Kako se sam ošišati kod kuće – samošišanje u izolaciji 

Kažu da je frizura ogledalo karaktera, ali da li to “pravilo” važi i u kućnoj izolaciji tokom vanrednog stanja?! Sigurno se mnogi od vas trenutno ne slažu sa tom konstatacijom jer nakon brojnih dana provedenih u karantinu i zatvorenih frizerskih salona, frizura je mnogima najmanje reprezentativni detalj. 

Međutim, uopšte ne mora tako da bude. Iako je usled pandemije korona virusa ograničeno kretanje i većinu svog vremena provodiš kod kuće, ne znači da treba da se zapustiš i izgledaš loše. Naprotiv! Sve što treba da znaš jeste kako se sam ošišati u kućnim uslovima i savršena frizura ponovo može zablistati na tvojoj glavi. 

I dok pojedini oklevaju da se odluče na samošišanje, oni hrabriji već uveliko guglaju “kako se ošišati sam ili sama”. Ukoliko čitaš ovaj tekst, činjenica je da ti spadaš u one hrabrije koji su se usudili da preduzmu takav korak, samo je potrebno je da saznaš kako najbolje to možeš da uradiš. 

Zbog toga ti predstavljamo detaljan vodič za samošišanje koji će ti pomoći da saznaš kako se ošišati kod kuće dok traje izolacija. Sve što je potrebno jeste malo veštine, odgovarajući pribor i spremnost da pažljivo pratiš naša usputstva. 

Muškarac koji drži makaze za šišanje

Kako se sam ošišati – sve što je potrebno za savršenu frizuru

Samostalno šišanje kod kuće nije preterano komplikovan posao. Zahteva malo vežbe i preciznosti, ali ako imaš pravi pribor, onda to možeš obaviti bez ikakvih problema. Iskoristi dane u samoizolaciji kako bi usavršio svoju veštinu šišanja, pa ukoliko ti se dopadne finalni rezultat, ta ista veština ti može uštedeti dosta novca i poštedeti te odlaska kod frizera i nakon pandemije. 

Ukoliko se upuštaš u avanturu zvanu samošišanje najpre je potrebno da pripremiš sav pribor koji će ti biti od koristi za obavljanje te aktivnosti. Potrebne su ti makaze, češalj, ogledalo, po potrebi i ručno ogledalo koje će ti pomoći da vidiš zadnji deo glave, kao i mašinica za šišanje sa nastavcima, ukoliko želiš baš kratku frizuru. 

Nemoj da očajavaš ukoliko u svojoj kolekciji još uvek nemaš mašinicu za šišanje, s obzirom na to da ovaj električni uređaj možeš nabaviti u bilo kojoj radnji gde se prodaje tehnika (koje su i dalje otvorene) ili ih poruči online. 

S obzriom na to da ti nije potrebna profesionalna mašinica vrhunskog kvaliteta koje koriste frizeri, ovaj uređaj sa svim potrebnim nastavcima možeš nabaviti po vrlo pristupačnoj ceni. 

Kako se sam ošišati mašinicom

Ukoliko želiš najjednostavnije rešenje za problem zvan “kako se ošišati sam kod kuće”, onda je mašinica za šišanje sve što ti je potrebno. Još ukoliko šišaš na jednu dužinu celu površinu glave, onda se taj posao može obaviti za manje od pet minuta.  

Potrebno je samo da staviš odgovarajući nastavak, kako bi podesio željenu dužinu – kec, dvojka, trojka, četvorka, i ravnomernim pokretima ošišaš kosu sa cele glave. Ukoliko želiš da napraviš prelaz i razliku između određenih delova, najbolje bi bilo da celu glavi ošišaš na najveću željenu dužinu (npr. trojka), a onda kraćim nastavkom (kec ili dvojka), pređeš preko delova glave gde želiš kraću kosu. 

Imaj na umu da, taman kad dođeš do crte gde je potrebno napraviti prelaz,  polako udaljiš mašinicu. Kao kada avion poleće sa piste. Tako ćeš dobiti odgovarajuću dužinu, odnosno savršeni prelaz između dve dužine.

Kod zulufa sam odredi na koju dužinu želiš da ih skratiš. Možeš ih odrezati kod korena uha, ali je neka standardna dužina do predela gde se oseti jagodična kost. Koristi mašinicu bez nastavka i fino ukloni dlake do željenog dela.

Posebnu pažnju obrati na delove oko ušiju i oko vrata, jer je njih najbolje poravnati mašinicom bez nastavka, odnosno prateći prirodnu liniju kuda kosa raste i tako oblikovati frizuru po želji. Sada kada znaš kako se sam ošišati mašinicom sigurno je da će karantinska frizura izgledati mnogo bolje.

Kako se ošišati sam makazama u kombinaciji sa mašinicom

Jedna od najčešćih frizura kod momaka jeste ona gde se koristi kombinacija mašinice i makaza, odnosno kosa na gornjem delu glave se krati makazama, a pozadi i sa strana mašinicom. 

Za ovakvo šišanje prvo je potrebno da dobro nakvasiš kosu, sa svih strana, a onda je blago posušiš peškirom. Tada na scenu stupa češalj, kojim ćeš razdeliti kosu na deo koji se šiša makazama i na delove koji se šišaju mašinicom

Razdvoji kosu na osnovu prirodnih razdeljaka na glavi, a onda počni sa šišanjem. Kosu sa strana (do prirodnih razdeljaka) skrati mašinicom na dužinu po želji pokretima uz dlaku (odozdo ka gore). Isti je slučaj i sa kosom pozadi. Tu ti od pomoći može biti ručno ogledalo kako bi imao uvid u to šta radiš. 

U zavisnosti od dužine na koju kratiš kosu, možeš napraviti i fini talasasti izgled kose ošišane mašinicom, samo je potrebno da kreneš od najveće dužine kojom ćeš ošišati celu površinu, a zatim manjim dužinama kratiš sve manje i manje delove kose. 

Nakon toga, sledi malo teži deo, odnosno šišanje kose sa gornjeg dela glave makazama. Potrebno je da češljem uhvatiš izdvojiš jedan pramen kose i zatim ga obuhvatiš prstima (kažiprstom i srednjim prstom), i tako njihovim pozicioniranjem odrediš koliko želiš da skratiš kose. 

Deo pramena iznad prstiju presečeš makazama, i tako ideš redom pramen po pramen, od prednjeg dela glave ka zadnjem. 

Kako se ošišati sama i ukloniti ispucale krajeve

Veliki broj devojaka često ima problema sa ispucalim krajevima. Nemoj očajavati ako si sada i ti među njima, s obzirom na činjenicu da su frizerski saloni već dugo zatvoreni i da nemaš mogućnost da o tvojoj kosi brine profesionalac.

Međutim, ako se pitaš kako se ošišati sama i tako se rešiti ispucalih krajeva, evo rešenja za tebe. Prvi način jeste da svu kosu začešljaš preko glave prema napred i da isečeš makazama sve krajnje delove kose. 

Drugi način je da podeliš kosu na dva dela, a zatim je začešljaš uz lice. Okreni glavu na stranu i makazama iseci sve krajeve. Tako ćeš dobiti ravnu kosu, koja će imati zdrave krajeve. 

Kako se sam ošišati stepenasto

Pokazali smo ti kako se sam ošišati stepenasto mašinicom, ako imaš kratku kosu, ali kako da to urade devojke i svi oni koji imaju nešto dužu kosu i ne žele da je krate mašinicom? Ne očajavajte, jer čak i ovaj način šišanja može biit veoma jednostavan u kućnim uslovima. 

Evo načina kako se ošišati stepenasto kod kuće!

Zaveži kosu u konjski rep, ali na prednjem delu glavu, iznad čela. Dobro povuci sve pramenove i sve slojeve kose. Generalno nije potrebno da kvasiš kosu u ovoj situaciji, ali ako je kovrdžava ili neposlušna, to bi moglo da bude od pomoći. Nakon što zavežeš kosu u konjski rep potrebno je da odlučiš  koliko dug želiš da bude prvi sloj kose. 

Na dužinu koju odabereš stavi češalj, a zatim podigni rep i čvrsto ga drži. Uzmi makaze i preseci tamo gde se nalazi češalj. Nakon toga makaze okreni potpuno vodoravno i seckaj po sredini repa, dok ne postane potpuno čupav. Vodi računa samo kada sečeš makazama okrenutim ka glavi da se ne porežeš. Na kraju skini gumicu sa kose i pusti je da tako stepenasta zablista u svom punom sjaju.  

Nadamo se da ste hvatali beleške i da su ovi saveti bili korisni ukoliko ti je bio potreban odgovor na pitanje kako se ošišati kod kuće samostalno. Vanredna situacija često tera na neplanirane aktivnosti, ali samošišanje može biti vrlo zabavno i podstaći tvoju maštu tako da dobiješ potpuno neočekivanu frizuru kojom ćeš se oduševiti. 

Potrudi se ipak da se ne zaneseš previše u naletu kreativnosti, ali čak i da to bude slučaj znaj da je to samo kosa – porašće ponovo! 

Podeli