Zašto je kulinarska škola dobar izbor za edukaciju

Kuvanje je svojevrsna umetnost. Zahteva veliko umeće mešanja sastojaka koji treba da zadovolje svih 5 čula, a kao civilizacija smo odavno hranu pretvorili u mnogo više od puke ljudske potrebe. 

kuvar u beloj uniformi priprema hranu u restoranskoj kuhinji

Ukoliko želite da svoje znanje prikazujete na televiziji pred širokim auditorijumom, ili pak maštate o otvaranju sopstvenog restorana u kojem ćete služiti vaše gastronomske specijalitete, kulinarska škola definitivno je tačka od koje treba krenuti. 

U nastavku teksta saznajte zašto je kulinarska škola dobar izbor za edukaciju kako za mlade osobe koje tek upisuju školu, tako i za one koji teže promeni karijere. 

Kulinarska škola je odskočna daska za profesionalnu karijeru

Kada se kao srednjoškolac odlučujete za budući poziv neophodno je razmisliti o šansama da pronađete posao, a dobri kuvari su traženi svuda u svetu.

Ipak, iako deluje da je dovoljno pomešati krem sir, ulje, vodu, so i kore kako biste napravili pitu, kulinarstvo zahteva iskustvo i veštine koje ćete u najvećoj meri steći profesionalnom edukacijom.

Nakon škole, maturanti će unaprediti znanje iz najrazličitijih oblasti kulinarstva i ugostiteljstva; Od nutritivne vrednosti jagoda, osnova posluživanja stolova do kontrole troškova, sigurnosti hrane pa čak i fundamenata poput pravilnog korišćenja noža.

Magazin Food & Vine sugeriše: Ako menjate ili započinjete karijeru, kulinarska škola je obavezna. Većina kuvara sa kojima smo razgovarali složili su se da im je škola kulinarstva pružila određenu pokretljivost koja bi im inače nedostajala.

Kulinarska škola uči polaznike o kontroli svih 5 ljudskih čula putem hrane

Kao što smo već pomenuli u samom uvodu, kuvanje je umetnost za sebe i potrebno je naučiti da cenite kuvanje kao umetničku formu. Kombinujte arome, ukuse, mirise i teksturu da stimulišete različita osećanja, na isti način na koji umetnici kombinuju boje i oblik da podstaknu različite emocije.

prikaz ruke koja nožem secka zelenu salatu Hrana nastaje kombinacijom čula

Postoji opšte mišljenje da je ukus najvažnije čulo za kuvara. To donekle jeste tačno, jer kuvar mora da zna prilikom degustracije ima li dovoljno soli da ne bude slanog, već začinjenog ukusa. Ukoliko nema, kako prilagoditi sastojke za taj specifičan recept. 

Međutim, sluh je takođe bitan za profesionalnog kuvara. Kada čujete kako ulje pucketa znate da li hrana gori ili se peče. Ako ne “čujete hranu” na vreme, crni dim je sledeće što ćete primetiti, a tada će biti kasno da spasete svoj specijalitet. 

Ukoliko čekate jelo iz pećnice da bude gotovo, a ne osećate ukusan miris pečenja, verovatno se ne kuva dobro. Sa druge strane, prerani miris pečenja znači da je rerna prevruća, zato je veoma bitno razvijati i čulo mirisa tokom kulinarske karijere. 

Ono što mnogi mladi kuvari često previde je čulo dodira. Kuvar vremenom razvija poseban odnos prema sastojcima i uči da određuje njihov kvaltitet pomoću dodira. Vrsni kuvar procenjuje brašno provlačeći ga kroz prste kako bi utvrdio koliko će dobro upiti tečnost, i kakav bi mogao biti strukturni potencijal. 

Na kraju pečenja, laganim tapkanjem na dnu vekne otkriva se šuplji zvuk koji označava završetak procesa pečenja.

Vid je takođe jedan od krucijalnih čula koje kao profesionalni kuvar treba da razvijate. Primera radi, kada menjate sos treba imati u vidu kako će ta promena uticati na izgled samog jela. 

Trebalo bi da zamislite kako će vaša pržena piletina izgledati pre nego što dostigne svoj ideal, kao i prepoznati zlatno-smeđu boju koja se pojavljuje neposredno pre nego što piletina izgori.

Kada imate poteškoća sa mirisom i sam ukus neće biti kako je zamišljen. Vizuelni element hrane povećava apetit zajedno sa aromom, stoga je neophodno naučiti da kontrolišete svih 5 čula prilikom spremanja hrane. 

Dakle, kombinacija svih 5 čula formira najvredniji atribut ljudskog uma – svest. Svest je izrazito bitna u svakodnevnom životu, a ne samo za kuvanje. Sposobnost da obratite pažnju i uživate u svojim čulima pomoći će vam da steknete osećaj za teksturu testenine, izgled pečenih rebara, aromu svakog sastojka, ukus sosa i zvukove pucketanja masti u tiganju.

Kulinarska škola omogućava da putujete svetom

Još jedna od prednosti kulinarske škole je što vam može pružiti priliku da svoje kulinarsko umeće stavite na raspolaganje restoranima širom sveta. 

Putovanje svetom unaprediće vašu karijeru i pružiti vam prosvetljujuća iskustva, koje ne samo da će pomoći da oblikujete svoj pogled na kulinarstvo, već će i obogatiti vaš lični život. 

Umesto da učite od jednog kuvara u restoranu, učićete od mnogih profesionalaca iz različitih kultura koje praktikuju drugačiju ishranu. Indijska hrana, japanska hrana, kineska hrana – izbora je mnogo, a nije dovoljno poznavati recepte domaće kuhinje jer profesionalni kuvar svojim umećem može da zadovolji apetit svakog gosta koji prođe kroz vrata restorana.

Kulinarska škola je, kao što smo već napomenuli, polazna tačka svake profesionalne karijere. Međutim, na ambicioznim kuvarima je da sami nastave svoje obrazovanje svojim radom i zalaganjem, a ne možete poznavati čitav kulinarski ekosistem ukoliko čitavu karijeru provedete u jednoj kuhinji, jednom restoranu i jednoj zemlji.

Podeli