Kako živeti zdravo u Novoj godini u par jednostavnih koraka

“Uz dobre prehrambene navike i svakodnevnu fizičku aktivnost već ste na dobrom putu za zdrav život”, rečenica je koju često slušamo i čitamo iz medija. Lako je to reći, ali ponekad i ne tako lako sprovesti u delo!

Nova godina može da bude odličan povod za novi početak.

Naš današnji užurbani način života ostavlja nam veoma malo prostora i čini vrlo teškim posvećivanje sebi i svom zdravlju. Žurimo u školu, na fakultet, na posao, po dete, žurimo da pripremimo ručak i da pospremimo kuću, da nabavimo namirnice. Žurimo i kada mislimo na sebe, a sve to može otežati pronalaženje vremena za fizičku aktivnost i druge zdrave navike.

U toj takvoj žurbi, lakše nam je i da se hranimo brzo, pa lako stičemo naviku biranja nezdravih grickalica i hrane za poneti, dok svoje slobodno vreme rađe koristimo za gledanje televizije i za surfovanje netom nego za neki vid fizičke aktivnosti.

Međutim, ti izbori ne samo da nisu ok, nego mogu biti vrlo opasni za naše zdravlje – i sada i na duži rok. Zato je za svakog čoveka vrlo važno da se zaustavi i donese svesnu odluku da sledi zdrav način života.

Ali kako?

Postoji pet jednostavnih izbora da vodite zdrav način života i vratite se na pravi put. Pritom, uz samo malo odricanja i upornosti, uz bolju organizaciju vremena sve ovo se može postići.

#1 Budite aktivni svaki dan

Redovna fizička aktivnost važna je za zdrav rast, razvoj i dobrobit dece i mladih. Odraslima je važna za kondiciju i ono što znači “biti zdrav i fit”. Trebalo bi imati najmanje 30 minuta fizičke aktivnosti svakog dana, uključujući i energične vežbe koje će nas naterati da se zadišemo.

Uključite aktivnosti koje jačaju mišiće i kosti najmanje 3 dana u nedelji. Trčite dok šetate ljubimca, skačite zajedno sa decom, šetajte do prodavnice, fakulteta i posla. Brzim hodom.

#2 Za piće izaberite vodu

Voda je najbolji način da ugasite žeđ – i ne dolazi sa dodatkom šećera koji se nalazi u voćnim sokovima, bezalkoholnim i drugim zaslađenim napicima. Ukoliko volite piće sa ukusom, a pritom je potrebno i da skinete pokoji kilogram, dodajte par kapi limuna u svaku čašu vode. Da biste stekli pravu naviku ispijanja ovog napitka koji čuda čini za vaše zdravlje – nosite flašu vode sa limunom uvek sa vama.

A ako ste roditelj, deci dajte da jedu celo voće, umesto da piju kupovne voćne sokove koji imaju puno nezdravog  šećera i drugih zaslađivača. Ili im napravite domaći sok iz blendera, bez pogovora. Ako ste doneli odluku da u Novoj godini počnete da živite zdravo i steknete sve važne zdrave navike, morate biti dosledni u tome. A da druga pića zamenite vodom, jedan je od najlakših zadataka vaše doslednosti.

#3 Jedite više voća i povrća

Jedenje voća i povrća svaki dan pomaže deci da rastu i razvijaju se, a odraslima povećava vitalnost i može umanjiti rizik od mnogih hroničnih bolesti. Cilj u Novoj godini neka bude – pojesti dve porcije voća i povrća svaki dan. Neka vam je sveže voće na raspolaganju kao praktičan zalogaj i grickalica, a  pokušajte da u pripremanju svakog jela uključite povrće, bar u vidu sveže salate.

Grickalice na bazi voća i povrća, mlečnih proizvoda sa smanjenom masnoćom i integralnih žitarica najzdraviji su izbor. Izbegavajte grickalice sa visokim sadržajem šećera ili zasićenih masti – poput čipsa, kolača i čokolade – što može dovesti do prekomerne težine.

#4 Ko rano rani dve sreće grabi!

Mnogobrojna istraživanja su pokazala da osobe koje ustaju rano imaju mnogo više uspeha u životu, ali i više energije u toku dana. Nema zdravog načina života ako ustajete u podne, a ležete u zoru. Najbolje bi bilo da se postepeno navikavate i jutro započnite vežbanjem ili šetnjom.

Izbegavajte popodnevnu dremku, jer ćete tako lakše uspeti da uveče zaspite na vreme. Testirajte sebe i videćete koliko se bolje osećate za samo nekoliko dana.

#5 Redovno kontrolišite vaše zdravstveno stanje

Već i vrapci na grani znaju koliko je prevencija važna za vitalnost i dobro zdravlje, pa tako u Novoj godini pokušajte da sebi pristupate odgovorno i odlazite na redovne kontrole zdravlja.

Poklonite samom sebi za Novu godinu biorezonantni dijagnostički pregled kvantne medicine. Kvantna medicina koristi savremene dijagnostičke metode koje će vam na jednom pregledu prikazati zdravstveno stanje kompletnog organizma i na taj način ste ubili „dve muve jednim udarcem“.

Na kraju, zapišite ove zdrave odluke u vaš telefon i pokušajte da se pridržavate samo 3 nedelje – psiholozi kažu da je samo toliko potrebno da bi se stvorile celoživotne navike.

Podeli