Kako postupiti ukoliko vam se zaustavi automobil?

Neočekivano zaustavljanje automobila tokom vožnje je neprijatnost koja se desila svakom vozaču. Ovakve situacije, pored toga što su neprijatne, su takođe veoma stresne, naročito ukoliko ne znamo šta je uzrok zaustavljanja našeg vozila. 

Međutim, pored neprijatnosti i stresa, zaustavljanje vašeg vozila može biti i veoma opasno, ukoliko ne preduzmete sve odgovarajuće mere bezbednosti

Kako ne biste ugrozili svoje zdravlje, kao i zdravlje drugih učesnika u saobraćaju, tokom ovog teksta, istražili smo kako pravilno postupiti i šta uraditi ukoliko vam se zaustavi automobil. A nastavite da čitate, da biste to i saznali.

Prikaz modela kamiona za šlep službu vozila

Postarajte ste da imate zapisan broj šlep službe

Olakšavajuća okolnost u ovoj situaciji je što u Srbiji postoji veliki broj pouzdanih i vrlo profesionalnih šlep službi, kao što je, spstarbike-slepsluzba.com, na primer, koje će brzo i efikasno prevesti vaše vozilo od tačke A do tačke B. 

Većina šlep službi pruža uslugu 24 časa dnevno na teritoriji određenih gradova. Postoji mnogo faktora koji mogu uticati na vaš izbor šlep službe od kojih su efikasnost, sigurnost i isukustvo najbitniji. 

Šta uraditi ukoliko primetite da vam se vozilo zaustavlja? 

Ukoliko ste, tokom vožnje, čuli snažan zvuk u vašem vozilu nakon čega su se uključile lampice na kontrolnoj tabli, ili ste osetili nagli pad snage u automobilu, jasno vam je morate zaustaviti svoj automobil jer se radi ozbiljnom kvaru vozila.  

Zaustavljanje na putevima sa koji omogućavaju brzu vožnju može biti veoma opasno jer vaše zaustavljeno vozilo, može postati meta udarca drugog vozača. 

A, evo i šta bi trebalo da preduzmete kako bi se postarali da je nivo bezbednosti u svakom trenutku na najvećem nivou: 

  • Upalite sva četiri migavca
  • Zaustavite vozilo na sigurnom mestu van krivina i tunela na desnoj strani puta
  • Ubacite menjač u prvu brzinu i povucite ručnu kočnicu 
  • Obucite reflektujući prsluk 
  • Postavite sigurnosti trougao (odstojanje od 10 metara u naseljenom, a 50 metara van naseljenog mesta)
  • Ostanite van vozila 
  • Pozovite šlep službu 

Pre izlaska iz vozila, važno je da dobro osmotrite situaciju i okruženje, naročito ukoliko se nalazite na putu gde se brzo vozi. 

Čuvajte se prevaranata 

Ukoliko je došlo do zaustavljanja vašeg vozila tako što ste naleteli na neki tvrd i oštar predmet poput cigle, armature ili kamena, koji je oštetio vašu gumu ili felnu, nakon čega se ubrzo, potpuno slučajno pojavilo vozilo šlep službe, budite sigurni da se radi o prevari. 

Ovakve, prevarantske šlep, službe su veoma opasne jer, pored toga što su naneli veliku štetu vašem automobilu i doveli vašu bezbednost u pitanje, imaju za cilj da vam uzmu što je moguće više novca. 

Ovakve šlep službe uglavnom nemaju nikakve oznake, zato, zbog sopstvene bezbednosti vam savetujemo da uvek birate proverenu šlep službu koja jasno ističe svoj logotip. 

U tom slučaju, zahvalite se i ljubazno odbijte ponuđene usluge i potrudite se da, ukoliko je moguće zapišete broj njihove registracije i što pre kontaktirate policiju.

Na kraju dana, bezbednost u saboraćaju je na prvom mestu. A mi se nadamo da smo vam, kroz ovaj tekst, dali par saveta koji će vam pomoći da što lakše i bezbednije postupite ukoliko se nađete u situaciji da vam se zaustavi automobil. 

Podeli