi mogli da sednu. 

Svaka soba u vašem domu zahteva drugačiji tip nameštaja. Na osnovu vaših potreba, možete odlučiti kakav nameštaj treba da se nađe u svakoj sobi. U prostorijama koje često koristite, razmislite o nameštaju koji će unaprediti svakodnevni komfor. 

Pored toga, imajte na umu svoj životni stil. Da li imate kućne ljubimce? Malu decu? Česte goste koji kod vas ostaju? Sve ovo treba uzeti u obzir prilikom odabira nameštaja. Ako imate decu ili kućne ljubimce, najboje bi bilo da birate tamnije nijanse i materijale koji su otporni na fleke.

Izmerite prostor i napravite plan za postavljanje nameštaja

Razmatrajući svaku prostoriju u vašem domu, važno je uzeti u obzir dimenzije i raspored. Pre nego što investirate u nameštaj, obavezno procenite dostupan prostor, jer izbor veličine nameštaja može značajno uticati na percepciju dimenzija sobe. 

U slučaju manjih soba, postavljanje velikog kreveta može dovesti do nedostatka prostora, dok pravilno odabran nameštaj može ujednačiti izgled i prostanost. S obzirom na dimenzije, vaša soba može izgledati prostrano ili prenatrpano u odnosu na nameštaj koji odaberete.

Najbolje je da izmerite dimenzije svake sobu, uključujući širinu vrata (jer će nameštaj morati da  prođe kroz vrata), i napraviti plan. Samim tim ćete moći da procenite koliko nameštaja vam je potrebno.

Odaberite boje koje će izgledati skladno

Koristeći različite boje, možete spojiti i uskladiti svoj nameštaj tako da lepo uklopi u prostor. Kada birate boje za svoj nameštaj, imajte na umu da one mogu biti veza koja spaja različite stilove i komade nameštaja, omogućavajući im da se uklope u celinu. 

Uz pažljivo odabranu paletu boja, čak i komadi različitog stilskog nameštaja mogu imati vizuelni sklad. Probajte da ubacite nijanse koje se već pojavljuju u prostoru, poput boje zidova ili podova, kako biste stvorili povezanost. 

Pored toga, kontrastne boje mogu dodati interesantne akcente i vizuelnu dinamiku, pa možete probati da napravite neku zanimljivu kombinaciju, što je posebno interesantno u radnom prostoru ili prostoru za učenje.

Kupovina nameštaja i provera ispravnosti 

Prilikom kupovine nameštaja je bitno da pažljivo proverite da li se vrata ormana i fioka pravilno otvaraju i zatvaraju. Izvucite ih do kraja kako biste bili sigurni da ne zapinju i proverite da li brave dobro funkcionišu. Takođe, pogledajte da li su p dugmići i ručke dobro pričvršćeni.

Kada birate nameštaj, kvalitet bi trebao da je na provom mestu. Zato, prednost bi trebalo da date komadima nameštaja koji su izrađeni od kvalitetnih materijala, jer su oni otporniji i mogu izdržati veće opterećenje. Pažljivo pregledajte različite komponente vašeg nameštaja, kao što su nogice, opruge i dodatni jastuci.

Podeli