Koje karakteristike treba uzeti u obzir prilikom kupovine laptopa?

Došlo je vreme za kupovinu novog laptopa? 

Čestitamo, nije mala stvar ponoviti se novim digitalnim pomoćnikom! Sigurno ste u potrazi za laptopom što boljih performansi, koji će zaista napraviti promenu u vašoj svakodnevici, bilo da ga koristite za rad, za zabavu ili nešto trece.

Kako biste napravile dobar izbor, verovatno već uveliko istražujete ponudu prodavnica elektronike, a verovatno i čitate recenzije. Mi vas nećemo ubeđivati da kupite jedan ili drugi model, ovaj ili onaj brend. 

Navešćemo ono najvažnije – koje karakteristike i specifikacije su najvažnije odrednice toga da li ćete kupovinom biti zadoljni, odnosno koliko ćete dobru kupovinu obaviti. Ostanite sa nama u nastavku teksta i saznajte kako da odaberete najbolji laptop za svoje potrebe

Koliko je servisiranje laptopa dostupno i šta će biti ako mu zatreba popravka?

Brzi laptop servis, koji je lako dostupan u vašem gradu, a pritom je i povoljan, treba da bude kriterijum broj jedan kada birate svoj novi laptop. Baš kao i kod automobila, kod laptopova prilikom kupovine treba obratiti pažnju na lakoću pronalaska i zamene novih delova, na to koliko je lako popraviti ga u slučaju popravke i koliko brige zahteva oko servisiranja i profesionalnog održavanja. 

I kod svakog brenda – ovo je drugačije. Najbolje je da kada suzite izbor na nekoliko modela, zamislite da se posle godinu dana korišćenja na svakom od njih nešto pokvarilo. Pokušajte da nađete rešenje za ovu fiktivnu situaciju. Pogledajte cene popravke kod svakog od modela i koliko je lako pronaći dobar servis koji će to uraditi u vašoj blizini. Ovako ćete biti dugoročno sigurni i obezbeđeni. 

Dimenzije i fizičke karakteristike – ne zapostavljajte spoljašnjost laptopa

Kako planirate da koristite svoj laptop i za šta vam je potreban?

Ako često idete na sastanke, sigurni smo da želite da fascinirate saradnike kada izvadite svoj laptop na sto. Ako ga često prenosite i nosite sa sobom, onda je neophodno da bude i što lakši. Ako planirate da ga držite stacioniranog, kao običan racunar – onda verovatno možete da kupite što veći, što pregledniji i komforniji za korišćenje, a samo estetsko rešenje nije toliko važno. 

Razmislite o načinu na koji koristite laptop, o svom životnom stilu, i prema njemu odredite i dimenzije i dizajn koji ćete odabrati. 

Trajanje baterije – važno za sve u pokretu

Pogledajte kakve su baterije na laptopu koji vas je zainteresovao.

Neke jedva da izdrže nekoliko sati bez punjenja, neke mogu i preko nekoliko dana.

Ako ste često u pokretu, koristite ga za rad, a pritom ste mobilni tokom obavljanja svakodnevnih zadataka, važno je da laptop ima što trajniju bateriju. Osim toga, baterije su jedna od prvih stvari koja je podložna kvaru, jer je korisnici često ne održavaju na preporučen način. Zato proučite i kvalitet same baterije koja je deo laptopa. 

Dobro informisanje pre kupovine je najbolja prevencija!

Obratite pažnju na tastaturu i touchpad

Ako laptop koristite za rad, važno je da on bude što pogodniji za njegovo obavljanje. 

Ovo prevashodno podrazumeva fizičku lakoću korišćenja, pri čemu mislimo na tastaturu i touchpad, koji su izuzetno uticajni na lakoću rukovanja laptopom, ali i brzinu kojom se to čini. Zato preporučujemo da pre kupovine, laptop isprobate, ili barem procitate recenzije i raspitate se o tome koliko je prisustvo ergonomskog dizajna kod tog modela. 

Osim toga, pogledajte koliko je touchpad intuitivan i da li ima neke prečice Neki su toliko dobri da ćete zaboraviti na to šta je uopšte miš!

Da li vam je displej laptopa važan? 

Ako se bavite preradom fotografija, uživate u gledanju dobrih filmova, a pogotovo ako radite u kreativnoj industriji – displej je ključan za odabir adekvatnog laptopa. Što više piksela imate – to će više sadržaja moći da vam stane na ekran, i to će sadržaj bolje izgledati. 

Nažalost, neki povoljniji modeli laptopova i dalje imaju 1366 x 768 rezoluciju, ali ako možete da priuštite to – preporučujemo da izdvojite dodatna sredstva za rezoluciju 1920 x 1080, poznatu i kao Full HD ili 1080p. Još bolje rešenje su laptopovi koji imaju rezoluciju 2560 x 1600, 3200 x 1800 ili čak 3840 x 2160 (4K). 

Naravno, kvalitet displeja je mnogo više od piksela i rezolucije, pa treba obratiti pažnju i na to kakvi su IPS paneli. Ako hoćete sto bolji kvalitet slike, a nije vam važna trajnost baterije, OLED displej definitivno treba da razmotrite kao potencijalni izbor. 

Odaberite najbolji kvalitet po najpovoljnijoj ceni

Ovo je i najvažnije od svega.

Srećom, ne morate ručno ići od jednog do drugog modela laptopa po internetu i porediti njihove karakteristike i cene. Sajtovi koji imaju mogućnost poređenja su brojni, pa ćete sa lakoćom moći da vidite specifikacije različitih modela, koji su pritom u okviru vašeg budžeta i tako napravite najbolji izbor. 

Pa, za koji model ćete se odlučiti? 

Sigurni smo da će vam ovaj kratak vodič kroz najvažnije karakteristike biti od pomoći na putu ka odabiru najboljeg laptopa za rad i zabavu. Uživajte u šopingu, dobro se informišite i sigurni smo da nećete pogrešiti!

Podeli