Ketering – odlična šansa za pokretanje biznisa

Svako ko ima bar malo smisla za biznis, zna da je najvažnije pratiti potrebe potrošača na tržištu. Šta je to što im je potrebno, odnosno šta im nedostaje kako bi uštedeli vreme i novac. Moderna vremena postaju sve energičnija, a onaj koji otkrije ključ brže i efikasnije usluge će sasvim sigurno profitirati na tržištu. Jedna od delatnosti koja rapidno raste jesu firme za ketering. Nema vremena za pripremu hrane, a mora da se jede. Proslave se organizuju i potrebna je brza i kvalitetna usluga. Ako razmišljate i dalje čime biste mogli da se bavite, a pritom dobro ste organizovani, kreativni i lepo kuvate, ketering može biti vaša šansa za pokretanje biznisa. 

Osnovna prednost keteringa je ušteda vremena

Budući da znamo koliko kuvanje i priprema namirnica oduzimaju vremena prosečnom čoveku ili u ovom slučaju domaćici, sjajno rešenje jeste poručivanje keteringa za sve prilike. Osim uštede vremena za pripremu i kuvanje namirnica u kuhinji, ketering nam štedi vreme i za nabavku. Razmislite koliko vam sati oduzima sastavljanje spiska za kupovinu, odlazak u prodavnicu, pa možda i više njih ukoliko niste pronašli sve potrebne namirnice u jednoj… Kada sve to donesete u svoj dom, morate da razvrstate, zatim da pripremite i tek onda da krenete sa kuvanjem. A šta ako nešto ne ispadne onako kako ste zamislili? U tom slučaju morate imati i plan B. Kada se odlučite da naručite ketering, sve stiže na vašu kućnu adresu onako kako ste poželeli. 

Šta rade firme za ketering? 

Ketering firme rade dostavu za pravna i privatna lica, za slavlja poput rođendana, krštenja, veridbe, slave i slično. Često sarađuju sa restoranima i salama za venčanja, kao i firmama koje se bave organizacijom rođendana, venčanja i korporativnih skupova. Ketering je nastao kao odgovor na potrebu ljudi da imaju fino, elegantno i praktično posluženje koje ne zahteva sedenje za stolom i kompletni escajg na korišćenje.

Za razliku od klasičnih restorana, ketering firme su fokusirane na dostavu hrane, dekoraciju i manje zalogaje. One se bave pripremom sitne hrane pogodne za konzumaciju na različitim dešavanjima, pripremom peciva, torti, kolača, slatkog stola, roštilja ali po potrebi i kulinarskih specijaliteta. Zalogaji su manji i lepo dekorisani, kako bi ceo švedski sto ostavio impozantan utisak. 

Da li je upravo za vas ketering odlična šansa za pokretanje biznisa?

Ukoliko i vi želite da otvorite ketering firmu i da se bavite izradom i dekoracijom posluženja, morate znati jednu važnu stvar, a to je da se keteringom ne može baviti svako. Potrebno je da budete kuvar, odnosno da imate odgovarajuću školu za to. Kulinarska škola je dobar izbor za edukaciju, jer neophodno znanje koje stičete u njoj pripremiće vas za ovaj zanimljiv i isplativ biznis. Za ketering nije važno samo da znate da dekorišete jelo, već je potrebno široko znanje o tehnologiji, pripremi namirnica, slaganju ukusa i boja, kako bi ono što je na tanjiru bilo sveže, ukusno i lepo na oko.

Sve te veštine uče se godinama u školi za kuvare, a dalje se možete usavršavati kroz različite obuke, kurseve i prakse. Najbolje iskustvo steći ćete praksom i radom u restoranu, gde ćete naučiti ne samo pripremu jela već i organizaciju restorana, osoblja, čuvanje i skladištenje namirnica. Birajte proverene restorane u kojima možete odraditi praksu, jer u suprotnom možete naučiti pogrešne korake. 

Kako biste izbegli sve ove zamke, neophodno je da imate veliko znanje i iskustvo u radu u različitim ugostiteljskim objektima. Firme za ketering obično osnivaju kuvari, koji već imaju dovoljno iskustva u dekorisanju, nabavci i pripremi namirnica. Ukoliko imate iskustvo onda verovatno znate da je potrebno da imate raznovrsnu ponudu jela iz slatkog, ali i iz slanog programa.

Kako da istražite konkurenciju?

Danas na tržištu postoji veliki broj restorana koji se bave keteringom, ali i specijalizovanih firmi za katering. Ukoliko želite da otvorite firmu za ketering ili da dodate tu opciju u ponudu svog restorana, istražite konkurenciju. Za one koji planiraju biznis na području glavnog grada neka pretraže pojam “ketering Beograd”, Novosađani “ketering Novi Sad” itd. Sigurno ćete videti na desetine ketering kompanija i restorana. Konkurencija je velika, ali i zarada koju možete ostvariti poslovanjem u okviru ove delatnosti. 

Ključ keteringa je u uslugama dekoracije i aranžiranja proizvoda. Pravljenje kanapea i drugih sitnih slanih i slatkih zalogaja iziskuje mnogo vremena i truda, ali preporuka je i dalje najjače marketinško oružje. Kada vaši klijenti budu zadovoljni dekoracijom i ukusima sa tanjira, sigurno će vas hvaliti kod svojih prijatelja. Radite na kvalitetu, ne na kvantitetu, i videćete efekat svog poslovanja. 

Podeli