Kako spakovati knjige kada se selite 

Svako ko je ikada posedovao knjige zna koliko ume da frustrira kada se savije ili pocepa korica ili odvoje listovi na mestu koričenja. Šanse da se tako nešto dogodi se povećavaju kada se selite i sa sobom nosite knjige, a to je nešto što, priznaćete, studenti često rade. 

Svakog septembra pre početka semestra naši univerzitetski gradovi vrve od studenata koji po ko zna koji put traže novi smeštaj. Sa sobom sele svoje osnovne stvari, garderobu, računare, ali i knjige koje su im neophodne za školovanje. Neki ih imaju više, drugi manje, ali svako želi da ih u novom stanu ili studentskoj sobi izvadi iz kutija neoštećene.

Da biste izbegli da vam se knjige oštete, veoma je važno da ih na pravi način spakujete. Budite pažljivi i ne žurite, jer verovatno u vašoj studentskoj kolekciji knjiga i ostale literature imate i neke koje biste voleli da sačuvate i koristite i kada završite fakultet. Pročitajte nekoliko saveta kako da pravilno spakujete knjige i bez oštećenja ih prenesete na novu adresu.

#1 Donirajte knjige za koje smatrate da vam nisu potrebne

Pre svega, napravite selekciju literature koja vam je potrebna i one koja to nije. Neki od kolekcionara knjiga jednostavno ne podnose da se rastanu od omiljenih naslova. Međutim, i kao studenti možete poželeti da čuvate određene knjige. Udžbenici i stručna literatura koji su usko povezani sa profesijom koju ste odabrali verovatno će vam trebati i kada završite fakultet. Stoga je sasvim razumljivo što želite da zadržite ove knjige i sačuvate ih u dobrom stanju.

Možda sebe ubrajate u drugu grupu studenata –  onih koji čim polože ispit smatraju da im knjige i literatura vezana za taj predmet više neće trebati. Smanjenje broja knjiga pre preseljenja može vam olakšati posao pakovanja, ali isto tako i smanjiti težinu tereta koji ćete prevoziti, pa i cenu selidbe. Logično je, jer je jedan od parametara koji utiče na cenu selidbe težina tereta koji se prevozi. 

knjige
Unsplash.com

Knjige koje ne želite da nosite u novi stan ili studentski dom (ako se tamo selite), možete da poklonite. Raspitajte se kod mlađih kolega, odnosno studenata nižih godina studija kojima će možda biti potrebne ili donirajte lokalnoj biblioteci.Ako ipak smatrate da knjige imaju neku vrednost i ne želite tek tako da izgubite, jedna od opcija može biti i prodaja. Jednostavno na internetu ili oglasnoj tabli na fakultetu postavite oglas da prodajete knjige i literaturu za određenu godinu studija. Novac dobijen prodajom knjiga možete uložiti u nešto drugo što će vam koristiti u toku studiranja, novu literaturu, pribor ili računar. U svakom slučaju, sigurno je da knjige koje posedujete, a kojih želite da se oslobodite pre selidbe u novi stan imaju vrednost. 

#2 Sortirajte knjige

Kada sortirate knjige na policama to činite prema azbučnom redu, godini studija na koju se literatura odnosi ili prema srodnosti predmeta. To može biti odličan način i da ih spakujete u kutije pre selidbe. Tako ćete moći lako da ih poređate na novim policama kada ih budete raspakivali. Dakle, biće vam potrebno manje vremena da knjige rasporedite na police

Ipak s obzirom da knjige dolaze u različitim formatima, ponekad može biti teško spakovati ih prema azbučnom redu ili srodnosti predmeta. U tom slučaju radi lakšeg pakovanja najbolje je da knjige sortirate prema veličini odnosno formatu. Veći format odvojte na jednu stranu, a one manje na drugu. Nakon što sortirate knjige možete preći na pakovanje.

#3 Najteže knjige uvek stavljajte na dno kutije

Pre nego krenete sa stavljanjem knjiga u kutije, dobro bi bilo da uzmete široku lepljivu traku i ojačate donje unutrašnje i spoljašnje ivice kutije. Knjige mogu biti prilično teške ako ih stavite malo više u kutiju, pa bi se tokom transporta ivice mogu pocepati, a knjige ispasti i oštetiti. 

Najteže knjige i to one sa tvrdim povezom uvek stavljajte na dno kutije. To će sprečiti da se kutija lako prevrne dok je u transportu. Ako imate neke posebno drage i vredne knjige dobro bi bilo i da ih uvijete u novine ili neku foliju kako se ne bi oštetile u toku transporta ili pohabale od trenja jedne o drugu i čitave došle u vaš novi stan

knjige-na-simsu
Unsplash.com

Generalno, knjige sa tvrdim povezom je lakše upakovati i transportovati. Sa druge strane knjige sa mekim povezom se lakše mogu izgužvati i oštetiti pa je najbolje njih stavljati na vrh. Druga mogućnost je da na dno i sa strane kutije stavite literaturu sa tvrdim povezom, a u središnjem delu knjige sa mekim. 

#4 Ne ostavljajte prostora u kutijama

Kada pakujete knjige u kutije sigurno je da ćete se potruditi da popunite svaku prazninu. Međutim, to u većini slučajeva nije moguće. Ostaće vam praznine koje mogu uticati na to da se tokom prevoza knjige pomeraju, oštećuju, a kutije prevrnu. Jedna od opcija da to sprečite jeste da u praznine koje ostanu nakon što ubacite literaturu u kutije stavite papir ili novine. 

Nabavite stare novine ili papir, zgužvajte ga i popunite sve praznine koje su vam ostale kada ste pakovali knjige. Sada bez problema možete da utovarite kutije u kombi kojim se selite. U svrhu pakovanja najbolje je da koristite što manje kutije. Na taj način nećete morati da nosite mnogo knjiga odjednom, a pritom će biti i manja verovatnoća da se oštete dok stignete do stana ili studentskog doma u kome ste dobili sobu.

Kada budete spakovali knjige u kutije, ne štedite na lepljivoj traci. Koristite lepljivu traku koja je široka i njome dobro obmotajte kutiju. Možete to uraditi i dva puta kako bi bili sigurni da se kutija neće otvoriti tokom selidbe. 

#5 Osigurajte kutije sa knjigama u vozilu u kojem ih prevozite

Bez obzira koliko su teške, kutije imaju tendenciju da se klizaju dok se prevoze ukoliko nisu dobro postavljene. Zato pre nego vozilo krene uverite se da su knjige, odnosno kutije sa knjigama dobro uglavljene. 

Naš savet je da ako nemate iskustva sa pakovanjem i selidbom stvari za to angažujete ljude sa iskustvom, tj. agenciju. Ako se selite u naš glavni grad, a ne znate nijednu agenciju koja se bavi tim poslom onda jednostavno u polje Gugl pretrage ukucajte selidbe Beograd. Kao rezultat pretrage dobićete linkove ka firmama koje se bave prevozom robe i stvari odnosno selidbama.

knjige-naređane-selidbe
Unsplash.com

Ako ipak to želite da obavite sami, onda kutije zaglavite jednu pored druge. Iskoristite druge predmete koje selite da obezbedite da se kutije sa knjigama ne pomeraju ili ih jednostavno povežete lepljivom trakom. Kako god da uradite pre nego krenete proverite još jednom da ste sve uradili kako treba. 

Na kraju, kada stignete u svoj novi stan nemojte čekati dugo da izvadite knjige iz kutija. Ne da biste ih odmah čitali, već da izbegnete oštećenja. Naime, ako ih ostavite da stoje može se dogoditi da pritisak koji vrše jedna na drugu ošteti neke od njih ili savije stranicu ili mesto poveza. Do ovakvih nezgoda naročito može doći ako niste upakovali ili prethodno umotali knjige u zaštitni papir. Budite pažljivi i na vreme počnite sa pakovanjem, jedino tako ćete bez oštećenja preneti vaše knjige u novi stan.

Podeli