Trčanje – idealan sport za svakog, pa i za studente

Posle nekoliko kišnih meseci najzad nam je stiglo lepo i sunčano vreme. Ovo je idealan period za svakog da se pokrene i razmrda. Ukoliko ne volite grupne treninge ili ne želite da idete u teretanu – trčanje je prava stvar za vas.

Trčanje je vrsta sporta koja vam daje slobodu da sami birate svoje rute i odete na trening kada to vama odgovara. To je kompletna aktivnost, koja osim što služi kao odlična priprema tela za intenzivan trening i druge pojačane fizičke napore, jača izdržljivost našeg organizma, pomaže u eliminaciji suvišnih kilograma, jača mišiće i kosti, a srce i mozak održava zdravim.

Ipak, pre nego što krenete sa trčanjem, ima nekoliko stvari o kojima morate voditi računa. Možda mislite da možete samo da izađete iz kuće i krenete, ali to nije baš tako. Mi ćemo vam u ovom članku posavetovati kako da se spremite za trčanje i zaštitite od povreda.

Oprema za trčanje

Kada je oprema u pitanju, za početak je potrebno da nabavite adekvatne patike. Najveća greška koju početnici prave je trčanje u patikama koje nisu za to napravljene. To može dovesti do ozbiljnih povreda zglobova i stopala, što patike čini najvažnijim delom opreme za trčanje koji morate imati.

Patike za trčanje su napravljenje tako da vas zaštite i omoguće što udobniji korak. Nekada je za dobre patike bilo potrebno izdvojiti veću količinu novca, što danas nije slučaj. Sada dosta povoljno možete naći odgovarajuće patike u kojima će vam biti prijatno. Ono što je potrebano da uradite je da potražite savet od prodavaca da vam pokažu koje patike su napravljene za ovu vrstu sporta. Isprobajte što više modela kako bi našli ono što vama odgovara. Prošetajte u njima kako bi bili sigurni da su vam udobne i da vas nigde ne žuljaju.

Patike su svakako najvažniji deo opreme u koji treba da uložite novac. Pored patika postoje majice, šorcevi i helanke koje su napravljene specifično za ovu vrstu sporta. Ovaj deo opreme je napravljen od posebnog materijala koji se brzo suši, što će vam svakako olakšati treninge. U pitanju su lagani materijali, tako da nećete imati osećaj težine kada krenete da se znojite, što svakako može da se desi sa pamučnim materijalima.

Veoma bitna stvar je da znate da jednom kada ulozite u opremu koja vam je potrebna, uz pravilno održavanje, nećete morati da mislite o njoj dosta dugo.

Kako početi?

Svaki početak je težak i potrebna je velika želja kako biste istrajali u svojim namerama. Prva i najvažnija stvar je da ne precenite svoje mogućnosti. Trčanje nije ni malo lako i potrebno je vreme i upornost da biste stekli željenu kondiciju.

Zato je važno da krenete lagano. Pre svakog treninga potrebno je da zagrejete svoje mišiće i zglobove. Nemoje preskakati ovaj korak jer to može dovesti do povreda koje vas mogu primorati da prekinete sa treninzima. 

Za početak vam savetujemo da krenete sa brzim hodanjem jer je tako najlakše da kontroližete svoje pokrete i brzinu kojom ćete hodati. Vremenom ćete sami osetiti da imate više snage i da možete da krenete sa laganim trčanjem.

Veoma je važno da slušate svoje telo. Ukoliko osetite umor ili bolove dok trčite, obavezno usporite. Kombinujte brzo hodanje sa trčanjem dok ne osetite da možete da pređete određenu kilometražu bez stajanja. Kada dođete do tog momenta, možete polako povećavati željenu distancu.

Već za nekoliko meseci bićete u punoj snazi i sigurni smo da ćete biti iznenađeni koliko snage imate. Pored fizičkih, primetićete i psihičke promene, odnodno, osećaćete se srećnije i opuštenije. Sport je najbolji način da se oslobodite stresa i izbacite iz sebe svu negativnu energiju.

Šta raditi ukoliko dođe do povreda?

Kod aktivnog bavljenja sportom neretko se dešava da dođe do povreda. Kada je trčanje u pitanju, uglavnom dolazi do povreda zglobova ili istegnuća mišića.

Bez obzira koliko vam se činilo da povreda nije ozbiljna potrebno je obratiti se lekaru koji će vas, ukoliko je to potrebno, uputiti na dalja ispitivanja. Ukoliko ignorišete povredu možete sami sebi napraviti još veći problem zbog kog ćete biti sprečeni da nastavite sa treningom.

Jedan od najboljih načina da se ustanovi nivo povreda je da odete na ultrazvuk i rendgen. Sa ovim rezultatima potrebno je obratiti se fizijatru kako bi dobili adekvatnu terapiju. Kada su ozbiljnije povrede u pitanju može se desiti da ćete morati potpuno da mirujete neko vreme. Prema tome, nemojte ignorisati bolove već reagujte odmah!

Zdravstveni benefiti trčanja

Lista zdravstvenih benefita trčanja je poduža, a mi ćemo ovde pomenuti neke od najvažnijih:

Trčanje pomaže kod gubitka težine

Svega pola sata trčanja dnevno vam pomaže da sagorite oko 300 kalorija. Trčanje povoljno utiče na metabolizam, i u kombinaciji sa zdravom ishranom, redovno bavljenje ovim sportom istopiće sve one masne naslage na vašem telu kojih ste oduvek želeli da se rešite. Osim toga, trčanje ne samo da sagoreva masnoće, već vam pomaže i da održite željenu kilažu na dug vremenski period.

Jača vaše kosti i mišiće

Kada krenete sa trčanjem, vaše kosti pretrpeće pojačano opterećenje. Upravo zbog tog dodatnog napora, vaše kosti će postati jače i deblje, a zglobovi fleksibilniji, što im pomaže da se bore protiv osteoporoze i reumatoidnog artritisa Osim toga, redovnim trčanjem jačate vaše kukove i kičmu. Najzad, napor koji trčanje stvara u vašim mišićima je koristan za igradnju njihovog tonusa.

Čuva mentalno zdravlje i ublažava stres

Trčanje promoviše ne samo fizičko, već i mentalno blagostanje. Kada trčite, vaše telo oslobađa hormon sreće endorfin, koji podiže stanje duha, i čini da se osećate pozitivno, smireno i podmlađeno nakon treninga. Na taj način, trčanje smanjuje stres i napetost, i oslobađa naš um od negativnih misli.

Trčanje za jako srce

Trčanje je odličan kardiovaskularni trening koji štiti vaše srce od raznih oboljenja. Tokom trčanja, krv se brže pumpa u srce i na taj način se reguliše krvni pritisak, ali i drži pod kontrolom nivo holesterola i glukoze u krvi.

Štiti respiratorne organe

Kao i svaka druga vrsta aerobika, trčanje doprinosi povećanju kapaciteta pluća i jača mišiće respratornog sistema. To omogućava da pluća uzimaju više kiseonika i da efikasnije eliminišu ugljen-dioskid iz organizma.

Jača imuni sistem

Trčanje nas čini jačima, pomaže nam u borbi protiv depresije i stresa, otklanja umor, podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca u telu i na taj način jača naš imunitet.

Podeli