Obožavate kafu? Evo koje se kafe piju širom sveta!

Smatrate sebe ljubiteljem kafe? Ne samo da ne možete da počnete dan bez jedne šolje, već biste u svakom delu dana popili po neku? Ako ste jedan od članova tog kluba, u kome je i moja malenkost, onda je ovo tekst za vas!

#1 Espresso

Svi smo čuli za espreso. Caka kod ove kafe koji mnogi verovatno ne znaju, jeste da je ona srž skoro svake kafe. Dakle, espreso predstavlja osnovni sastojak mnogih inovativnih kafa koje volimo. „Espresso”, kao reč, doslovno znači istisnut ili isceđen (“pressed-out”).

Espreso kafa na stolu

Pravi se tako što se sitno mlevena zrna kafe prelivaju skoro proključalom vodom, korišćenjem vodene pare. Zahteva temperaturu vode od 95°C. Ovakav način pripreme pokrenut je u Milanu tokom 20. veka. Možda su mnogi od vas mislili da se dosta razlikuje od klasične kafe, ali ona zapravo predstavlja čistu kafu. Sastojci su samo voda i kafa. Razlikuje se od klasične kafe time što poseduje veću koncentraciju otopljenih zrnaca kafe, zbog čega i ima jak i gorak ukus.

Postoji i francuska verzija ove kafe koja se jednostavno naziva “french press coffe” i ona se razlikuje od klasičnog espresa u načinu pripreme, ali je suština ista.

#2 Doppio

Veoma popularna u Italiji. Na italijanskom ima značenje “duplo”, jer predstavlja duplu dozu espresa. Kod nas poznat jednostavno kao dupli espreso.

#3 Mazagran

Ova neuobičajena kafa dolazi iz Alžira, dok u Portugalu predstavlja pravu senzaciju. U pitanju je ledena kafa sa limunom! Da, dobro ste pročitali. Kako je napraviti? Sastojci su: polovina limuna, ohlađena crna kafa, kockice leda i šećer po ukusu. Da biste je napravili, potrebno je samo da pripremite oko pola šolje obične crne kafe, zašećerite po želji, prelijete sokom od limuna i, nakon što promešate, ubacite kockice leda.

U kafićima se najčešće služi u užim čašama za sok sa dosta leda i slamčicom.

Prava letnja kofeinska atrakcija! Kada stignu vreli dani eto kako možete da se rashladite uz dozu kofeina.

#4 Ajs kafa (“Eiskaffe”)

Nemačka ledena kafa. Kao što i samo ime kaže, ovo je ledena kafa ali, nije obična ledena kafa. U ovaj “švapski” kofeinski specijalitet, pored ohlađene crne kafe, ide i sladoled, čokolada i šlag. Da biste je prirpremili, potrebno je da prvo u šolju ili čašu (ledene kafe se obično služe u čašama) stavite 2 kašike sladoleda od vanile, zatim prelijete kafom. Na vrhu stavite šlaga i mrvljene čokolade po želji.

#5 Cafe suada

Sam naziv vas je sigurno veoma zbunio čim ste ga pročitali, ali on samo označava ledenu kafu u vijetnamskom rečniku. Možda ste i pomislili da je u pitanju kineski jezik međutim, radi se o vijetnamskoj ledenoj kafi. Ovo je kafa koja se pravi po tradicionalnom vijetnamskom receptu.

Nastala je pod uticajem francuske kulture tokom kolonizacije Vijetnama od strane Francuza u kasnom 19. veku. Ovaj napitak se sastoji se od kondenzovanog zaslađenog mleka, mlevene kafe i nekoliko kockica leda. Priprema se tako što se mlevena kafa skuva u francuskom filteru za kafu, a nakon toga kondenzovano mleko prelijete tako skuvanom kafom. Kada dobijete ovu “bućkalicu”, jednostavno je promešate dobro i ubacite kockice leda po želji.

#6 Cafe au lait

Dolazi iz Francuske, a sada je poznata širom sveta i veoma je popularna. To je kafa sa mlekom, kao što nam ime i kaže na francuskom. Priprema je veoma jednostavna. Prelijete skuvanu kafu kuvanim mlekom (⅔ mleka; ⅓ kafe) i dobili ste vaš “café au lait”.

#7 Frape

Znate sigurno za frape ali, da li ste znali odakle je poreklom? Ovaj, takođe ledeni napitak, nastao je u Grčkoj. Ako se uporedi sa ostalim kafama, onda je u najmanjem smilslu kafa, ali je veoma osvežavajuće i zaista ukusno. ”Frappé” je francuska reč, i kada se misli na piće, znači “ohlađeno”. Recept za ovo piće osmislio je Dimitris Vakondios još davne 1957. godine, radeći za kompaniju “Nescafe”.

Sastojci: instant kafa, šećer, ledena voda i kocke leda. Možete je pripremiti tako što ćete samo jednu kašiku instant kafe i jednu kašiku šećera preliti sa minimalnom količinom ledene vode i to ćete potom promešati ručnim mikserom. U smešu koju ste dobili ubacite kockice leda i na kraju sve to prelijete ledenom vodom još jednom. To je cela nauka!

#8 Juanjang (“Yuanyang”)

Pogodili ste, ovo je kineski i u pitanju je kineska kafa ili, bolje rečeno, kombinacija kafe i čaja. U prevodu znači “Čaj za golupčiće”. Kondenzovano melko preliva se kafom, potom se sve to preliva jakim crnim čajem.

[button link=“https://beleske.com/ucite-duze-evo-koja-je-najjaca-kafa-na-svetu/“]Evo koja je najjača kafa na svetu[/button]

#9 Maroćino

Još jedna italijanska kafa. Reč “marocchino” u italijanskom rečniku označava Marokanca. Ova kafa je zapravo jedna vrsta jednostavne inovacije. U pitanju je espreso preliven mlekom i na vrhu posut čokoladom u prahu.

#10 Kaisermelange

Kofeinski specijalitet Austrije. U prevodu znači “Careva mešavina”. Ova kafa je specifična po tome što sadrži žumance. Priprema se tako što se žumance izmeša sa medom, a potom preliva kafom dok još uvek mešate. Na nekim mestima u Beču, uz sve ovo, dodaje se i konjak.

#11 Irska kafa

Samo ime kaže odakle potiče. Ova kafa, koja je danas popularna širom sveta, ideja je dablinskog šankera Džoa Šeridana, koji ju je realizovao davne 1943. godine. Tada je i sam postao popularan kao i ova kafa, koja i dan danas uživa veliku popularnost. Odlikuje je viski u njenoj sadržini. Dakle, u običnu kafu se dodaje jedna čašica viskija, a na vrh se postavlja šlag.

#12 Kafa sa medom (“Cafe con miel”)

Ova senzacija dolazi iz Španije, gde je običaj da se ova kafa služi posle doručka. Mala količina meda preliva se šoljicom espresa, zatim kuvanim mlekom, koje mora biti pažljivo spremljeno. Veruje se, da bi ukus bio onaj pravi, mleko ne sme biti vruće, a ni mlako, već savršeno toplo. Na kraju se dodaje cimet kao konačni efekat ovog napitka.

#13 Café de olla

Dolazi iz Meksika, koji je danas najveći izvoznik organske kafe. Pravi se tako što se mlevena kafa nakon kuvanja zasladi meksičkim šećerom “piloncillo”, a potom prelije vodom. Dodaje se i cimet ili se, najčešće, ukrašava štapićem cimeta. Tradicija u Meksiku jeste da se ova kafa služi u glinenim šoljama.

Nadamo se da ste pronašli nešto zanimljivo. Uživajte u svojoj kafi i, dok to činite, čitajte Beleške!

Želite da čitate još nešto o kafi? Saznajte kako izgleda put kafe od plantaže do vaše džezve, i koja je to kafa koja košta 50$ po šoljici.

Podeli