Šta je zapravo kakao i kako ti pomaže pri učenju?

Ukusni kakao prah neizostavni je deo mnogih kolača, torti i pića, a prstohvat u jelima dodaje poseban, egzotični šmek. Od njega se pravi i najomiljeniji slatkiš na svetu – čokolada! Pored toga što je ukusan, kakao je i zdrav. Pročitajte šta sve kriju moćna zrna kakaa, i kako vam ova namirnica može pomoći da počistite sve ispite u ispitnom roku!

zrna kakaa u šakama

Šolja toplog kakaa je dobar način da se ugrejete i okrepite hladnim danima, a za vrele – tu su čokoladni sladoledi! Nema godišnjeg doba i prilike koju ne možete zasladiti čokoladom, a učenje teško da prolazi bez slatke pauze.

Kažu da ništa ne pada s drveta – kada je u pitanju čokolada, to nije sasvim tačno!

Otkud nam kakao?

Možda bi bilo suviše smelo nazvati čokoladu povrćem ili voćem, ali istina je da njen glavni sastojak, kakao, dobijamo od biljke!

Kakao zrna dolaze od drveta po imenu Theobroma cacao, koje se najviše gaji u Africi i Latinskoj Americi. Ona se suše i fermentiraju kako bi se iz njih izdvojio masni deo, kakao buter, a suva materija mlela u sirovi kakao prah, kiselo – gorkastog ukusa i opojnog mirisa.

Postoje četiri vrste drveta koje daju kakao zrna:

  • Forastero,
  • Criollo, i
  • Trinitario.

drvo kakaa

Treba imati na umu da je dodatni šećer ono što čokoladu čini toliko slatkom: zrna kakaa od kojih se čokolada pravi u izvornom obliku uopšte ne sadrže veliku količinu šećera.

Kakao – hrana za mozak

Ako za užinu tokom učenja uzmete malo čokolade da podignete sebi raspoloženje i koncentraciju, imajte na umu da je to zasluga zdravog sastojka vaše štanglice: kakaa. On je bogat izvor korisnih materija i superhrana za vaš mozak:

  • kakao je bogat flavonoidima: supstancom koja poboljšava cirkulaciju i dotok krvi do mozga. Flavonoidi iz kakaa stoga mogu pomoći u učenju: jačaju koncentraciju, pamćenje, brzinu reagovanja i veštinu rešavanja problema;
  • kakao sadrži veliku količinu antioksidanata, više nego borovnice, vino i zeleni čaj, a antioksidanti su ključni u poništavanju štetnih efekata koje prave slobodni radikali. Slobodni radikali su nevezane čestice kiseonika koje rade vašem mozgu isto ono što rade metalu, pa on rđa. Kako mozak koristi čak 20 procenata kiseonika koji udahnete, potrebno mu je mnogo antioksidanasa da se izbori sa slobodnim radikalima i uspori starenje mozga;
  • kofeina ima i u kakau: ukoliko vas velike količine kofeina iz kafe čine anksioznim, mala doza koja se nalazi u kakau biće bolja mera za vas. Kofein razbuđuje i poboljšava koncentraciju i pamćenje, i uz flavonoide će biti odlično gorivo za mozak;
  • u kakau se nalazi i magnezijum, koji se preporučuje svima koji su opterećeni mentalnim i fizičkim naporima, a ima veoma važnu ulogu kad je u pitanju zdravlje nerava i funkcija mišića, jačina kostiju i cirkulacija. Kako ga naš organizam ne može proizvesti sam, veoma je važno da ga unosimo zdravom ishranom – a kakao spada u namirnice najbogatije magnezijumom;
  • kakao je dobar saradnik vitamina C! Veruje se da bioflavonoidi pospešuju funkciju askorbinske kiseline, tj vitamina C u organizmu, i tako jačaju imuni sistem organizma. Grickajte komadiće narandže u crnoj čokoladi da se ne biste razboleli u sred ispitnog roka!

Pažljivo s čokoladom!

Neka vam ovaj tekst ne služi kao podsticaj da jedete previše čokolade – unošenje suviše slatkiša može imati negativne posledice, koje vrlo lako mogu da izbrišu sve dobro što kakao čini za vas. Takođe, kakao se tretira ,,Dutch” metodom kako bi izgubio nešto od svoje prirodne kiselosti i dobio blaži ukus, pogodniji za spremanje kolača i slatkiša.

Kako prepoznati dobar kakao i gde ga kupiti?

Kakao obrađen ,,Dutch” metodom ne gubi samo svoj kiselkasti ukus, već kakao prah tom prilikom dobija tamniju boju, blaži ukus, neutralnu pH vrednost i postaje lakši za rastvaranje u vodi.

Za razliku od njega, prirodni kakao ima oštriji ukus, svetliji je, i iz njega se nisu izgubile hranljive materije! Upravo takav jeste prirodni, organski – arriba kakao koji možete kupiti klikom na prethodni link!

Arriba kakao – najkvalitetnija vrsta kakaa u svetu

Ako želite da izvučete ono najbolje iz kakaa, opredelite se za zrna koja nisu obrađena na ,,Dutch” način tj. organski – arriba kakao. Odatle se hranljive materije iz kakaa najbolje apsorbuju, jer kakao nije alkalizovan i obrađen na previsokim temperaturama, pri čemu se iz njega gubi većina zdravih materija.

Zasladite se na zdrav način tokom učenja – i dobri rezultati će biti malo bliže!

Podeli